Att se fram emot

Här finns en lista över böcker som jag vill läsa och skriva om under den närmaste tiden. I huvudsak styrs urvalet av lust och nyfikenhet men i viss mån också om ”spaning” på tänkbara författare till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i november där jag finns med bland arrangörerna.

Utöver detta tillkommer det hela tiden överraskningar, något intressant som man får syn på i bokhandeln eller i någon tidningsartikel. Eller varför inte: Ett spännande tips från dig?

Uppdaterar då och då med nya kommande böcker samtidigt som andra får publicerade recensioner. När en månad tagit slut flyttar jag den längst ner. När ett år tagit slut får det året en egen sida:

Uppdaterad 2023-05-15.

2023

April

Leffe Grimwalker fortsätter serien om Alex Storm med nya Fenix samtidigt som han och förlaget utvecklar ett franchisekoncept där andra författare utvecklar serien med olika huvudpersoner. Först ut är Ramona Ivener med Nemesis som har Jessica Storm i huvudrollen. Recension publicerad 2023-04-03.

Efter tre feelgoodromaner tog Katarina Bivald med steget över till spänning med Morden i Great Diddling förra året. Nu kommer uppföljaren Döden på Château des Livres. Recension publicerad 2023-04-04.

Mats Ahlstedt håller på med två olika serier parallellt. Läste Hanteraren från den ena serien förra året och nu är det dags för Odjuret från den andra serien. Recension publicerad 2023-04-06.

Jag gillade verkligen fjolårets Den natten, den första av brittiska Gillan McAllisters böcker som översatts till svenska, och vill även läsa nästa, Fel tid, fel plats. Recension publicerad 2023-04-07.

Stefan Ahnhem har avslutat sin fantastiska serie om Fabian Risk, inklusive tillägget En helt annan historia. Bytet ska bli något helt nytt som jag vill läsa. Recension publicerad 2023-04-11.

Norska Thomas Enger är sedan länge en av de största spänningsstjärnorna i Norden. De senaste åren har han tillsammans med stjärnkollegan Jørn Lier Horst kommit ut med tre böcker om Emma Ramm och Alexander Blix: Nollpunkt, Rökridå och Slagsida, men nu kommer Enger med något eget igen: Galgens bok. Recension publicerad 2023-04-11.

Jag missade Victoria Larms debut med Den nionde kretsen förra året men ska läsa uppföljaren, Den förklädda guden, den andra boken i serien Pestmasken. Recension publicerad 2023-04-17.

Anton Berg debuterade skönlitterärt med De Aderton 2018, första delen av en trilogi där den andra delen, Trohetseden, kom 2021. Nu i april är det dags att avsluta denna mycket läsvärda och framgångsrika konspirationstrilogi med Den sista akten. Recension publicerad 2023-04-18.

Majgull Axelsson Foto Ulla Montan

Majgull Axelsson är alltid bra, jag har tidigare skrivit om Jag heter inte Miriam 2014, Inställd resa till Sabarmati 2020 och vill absolut läsa nya Svalors flykt som kommer i april. Recension publicerad 2023-04-20.

Christoffer Carlssons senaste Brinn mig en sol var lysande så det är klart att jag vill läsa Levande och döda när den kommer i april. Recension publicerad 2023-04-21.

André Catry fick stor uppmärksamhet för debuten Honungsapan, en politisk / militär thriller. Uppföljaren Tigerögat skrev han tillsammans med Anneli Toresson. Den var inte riktigt lika bra som debuten men jag gör nog ett försök till när skrivarparet kommer med nya Solroskoden som kommer i april. Recension publicerad 2023-04-23.

Arvid Höglund är en god vän som debuterar med novellsamlingen Någonting att älska. Recension publicerad 2023-04-25.

Har tyckt rätt olika om Cilla Naumans böcker men tyckte mycket om hennes Den oändliga familjen från 2018 så ska nog också läsa nya Skäret. Recension publicerad 2023-04-28.

Maj

Mattias Edvardsson måste läsas, nu dags för Lova mig tystnad. Recension publicerad 2023-05-05.

Tove Alsterdal Foto: Annika Marklund

Dags för Tove Alsterdals tredje Ådalsthriller, Djuphamn, och den ska absolut läsas. Recension publicerad 2023-05-15.

Henrik Wennesund har tidigare kommit ut med en trilogi som kretsar kring Palmemordet. Den har jag inte läst men ska nog göra ett försök med nya spionromanen Svart natt, röd gryning.

Har läst en del om debuterande Isabel Nylunds bok Love Hack som gjort mig intresserad.

Klas Ekman har tidigare kommit ut med flera biografier och 2020 kom han med prisbelönta relationsthrillern De kapabla. Jag har inte läst honom tidigare men ska nog försöka mig på psykologiska thrillern Kusinen som kommer i maj.

Hans-Olov Öberg är ett fenomen med mängder av utgivna böcker inom olika genrer. Jag har inte läst mycket men vill gärna föröka med Götgatsbacken, starten på en ny serie som han skriver tillsammans med Viktor Adolphson.

Duraid Al-Khamisi har jag inte läst tidigare men ska kanske göra ett försök när Lejon och lamm kommer ut.

Amerikanske Andrew Ridker har fått stor uppmärksamhet för sin debut Altruisterna som nu kommer i svensk översättning.

Lena Lindehag debuterar med spänningsromanen I natt är jag din.

Chris Berg (pseudonym) har kommit ut med en del annat tidigare som jag inte läst. Tänkte passa på nu när han med Vargblod startar något nytt.

Ådalens popularitet inom svensk spänningslitteratus ökar. Med Rotvälta startade Tove Alsterdal sin Ådalsserie vars tredje del, Djuphamn, kommer i maj. Med Rovhjärta gjorde Ulrika Rolfsdotter en mycket uppmärksammad debut 2021, andra delen av hennes Ådalsserie, Syndabarn, kom ut i höstas. Och nu blir det en till när Sara Hagström debuterar med sin bok Vargdräparen som verkar ha sitt geografiska nav i Junsele, i Ådalen.

Bröderna Jesper och Patrik Ersgård debuterar som parskrivare med spänningsromanen Elddopet. (Jesper har kommit ut med en del annat tidigare men för Patrik är det första gången.)

Jag var inte riktigt såld på Anna Focks Augustnominerade Väderfenomen från 2019 men ska nog ändå göra ett försök med hennes ny bok Lösningen är kaos.

Per Wästberg har givit mig fantastisk läsning genom livet så visst vill jag läsa hans ny Två vänner.

2018 släppte Andrev Walden krönikesamlingen Ditt lilla mörker i ljuset men nu romandebuterar han med Jävla karlar.

Rebecka Åhlunds nya roman Någon måste vattna tomaterna låter intressant.

Gillade Anna Tells tre böcker om Amanda Lund: Fyra dagar i Kabul, Med ont fördrivas och Norr om Beirut. Nu blir det något annat när hon kommer med Det sanningen döljer.

Nyfiken på Hélène Gullbergs spänningsdebut med Adepten.

jag gillade Leif Appelgrens debut Ingen ond man från 2021 och läser gärna uppföljaren När ingen ser som kommer i maj.

Cecilia Klangs bok Kan innehålla spår av Tommy Roos från maj 2022 var helt underbar så självklart vill jag läsa uppföljaren
I södra Norrland väntas regn som kommer i maj.

Debut inom spänning blir det för Per Hellgren med En instängd man i maj.

Kristin Nord är en av årets debutanter och hennes Utanpåverket verkar intressant.

Ytterligare en debutant är Louise Körnung som kommer ut med Självporträtt i maj.

Titeln Där den sista lampan lyser kanske lät som en avslutning på Mari Jungstedts älskade serie om Anders Knutas & Co på Gotland, Men nu kommer ett sjuttonde besök på ön med hjälp av nya Det slutna rummet.

Juni

Tyckte om Tina N Martins debut Befriaren från 2021, missade tvåan Åskmakaren men ska nog göra ett försök med trean Sorgsystern som kommer i juni.

Camilla Grebe är självklar läsning. Efter ett antal egna böcker, senast Välkommen till Evigheten från förra året, har hon nu skrivit Lånaren tillsammans med sonen Carl-David Pärson.

Juli

Christina Erikson fortsätter med sin spännande Forseteserie. Jag har inte läst alla, den senaste var fyran Debutanten, missade femman men ska nog läsa sexan Jag, Forsete när den kommer i juli.

Augusti

Håkan Nesser Foto Jo Voets

Håkan Nessers texter är ju så oemotståndliga, inte minst på senare tid, så nog vill jag läsa Det kom ett brev från Munchen när den kommer i augusti.

Johannes Selåker debuterade förra året, då tillsammans med Pascal Engman och boken Till minne av en mördare. Nu debuterar han en gång till, nu för helt egen maskin, med Fräls oss ifrån ondo.

2021 startade Caroline Engvall en ny spänningsserie för vuxna om kvinnor i flera generationer med boken Blodskam. Uppföljaren heter  Sorgebarn och nu är det dags för tredje delen Järnsparv.

September

Oktober

Jag tycker väldigt mycket om Agneta Pleijel, hennes senaste roman Dubbelporträtt från 2020 var lysande. Nu återgår hon till sina memoarer som inleddes med Spådomen 2015. Den nya och tredje delen heter Sniglar och snö.

November

December

2023

Januari

Jo Nesbø är tillbaka med en ny Harry Hole i januari: BlodmåneRecension publicerad 2023-01-05.

SvenEric Liedman Foto Emelie Asplund

Sven-Eric Liedman har varit en favorit i många år och jag vill läsa hans nya I november Om åldrandet. Recension publicerad 2023-01-10.

David Ärlemalms debut Lite död runt ögonen var underbar liksom uppföljaren Som natten så självklart vill jag läsa trilogins avslutning, Allt för Bodil. Recension publicerad 2023-01-11.

Ninni Schulman har avslutat sin serie från Värmland och startar med Som vi lekte något nytt där vi flyttar till Dalarna. Recension publicerad 2023-01-12

Martin Falkman har jag inte läst tidigare. Dags nu med hans femte roman Fallhöjd, Recension publicerad 2023-01-15.

Med Vinterpacket och Sidenvägen har Jacob Lindfors etablerat sig framgångsrikt inom genren militärthrillers, ganska smal i Sverige. Nu dags för tredje delen Järnviljan. Recension publicerad 2023-01-20.

Ann-Helén Laestadius bok Stöld var en av de bästa det året. Nu kommer uppföljaren Straff. Recension publicerad 2023-01-23.

Efter Den som haver barnen kär, Den som lämnas ensam kvar och Den som inget känner mer har Viktoria Höglund avslutat serien om psykologen Malin Dahl. Med Fasader är det dags för något nytt. Recension publicerad 2023-01-24.

Danska stjärnorna Sara Blaedel och Mads Peder Nordbo skriver för första gången något tillsammans:  Upplöst. Recension publicerad 2023-01-31.

Februari

Jerker Virdborgs nya Cirkelns fyra hörn måste nog läsas. Recension publicerad 2023-02-01.

Malin Stehn
Malin Stehn Foto Karl Nordlund

Jag missade Malin Stehns framgångsrika debut inom spänning för vuxna, Ett gott nytt år från 2021, men nu är det dags för hennes nya bok Lycka till. Recension publicerad 2023-02-03.

Cara Hunter är en av den nya generationens allra bästa engelska spänningsförfattare. Dags för Mörkare än döden. Recension publicerad 2023-02-03.

Det fanns en hel del som jag gillade med Göran Sällqvists debut Efter så många år från 2020. Nu dags för hans tredje bok Inget kvar att förlora. Recension publicerad 2023-02-06.

Engelska Sarah Pearse gjorde stor succé med debuten Sanatoriet. Nu dags för uppföljaren Hotellet. Recension publicerad 2023-02-10.

Efter att ha avslutat en trilogi kommer Anna Roos med fristående Ett dockspel. Recension publicerad 2023-02-13.

Maria Adolfsson Foto Caroline Andersson Renaud

Maria Adolfssons Doggerlandsserie måste man bara följa. I februari kommer Nödvändigt ont. Recension publicerad 2023-02-14.

Ramona Ivener har kommit ut med två delar i sin serie om David Ritter. Nu dags för tredje delen Blodspoeten. Recension publicerad 2023-02-15.

Simon Ventus och Christina Gustavson debuterar som parskrivare med Den som offrar sig. Recension publicerad 2023-02-20.

Jag var imponerad av Henrik Bromanders förra bok Skymningstid och vill nog läsa nya novellsamlingen Medborgarna också. Recension publicerad 2023-02-21.

Har aldrig läst finlandssvenske Staffan Bruun men kanske dags för hans Vinet brinner, den senaste boken i serien om Burt Kobbat. Recension publicerad 2023-02-22.

Torbjörn Flygt har med Slugger avslutat en mäktig trilogi som han inledde med Underdog 2001 och Outsider från 2011. Recension publicerad 2023-02-26

Kristina Ohlsson har hunnit fram till tredje delen i sin serie om den älskansvärda August Strindberg, Skuggläge. Recension publicerad 2023-02-28.

Mars

Tina Harnesk Foto Sandra Hallnor

Tina Harnesk uppmärksammade debut Folk som sår i snö har legat oläst ända sedan september och så kan det inte få fortsätta. Recension publicerad 2023-03-03.

Jag var inte överdrivet förtjust i Dragoner, första delen i Gertrud Hellbrands Östgötasvit från 2021, så jag hoppade över tvåan Svinskytten från 2022 men gör ett försök med trean Röd Hibiskus. Recension publicerad 2023-03-04.

Har inte läst Magnus Jonsson tidigare vilket är ett gott argument för att läsa hans nya Mörkt paradis. Recension publicerad 2023-03-10.

Amerikanska Linda Castillo har haft stora framgångar i USA och andra länder med sin spänningsserie om amishättade polisen Kate Burkholder. Först nu har den börjat översättas till svenska. Den första delen, Tvingad till tystnad, kom ut i mars 2022 och gillade den så pass mycket att jag också vill läsa tvåan, Bön om tystnad och trean Bruten tystnad. Recensioner publicerade 2023-03-13.

Gillade Eko av ett skott av Lisa Bjerre och Susan Casserfelt och nu är det dags för Okänd avsändare, nästa bok i deras serie Linje 17. Recension publicerad 2023-03-16

Marcus Dunberg debuterar med spänningsromanen Skuggland. Recension publicerad 2023-03-18.

Victor Pavic Lundberg Foto Thron Ullberg

Victor Pavic Lundberg var en av de bästa svenska spänningsdebutanterna 2022 med Den som överlever. I mars kommer uppföljaren En förlorad sommarRecension publicerad 2023-03-19.

Emmy Walt debuterar med spänningsromanen Flykt. Recension publicerad 2023-03-20.

Det fanns en hel del intressant i Marie H Lundhs debut Sarahs lag från förra året och det kan vara intressant att se hur hon utvecklas i nya Sarahs val. Recension publicerad 2023-03-22.

Efter Ur askan och I mörkret kommer Lina Areklew nu med tredje delen i sin serie från Höga kusten, Av skam. Recension publicerad 2023-03-23.

Pernilla Ericson är åter till sin serie om Erlagruppen. Nu dags för den fjärde delen Det dåliga samvetet. Recension publicerad 2023-03-24.

John Willander Lambrell Foto Joel Nilsson

John Willander Lambrells debut med Den som vet var bra, uppföljaren Tre som såg ännu bättre så sannolikt måste jag läsa hans tredje bok Mörkt arv. Recension publicerad 2023-03-27.

Med Till minne av en mördare startade goda vännerna och numera också parskrivarna Pascal Engman och Johannes Selåker något nytt som jag verkligen gillade. Nu kommer uppföljaren Skammens väg. Recension publicerad 2023-03-28.

Efter debuten Oskuld och oleander och uppföljaren Förgätmigej ska Kerstin Bergman ännu en gång låta oss få umgås med Iris Bure i nya Ekarvet. Recension publicerad 2023-03-30.