Att se fram emot

Här finns en lista över böcker som jag vill läsa och skriva om under den närmaste tiden. I huvudsak styrs urvalet av lust och nyfikenhet men i viss mån också om ”spaning” på tänkbara författare till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i november där jag finns med bland arrangörerna.

Utöver detta tillkommer det hela tiden överraskningar, något intressant som man får syn på i bokhandeln eller i någon tidningsartikel. Eller varför inte: Ett spännande tips från dig?

Uppdaterar då och då med nya kommande böcker samtidigt som andra får publicerade recensioner. När en månad tagit slut flyttar jag den längst ner. När ett år tagit slut får det året en egen sida:

Uppdaterad 2024-03-29.

2024

Februari

Andrzej Tichý Foto Daniel Wester

Andrzej Tichÿ tillhör eliten bland svenska skönlitterära författare, hans Renheten fanns med på Kapprakts topplista för Augustpriset 2020, ”en urstark klasskildring, en i högsta grad modern förnyelse av den svenska arbetarlitteraturen transformerad till dagens samhälleliga kontext”. I februari kommer hans nya Händelseboken. Recension publicerad 2024-02-06.

Maria Adolfssons Doggerlandserie bjuder ständigt på härlig läsning. Nu dags för den sjunde delen, Tiga som muren. Recension publicerad 2024-02-06.

Kajsa Leo debuterade med Snöflickan i augusti 2022 och uppföljaren heter Allt kött är hö där vi får återse hennes antihjälte, kriminalkommissarie Dylan Svensson, som hellre håller sig vid bardisken än sköter sitt jobb. Recension publicerad 2024-02-08.

Det var ett tag sedan jag läste något av Anna Karolina men nu tioboksjubilerar hon med Styrkan. Recension publicerad 2024-02-12.

Åter till Bagarmossen tillsammans med Lisa Bjerre och Susan Casserfelt, Sprängdåd är fjärde och kanske sista delen i serien. Recension publicerad 2024-02-13.

Veronica och Mats Ahlstedt Foto Niklas Maupoix

Mats Ahlstedt tar dottern Veronica till hjälp med Visselblåsaren, första delen av en ny serie som är en spin-off på serien om Fatima Wallinder. Recension publicerad 2024-02-15.

Engelska Peter James ger sig i artonde boken om kriminalintendent Roy Grace, Se dig dö, in på konstmarknaden. Recension publicerad 2024-02-20.

Jag gillade verkligen Ted Stenströms debut med Drömmegården 2021 och nu kommer han med något helt annat i Det sista teaterkollektivet. Recension publicerad 2024-02-28.

David Baldacci inledde med Passageraren 06.20 sin tionde serie som har Travis Devine i huvudrollen. Avgrunden är den andra delen. Recension publicerad 2024-02-29.

Mars

Monica Nebelius Lüning heter en av årets svenska spänningsdebutanter. Förtjänst och skicklighet utspelar sig i Varberg.  Recension publicerad 2024-03-07.

Hannes Dükler har skrivit annat tidigare men med den psykologiska thrillern De levande och de andra debuterar han skönlitterärt. Recension publicerad 2024-03-08.

Astrid Billengren Foto Gabriel Liljevall

Astrid Billengren har skrivit massor under nästan två decennier som journalist menromandebuterar med En av oss kommer dö ung. Recension publicerad 2024-03-11.

Jag har inte läst alla delarna i Jussi Adler-Olsens serie om Avdelning Q, men de jag läst har varit riktigt underhållande och nog vill jag läsa tionde och avslutande Sju kvadrat med lås. Recension publicerad 2024-03-12.

Emma Olofsson och Cecilia Sahlström har var för sig fler än tio titlar utgivna, men Offerlamm har de skrivit tillsammans. Recension publicerad 2024-03-16.

Det är viktigt att försöka förstå vad som orsakat den ryska katastrofen och Lena Einhorn bidrar i Kameleont med sin bild av Putins väg till makten. Recension publicerad 2024-03-17.

Efter vinst i en manustävling debuterar Lena Berglin med spänningsromanen Kickoff. Recension publicerad 2024-03-18.

Åke Edwardson har skrivit mycket, mest känd för serien om kriminalkommissarie Erik Winter i Göteborg som lästs av väldigt många i olika länder. Nu dags för något hel annat, Treblinka Comedy Club är en rätt utmanande titel. Recension publicerad 2024-03-19.

Jag tyckte mycket om Jenny Holmqvists debut med Drift 2021, en storslaget episk familjekrönika med betydande utsträckning i både tid och rum. Nya Strålarna är något annat. Recension publicerad 2024-03-20.

Dags för ännu en av årets svenska spänningsdebuter när värmländska Hannah A Helseth kommer ut med Dalens djup. Recension publicerad 2024-03-21.

När Malin Persson Giolito kommer med något nytt så måste man läsa, I dina händer var något av det bästa som kom ut inom svensk spänning 2022. Nu blir det något helt annat, novellsamlingen Motiv.  Recension publicerad 2024-03-25.

John Ajvide Lindqvist Foto Thron Ullberg

Skriften i vattnet från 2022 var ursprungligen John Ajvide Lindqvists  version av Millennium 7 (bättre än den som verkligen blev det) och nu kommer uppföljaren Rummet i jorden. Recension publicerad 2024-03-26.

I tidigare delar har Lisa Christensen visat sig vara en intrigvirtuos. Nu dags för trilogiavslutning med Sista rollen. Recension publicerad 2024-03-27.

Jeanette Bergenstavs Syndoffer från 2021 var en av det årets bästa svenska spänningsdebuter.  Nu kommer del tre, Havsgrav. Recension publicerad 2024-03-27.

Australiska Hayley Scrivenor har gjort internationell succédebut med sin spänningsroman Dirt Town som nu också kommer på svenska. Recension publicerad 2024-03-28.

April

Lou Berg (pseudonym) har jag inte läst tidigare men ska nog göra ett försök med deras nya Mörkrets cirklar.

Paret Johan och Johanna Hurtig Wagrell spänningsdebuterar med Fasad. Skrev en liten förhandstext om den i februari men ska recensera när det kommer i april

Helena Von Zweigberg Foto Mattias Edwall

Med boken 1959. Ingrid och Georg. En kärlekshistoria. startade Helena Von Zweigbergk romansviten Drömmar om frihet, en nittonhundratalshistorik. Det var en riktigt stark text så naturligtvis vill jag läsa den andra delen, 1979 : Johanna och Ingrid – Ett familjedrama.

Camilla Sten kommer med andra delen i sin serie med kriminalpsykolog Rebecca Lekman i huvudrollen, En giftig sanning.

Sven-Eric Liedmans tankar är nästan alltid intressanta att få ta del av. Nu kommer han ut med Tidens smala näs: Tankar i en vilsegången tid.

Vid sin död efterlämnade Gabriel García Márquez ett ofullbordat manus som färdigställts och ges ut samtidigt i många länder. Den svenska titeln är Vi ses i augusti.

Lena Lindehag debuterade skönlitterärt förra året med I natt är jag din. Nu kommer Sista morgonen, andra delen i serien om den forensiska psykologen Sara Benedikt.

Med Som vi lekte startade Ninni Schulman en ny serie 2023, den bästa svenska spänningsromanen det året så självklar ska uppföljaren Käraste Lena läsas.

Kristina Appelqvist startade med Klänning för korta kvinnor en ny serie 2022. Nu kommer tredje delen med den underbara titeln Vykort från en bortglömd prins.

Niklas Turner Olowson Foto Lars Dahlström

Niklas Turner Olowson prisbelönades välförtjänt för sin debut Isberg 2022. Nu dags för uppföljaren Sandslott.

Arne Dahl och Jonas Moström är vänner sedan länge och ska nu också börja skriva tillsammans. Första delen i serien True fiction heter Skaparen och kommer i april.

August Strindberg på Bohuskusten är en av genrens mest älskansvärda huvudpersoner. Nu kommer Kristina Ohlsson med seriens fjärde del, Frälsarkransen.

Maj

Nya böcker av Sofi Oksanen läser man. Senast var det Hundparken och nu kommer Samma flod två gånger.

Anders de la Motte skapar ständigt nya serier, väldigt olika och väldigt bra. Tillsammans med hustrun Anette startar han med Ett fall på Capri ytterligare något nytt.

George Eliots klassiker Middlemarch från 1871 kommer ut i en nyöversättning av Hans-Jacob Nilsson.

Juni

Anders Knutas återkommer för artonde gången i Den sista utposten och Mari Jungstedt är ju svår att hoppa över.

Brottsjön heter den femte och avslutande delen i Johanna Mos populära Ölandsserie.

Fly heter den åttonde romanen i Anders Roslunds serie om Piet Hoffmann och Ewert Grens.

Carin Hjulström Foto Gabriel Liljevall

Carin Hjulström fortsätter att utforska Säbyholm på sitt mycket underhållande sätt; senast var det Med döden som gäst on nu kommer Offer i frack.

Juli

Håkan Nesser är ju omistlig som nog ska jag läsa sommarens Ung mans färd mot natt där vi får återse Barbarotti och Backman igen.

Augusti

Bengt Ohlsson Augustprisades för sin Gregorius 2004 och nu, tjugo år senare, går han vidare med ytterligare en parafras på Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. I nya Helga är det pastor Gregorius hustru som får huvudrollen.

Johannes Selåker solodebuterade 2023 med Fräls oss ifrån ondo, starten på serien Blodslinjen, och även om jag hade några invändningar kanske jag gör ett försök med uppföljaren Syndafallet.

Vad jag kan komma ihåg har Mattias Edvardsson bara skrivit fristående böcker tidigare, även om det finns en del både tematiska och formmässiga samband, med nu ska han starta serien Brottsplats Söderslätt. Han förlägger den till sin uppväxtstad Trelleborg trots att han tidigare sagt sig undvika just den platsen i sina romaner. Men han tränade ju en del i den senaste, Lova mig tystnad. Första delen heter Gravglänta och kommer i augusti.

2024

Januari

Karin Wiks debut Skolan kom ut i april 2021 och fick mycket positiv uppmärksamhet. Nu dags för uppföljaren Flickor som du. Recension publicerad 2024-01-06.

Lisa Ridzén Foto Gabriel Liljevall

Lisa Ridzéns debutroman Tranorna flyger söderut har jag hört en del om innan utgivningen. Recension publicerad 2024-01-07.

Djävulstricken är en spänningsdebut skriven av pseudonymen Robin Tell. Recension publicerad 2024-01-09.

Anna Fredriksson har kommit ut med ett tiotal romaner innan hon bytte genre och nu kommer med sin andra psykologiska thriller Nattsköterskan. Recension publicerad 2024-01-10.

Jag gillade Charlotte Al-Khalilis Malström från 2022 och ska no göra ett försök med nya När allt är över också. Det är starten på en ny serie. Recension publicerad 2024-01-11.

Franskamerikanska Clémence Michallon har gjort stor succé med sin spänningsdebut som nu kommer på svenska med titeln Den tysta gästen. Recension publicerad 2024-01-14.

Anna Granlund och Jenny Helldahl har gått samman i parskrivare med Position okänd som första titel. Recension publicerad 2024-01-16.

Norska Helene Flood gjorde skönlitterär succédebut för vuxna med Terapeuten 2019. Nu kommer trean Änkan ut på svenska. Recension publicerad 2024-01-17.

Skrev inte om Josefin Schygges debut inom spänning för vuxna med Allt för dig 2022 men passar på när uppföljaren Närsök nu kommer. Det är inte direkt en serie i vanlig mening med återkommande karaktärer, böckerna är fristående,men det finns ändå en del som återkommer. Recensioner publicerade 2024-01-19.

Jag har verkligen tyckt om Jacob Lindfors tre böcker om Vinterpacket så nog ska jag läsa avslutande Eftervintern också. Recension publicerad 2024-01-19.

Danska stjärnan Katrine Engberg har efter  fem delar avslutat sin framgångsrika Köpenhamnserie när hon nu med Det brinnande bladet startar något nytt. Recension publicerad 2024-01-23.

Aris Fioretos är alltid bra, hans  De tunna gudarna var för mig bäst inom svensk skönlitteratur 2022 så nog vill jag läsa hans essäbok Nabokovs ryggrad också. Recension publicerad 2024-01-26.

Nu är det dags för tredje delen i Susanna Alakoskis mäktiga kvinnohistorik, Dotterdottern kommer ut i januari. Recension publicerad 2024-01-31.

Camilla Lagerqvist debuterar inom spänning för vuxna med Det hemliga sällskapet, starten på serien Detektiv Tillman, Recension publicerad 2024-01-31.