Att se fram emot

Här finns en lista över böcker som jag vill läsa och skriva om under den närmaste tiden. Det handlar om nya böcker som jag ser fram emot att få läsa. I huvudsak styrs urvalet av lust och nyfikenhet men i viss mån också om ”spaning” på tänkbara författare till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i november där jag finns med bland arrangörerna.

Utöver detta tillkommer det hela tiden överraskningar, något intressant som man får syn på i bokhandeln eller i någon tidningsartikel. Eller varför inte: Ett spännande tips från dig?

Uppdaterar då och då med nya kommande böcker samtidigt som andra får publicerade recensioner. När en månad tagit slut flyttar jag den längst ner. När ett år tagit slut får det året en egen sida: Att se fram emot 2019.

Uppdaterat 2020-01-20.

2020

Januari

The Hogarth Shakespeare project

Nyligen kom Dunbar ut på svenska, Edward St Aubyns version av King Lear och den ingår i The Hogarth Shakespeare. Ytterligare sex böcker ingår i serien som jag vill läsa. (Ursprungstitel engelsk / svensk, författare, aktuell titel och årtal för original respektive svensk översättning.)

  • The Winter’s Tale / En vintersaga. Jeanette Winterson, The gap of time, 2015, Tidsklyftan, 2016. Recension publicerad 2019-12-31.
  • The Merchant of Venice / Köpmannen i Venedig. Howard Jacobson, Shylock is my name, 2016, Jag heter Shylock, 2016. Recension publicerad 2020-01-03.
  • The Taming of the Shrew / Så tuktas en argbigga. Anne Tylor, Vinegar Girl, 2016, Honung och ättika, 2017. Recension publicerad 2020-01-14.
  • The Tempest / Stormen. Margaret Atwood, Hag-Seed, 2016, Häxyngel, 2017.
  • Othello. Tracy Chevalier, New Boy, 2017, Nykomlingen, 2018. Recension publicerad 2020-01-16.
  • King Lear / Kung Lear. Edward St Aubyn, Dunbar, 2017, Dunbar, 2019. Recension publicerad 2019-12-15.
  • Macbeth. Jo Nesbø, Macbeth, 2018, Macbeth, 2018. Recension publicerad 2019-12-18.

David Ärlemalm debuterar 15 januari med Lite död runt ögonen som låter intressant och som jag vill läsa. Recension publicerad 20-01-15.

Christina Wahldén är en författare som skrivit massor, främst för barn, men 22 januari kommer hon med Nämn inte de döda, första delen i en serie förlagd till Australien. Finns på läslistan.

Ytterligare en debutant inom spänningslitteraturen är Göran Sällqvist som kommer ut med sin Efter så många år 23 januari. Kan vara intressant att kolla.

Februari

Malin Persson Giolito kommer med Bara ett barn/Bortom varje rimligt tvivel 2020-02-25 och den vill jag läsa.

Mars

Homeros klassiska epos Iliaden och Odyssén fascinerade mig redan som barn. De har också inspirerat till många andra böcker (och filmer) och några av dem skrev jag om i Lysande covers (inte omslag). Engelska Pat Barker har skrivit sin version av Illiaden ur ett kvinnoperspektiv. Med titeln De tysta flickorna kommer den ut 2020-03-17 och den känns som måsteläsning.

Geir Tangen träffade jag på Deckarfestivalen 2018 och när han kommer med Död mans tango, tredje delen i pågående serie 2020-03-25 vill jag gärna läsa den.

Anders de la Motte är bra och det borde komma en avslutning på hans årstidssvit i år. Kanske blir titeln ”Våroffer”? Jag har skrivit om tredje delen, Vintereld, som kom i höstas. Min gissning visade sig stämma, titeln blev Våroffer och boken kommer ut 30 mars.

April

Stina Jackson kommer ut med Ödesmark 2020-04-17. Läste med förtjusning hennes prisbelönta Silvervägen (har inte skrivit om den) och vill naturligtvis läsa den nya också.

Jag vet att Arne Dahl har skrivit klart del fyra i sin aktuella serie. Den får titeln Friheten och kommer 21 april.

Maj

Redan i maj ska Steve Sem-Sandberg komma med sin nästa bok: Jägarna i Armentières, Büchnervariationer. Ingen förlagsinfo ute än, men det verkar alltså vara någon sorts uppföljning av W., i alla fall en fortsatt inspiration från Georg Büchner. Den rusade direkt upp i topp på min lista över böcker som ska läsas i vår! Mer info.

Övrigt

Läste med förtjusning skotske Alan Parks internationellt uppmärksammade debutbok Blodig januari när den kom ut i februari i år. Uppföljaren, February’s Son, kom ut på engelska i början av året och kan kanske komma på svenska i snart, ingen info från förlaget Modernista ännnu. Kommer till Svenska Deckarfestivalen i år.

Lina Bengtsdotter borde kanske komma med Charlie Lager del tre snart. Har skrivit om de två tidigare delarna här.

Nele Neuhaus har böcker på tyska som ännu ej är översatta och någon borde komma i år. Har skrivit om hennes Annars skjuter jägaren mig som kom ut 2018.

Har en del liggande i läshögen som kommer fram när tid och lust uppstår.

James Joyce kan man återkomma till hur många gånger som helst. Läste Thomas Warburtons översättningar för länge sedan och var förtjust över Erik Anderssons fantastiska nyöversättning av storverket Ulysses som Bonniers gav ut 2012. I fjol kom även Dublinbor ut i Erik Anderssons nyöversättning och den har jag inte läst än. Ligger i högen! (Undrar om Erik Andersson också ska ge sig på oöversättliga Finnegans Wake? Hoppas inte det, för hans egen hälsas skull.)