Att se fram emot

Här finns en lista över böcker som jag vill läsa och skriva om under den närmaste tiden. I huvudsak styrs urvalet av lust och nyfikenhet men i viss mån också om ”spaning” på tänkbara författare till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i november där jag finns med bland arrangörerna.

Utöver detta tillkommer det hela tiden överraskningar, något intressant som man får syn på i bokhandeln eller i någon tidningsartikel. Eller varför inte: Ett spännande tips från dig?

Uppdaterar då och då med nya kommande böcker samtidigt som andra får publicerade recensioner. När en månad tagit slut flyttar jag den längst ner. När ett år tagit slut får det året en egen sida:

Uppdaterad 2023-01-27.

2023

Januari

Jo Nesbø är tillbaka med en ny Harry Hole i januari: BlodmåneRecension publicerad 2023-01-05.

SvenEric Liedman Foto Emelie Asplund

Sven-Eric Liedman har varit en favorit i många år och jag vill läsa hans nya I november Om åldrandet. Recension publicerad 2023-01-10.

David Ärlemalms debut Lite död runt ögonen var underbar liksom uppföljaren Som natten så självklart vill jag läsa trilogins avslutning, Allt för Bodil. Recension publicerad 2023-01-11.

Ninni Schulman har avslutat sin serie från Värmland och startar med Som vi lekte något nytt där vi flyttar till Dalarna. Recension publicerad 2023-01-12

Martin Falkman har jag inte läst tidigare. Dags nu med hans femte roman Fallhöjd, Recension publicerad 2023-01-15.

Med Vinterpacket och Sidenvägen har Jacob Lindfors etablerat sig framgångsrikt inom genren militärthrillers, ganska smal i Sverige. Nu dags för tredje delen Järnviljan. Recension publicerad 2023-01-20.

Ann-Helén Laestadius bok Stöld var en av de bästa det året. Nu kommer uppföljaren Straff. Recension publicerad 2023-01-23.

Efter Den som haver barnen kär, Den som lämnas ensam kvar och Den som inget känner mer har Viktoria Höglund avslutat serien om psykologen Malin Dahl. Med Fasader är det dags för något nytt. Recension publicerad 2023-01-24.

Amerikanska Linda Castillo har haft stora framgångar i USA och andra länder med sin spänningsserie om amishättade polisen Kate Burkholder. Först nu har den börjat översättas till svenska. Den första delen, Tvingad till tystnad, kom ut i mars och gillade den så pass mycket att jag också vill läsa tvåan, Bön om tystnad.

Februari

Jerker Virdborgs nya Cirkelns fyra hörn måste nog läsas.

Jag var imponerad av Henrik Bromanders förra bok Skymningstid och vill nog läsa nya novellsamlingen Medborgarna också.

Amerikanske Andrew Ridker har fått stor uppmärksamhet för sin debut Altruisterna som nu kommer i svensk översättning.

Simon Ventus och Christina Gustavson debuterar som parskrivare med Den som offrar sig.

Maria Adolfsson Foto Caroline Andersson Renaud

Maria Adolfssons Doggerlandsserie måste man bara följa. I februari kommer Nödvändigt ont.

Mars

Marcus Dunberg debuterar med spänningsromanen Skuggland.

Duraid Al-Khamisi har jag inte läst tidigare men ska göra ett försök när Lejon och lamm kommer ut.

Pernilla Ericson är åter till sin serie om Erlagruppen. Nu dag för de fjärde delen Det dåliga samvetet.

Emmy Walt debuterar med spänningsromanen Flykt.

Efter Ur askan och I mörkret kommer Lina Areklew nu med tredje delen i sin serie från Höga kusten, Av skam.

Det fanns en hel del intressant i Marie H Lundhs debut Sarahs lag från förra året och det kan vara intressant att se hur hon utvecklas i nya Sarahs val.

Med Till minne av en mördare startade goda vännerna och numera också parskrivarna Pascal Engman och Johannes Selåker något nytt som jag verkligen gillade. Nu kommer uppföljaren Skammens väg.

Victor Pavic Lundberg Foto Thron Ullberg

Victor Pavic Lundberg var en av de bästa svenska spänningsdebutanterna 2022 med Den som överlever. I mars kommer uppföljaren En förlorad sommar.

Med Klänning för korta kvinnor startade Kristina Appelqvist något nytt för ett drygt år sedan som jag tyckte om. Nu kommer uppföljaren Lögnaren i skafferiet.

John Willander Lambrells debut med Den som vet var bra, uppföljaren Tre som såg ännu bättre så måste jag läsa hans tredje bok Mörkt arv.

Efter debuten Oskuld och oleander och uppföljaren Förgätmigej ska Kerstin Bergman ännu en gång låta oss få umgås med Iris Bure i nya Ekarvet.

Jag tycker väldigt mycket om Agneta Pleijel, hennes senaste roman Dubbelporträtt från 2020 var lysande. Nu återgår hon till sina memoarer som inleddes med Spådomen 2015. Den nya och tredje delen heter Sniglar och snö.

April

Tyra von Zweigbergk debuterar med romanen Plikt som verkar intressant.

Norska Thomas Enger är sedan länge en av de största spänningsstjärnorna i Norden. De senaste åren har han tillsammans med stjärnkollegan Jørn Lier Horst kommit ut med tre böcker om Emma Ramm och Alexander Blix: Nollpunkt, Rökridå och Slagsida, men nu kommer Enger med något eget igen: Galgens bok.

André Catry fick stor uppmärksamhet för debuten Honungsapan, en politisk / militär thriller. Uppföljaren Tigerögat skrev han tillsammans med Anneli Toresson. Den var inte riktigt lika bra som debuten men jag gör nog ett försök till när skrivarparet kommer med nya Solroskoden som kommer i april.

Majgull Axelsson Foto Ulla Montan

Majgull Axelsson är alltid bra, jag har tidigare skrivit om Jag heter inte Miriam 2014, Inställd resa till Sabarmati 2020 och vill absolut läsa nya Svalors flykt som kommer i april.

Anton Berg debuterade skönlitterärt med De Aderton 2018, första delen av en trilogi där den andra delen, Trohetseden, kom 2021. Nu i april är det dags att avsluta denna mycket läsvärda och framgångsrika konspirationstrilogi med Den sista akten.

Stefan Ahnhem har avslutat sin fantastiska serie om Fabian Risk, inklusive tillägget En helt annan historia. Bytet ska bli något helt nytt som jag vill läsa.

Lena Lindehag debuterar med spänningsromanen I natt är jag din.

Chris Berg (pseudonym) har kommit ut med en del annat tidigare som jag inte läst. Tänkte passa på nu när han med Vargblod startar något nytt.

Ådalens popularitet inom svensk spänningslitteratus ökar. Med Rotvälta startade Tove Alsterdal sin Ådalsserie vars tredje del, Djuphamn, kommer i maj. Med Rovhjärta gjorde Ulrika Rolfsdotter en mycket uppmärksammad debut 2021, andra delen av hennes Ådalsserie, Syndabarn, kom ut i höstas. Och nu blir det en till när Sara Hagström debuterar i april med sin bok Vargdräparen som verkar ha sitt geografiska nav i Junsele, i Ådalen.

Bröderna Jesper och Patrik Ersgård debuterar som parskrivare med spänningsromanen Elddopet i april. (Jesper har kommit ut med en del annat tidigare men för Patrik är det första gången.)

Christoffer Carlssons senaste Brinn mig en sol var lysande så det är klart att jag vill läsa Levande och döda när den kommer i april.

Jag var inte riktigt såld på Anna Focks Augustnominerade Väderfenomen från 2019 men ska nog ändå göra ett försök med hennes ny bok Lösningen är kaos.

2018 släppte Andrev Walden krönikesamlingen Ditt lilla mörker i ljuset men nu romandebuterar han med Jävla karlar.

Rebecka Åhlunds nya roman Någon måste vattna tomaterna låter intressant.

Maj

Henrik Wennesund har tidigare kommit ut med en trilogi som kretsar kring Palmemordet. Den har jag inte läst men ska nog göra ett försök med nya spionromanen Svart natt, röd gryning.

Tove Alsterdal Foto: Annika Marklund

Dags för Tove Alsterdals tredje Ådalsthriller, Djuphamn, och den måste nog läsas.

Klas Ekman har tidigare kommit ut med flera biografier och 2020 kom han med prisbelönta relationsthrillern De kapabla. Jag har inte läst honom tidigare men ska nog försöka mig på psykologiska thrillern Kusinen som kommer i maj.

Hans-Olov Öberg är ett fenomen med mängder av utgivna böcker inom olika genrer. Jag har inte läst mycket men vill gärna föröka med Götgatsbacken, starten på en ny serie som han skriver tillsammans med Viktor Adolphson.

jag gillade Leif Appelgrens debut Ingen ond man från 2021 och läser gärna uppföljaren När ingen ser som kommer i maj.

Cecilia Klangs bok Kan innehålla spår av Tommy Roos från maj 2022 var helt underbar så självklart vill jag läsa uppföljaren
I södra Norrland väntas regn som kommer i maj.