Att se fram emot

Här finns en lista över böcker som jag vill läsa och skriva om under den närmaste tiden. Det handlar om nya böcker som jag ser fram emot att få läsa. I huvudsak styrs urvalet av lust och nyfikenhet men i viss mån också om ”spaning” på tänkbara författare till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i november där jag finns med bland arrangörerna.

Utöver detta tillkommer det hela tiden överraskningar, något intressant som man får syn på i bokhandeln eller i någon tidningsartikel. Eller varför inte: Ett spännande tips från dig?

Uppdaterar då och då med nya kommande böcker samtidigt som andra får publicerade recensioner. När en månad tagit slut flyttar jag den längst ner. När ett år tagit slut får det året en egen sida:

Uppdaterad 2022-01-19.

2022

Januari

Max Seeck Foto Marek Sabogal

Finske Max Seek har gjort stor internationell succé men den första bok som översattes till svenska, Den trogne läsaren, kom först förra året. Det var en bra berättelse, men jag hade en del problem med den svenska översättningen. Ska nog ändå göra ett nytt försök med Ondskans nätverk som kommer ut 2022-01-04. Recension publicerad 2022-01-06.

Ellinor Wessel är en av de nya svenska spänningsförfattarna som jag inte läst. Dags för På djupt vatten. Recension publicerad 2022-01-09.

En av mina favoritspänningsförfattare är kanadensiska Louise Penny. Nu har hon gått samman med Hillary Cinton för att skriva den politiska thrillern I terrorns grepp. Recension publicerad 2022-01-11.

Vill gärna läsa Kjell Johanssons nya roman Dåligt folk. Recension publicerad 2022-01-11.

Danska storstjärnan Sara Blædel återvänder efter några års uppehåll till sin serie om polisen Louise Rick och journalisten Camilla Lind i Flickan under trädet. Recension publicerad 2022-01-13.

Efter Den som haver barnen kär och Den som lämnas ensam kvar kommer Viktoria Höglund med en ny bok om psykologen Malin Dal, Den som inget känner mer. Recension publicerad 2022-01-18.

Kristina Appelqvist startar en ny serie. Första delen kommer 2022-01-19 och den heter Klänning för korta kvinnor. Intressant titel. Recension publicerad 2022-01-19.

Jacob Lindfors imponerade en del med debuten Vinterpacket för ett år sedan. 2022-01-20 kommer uppföljaren Sidenvägen.

Fortfarande har jag inte läst något av fjolårets Nobelpristagare Abdulrazak Gurnah så nu ligger hans genombrottsroman Paradiset i läskön.

Jag läser inte mycket från egenutgivningen men tänker göra ett försök med Drömmegården av Ted Stenström.

Nina Wähä gjorde stor succé med Augustnominerade Testamente för två år sedan. I slutet av januari kommer hon med nya Babetta.

Är fotbollsthrillers en ny subgenre? Malin Thunberg Schunke kom med sin Bara ett spel och nu finns även Johan Nilssons Jubelår att läsa.

Pam Jenoff är en uppmärksammad amerikansk författare som jag aldrig läst. Dags nu för Kvinnan med stjärnan.

Februari

Doggerlands skapare Maria Adolfsson (länken går bl a till ett samtal med författaren) har blivit en favorit. 2022-02-08 kommer hennes nya Fallvind.

Det var ett tag sedan Malin Persson Giolito kom ut med något nytt men 2022-02-22 kommer I dina händer.

Magnus Dahlström Foto Caroline Andersson

Magnus Dahlströms Förhör hade jag som en av mina favoriter till Augustpriset 2020 men den blev inte ens nominerad. 2022-02-22 kommer hans nya bok Vesalius.

Mars

2020 kom boken Förstfödd med en kul idé: att skapa en svensk bokserie med bl a skruvade TV-serien True detective som inspirationskälla. Även om idén var bra var inte genomförandet så lyckat. Men skam den som ger sig; nu återkommer konceptet på nytt förlag och med en delvis ny författarkonstellation: Pascal Engman och Johannes Selåker. Titeln är nu Till minne av en mördare och boken kommer ut 2022-03-09.

Lysande Camilla Grebe är obligatorisk läsning och hennes nya bok, Välkommen till Evigheten, kommer ut 2022-03-15.

Victoria Larm är en av årets debutanter 2022 och första delen i hennes historiska serie heter Den nionde kretsen och kommer ut 2022-03-24.

Helena von Zweigbergk har skrivit flera böcker som jag tyckt mycket om, kommer särskilt ihåg Än klappar hjärtan och Totalskada. Nu ska hon starta en ny serie, Generationssviten, och första delen 1959: Ingrid och Georg – en kärlekshistoria kommer ut 2022-03-31.

April

Den fjärde och avslutande delen av Ray Celestins magnifika amerikanska historik är på väg. Efter Yxmannen, Mafioso och Gangsterns klagan kommer Sunset Swing på engelska 11 november. På svenska får den titeln Djävulsvind och kommer ut 2022-04-12.

Gillade Windsorknuten, den första delen i S J Bennets serie Drottningens detektivbyrå och ser fram emot nästa del, En hund begraven, som kommer på svenska 2022-04-12.