Att se fram emot

Här finns en lista över böcker som jag vill läsa och skriva om under den närmaste tiden. Det handlar om nya böcker som jag ser fram emot att få läsa. I huvudsak styrs urvalet av lust och nyfikenhet men i viss mån också om ”spaning” på tänkbara författare till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i november där jag finns med bland arrangörerna.

Utöver detta tillkommer det hela tiden överraskningar, något intressant som man får syn på i bokhandeln eller i någon tidningsartikel. Eller varför inte: Ett spännande tips från dig?

Uppdaterar då och då med nya kommande böcker samtidigt som andra får publicerade recensioner. När en månad tagit slut flyttar jag den längst ner. När ett år tagit slut får det året en egen sida: Att se fram emot 2019.

Uppdaterat 2020-03-29.

2020

Mars

Efter att ha läst Anna-Karin Palms Lagerlöfbiografi blev jag sugen på en omläsning av Gösta Berlings saga för att se om min rätt negativa bild från ungdomen förändrats. Recension publicerad 2020-03-08.

Carl Jonas Love Almqvist, den svenska litteraturens fantastiska enfant terrible var så före sin tid på många olika sätt vilket också stod honom dyrt på många olika sätt. Läste Drottningens juvelsmycke för inte alltför länge sedan och när en annan av hans mest kända böcker, Det går an, fanns på bokrean så blev det ett köp. Osäker på om jag verkligen läst den förut, bland annat finns ett långt och intressant efterord som jag inte alls känner igen. Recension publicerad 2020-03-11.

Marguerite Duras är en av mina riktigt stora favoriter och jag kunde naturligtvis inte motstå hennes Hiroshima min älskade på bokrean. Det är ett filmmanus. Har läst dramatik förut men inte ett filmmanus tror jag. Jag måste naturligtvis också komplettera läsningen med att se filmen som hade premiär 1958. Recension publicerad 2020-03-12.

Har hört en del om Maria Grunds kommande debut inom spänningsgenren: Dödssynden. Vill läsa när den kommer 2020-03-12. Recension publicerad 2020-12-15.

Homeros klassiska epos Iliaden och Odyssén fascinerade mig redan som barn. De har också inspirerat till många andra böcker (och filmer) och några av dem skrev jag om i Lysande covers (inte omslag). Engelska Pat Barker har skrivit sin version av Illiaden ur ett kvinnoperspektiv. Med titeln De tysta flickorna kommer den ut 2020-03-17 och den känns som måsteläsning. Recension publicerad 2020-03-17.

Hörde att förlaget Polaris verkligen storsatsar på Gustaf Skördemans debut med konspirationsthrillern Geiger. Såld till 17 länder innan utgivning. Intressant. Recension publicerad 2020-03-17.

Tina Frennstedt gjorde succédebut förra året med Cold Case: Försvunnen. Nu dags för uppföljaren Cold Case: Väg 9. Recension publicerad 2020-03-22.

Jag såg att Anna Roos startade sin nya Trosatrilogi i höstas, men det blev inte av att jag läste den då. Resterande två delar kommer i år, så jag vill läsa den första delen, Lika i döden, innan nästa kommer i maj. Recension publicerad 2020-03-23.

Efter att ha läst Löparna och Styr din plog över de dödas ben vill jag fortsätta med min favoritnobelpristagare Olga Tokarczuk och nu dags för novellsamlingen Spel på många små trummor. Recension publicerad 2020-03-24.

Geir Tangen Foto Haakon Nordvik

Geir Tangen träffade jag på Deckarfestivalen 2018 och när han kommer med Död mans tango, tredje delen i pågående serie 2020-03-25 vill jag gärna läsa den. Recension publicerad 2020-03-25.

Jag träffade Anna Lihammer och Ted Hesselbom på Deckarfestivalen i november och de berättade då om det pågående arbetet med boken Catalana som jag naturligtvis vill läsa. Recension publicerad 2020-03-26.

Har hört tillräckligt om Magnus Dahlströms nya bok Förhör för att bli riktigt nyfiken. Recension publicerad 2020-03-29.

Anders de la Motte är bra och det borde komma en avslutning på hans årstidssvit i år. Kanske blir titeln ”Våroffer”? Jag har skrivit om tredje delen, Vintereld, som kom i höstas. Min gissning visade sig stämma, titeln blev Våroffer och boken kommer ut 30 mars.

April

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez är en riktigt bra klassiker som nu kommer i nyöversättning av Lina Wolff. 2020-04-16.

Stina Jackson kommer ut med Ödesmark 2020-04-17. Läste med förtjusning hennes prisbelönta Silvervägen (har inte skrivit om den) och vill naturligtvis läsa den nya också.

Jag vet att Arne Dahl har skrivit klart del fyra i sin aktuella serie. Den får titeln Friheten och kommer 21 april.

Danska Anne Carson gav ut Eros den bitterljuva 1986 och först nu kommer den på svenska. Det är en essäbok om begreppet ”eros” i det antika Grekland och den lär ägna sig åt att förklara samtiden och antiken genom varandra vilket låter spännande. 2020-04-24.

Maj

Jag tror att Mons Kallentoft i år firar 20 år som författare. Han är mycket produktiv på hög kvalitetsnivå och är just nu igång med tre parallella serier. 2007 med första boken om Malin Fors och den senaste, Himmelskriket, var nummer tolv. Herculesserien som han nu skriver tillsammans med Anna Karolina har kriminalinspektör Zack Herry som huvudperson. Den senaste, Albino, var den sjätte i den serien. I fjol kom Se mig falla, något helt nytt som jag tycker är det bästa han skrivit hittills. Uppföljaren Hör mig viska kommer 6 maj.

Per Wästberg är en favorit sedan länge. I vår kommer han med Förlupna ord, Ur de svarta anteckningsböckerna. Enligt förlagstexten ska den innehålla en humor liknande den i Det gula pensionatet vilket låter lovande. 2020-05-07.

Jägarna i Armentières av Steve Sem-Sandberg består av fyra korta och längre berättelser som alla tillkommit parallellt med arbetet med romanen W. Här varieras teman som förekommer hos Georg Büchner eller i hans litterära omkrets. Den avslutande novellen ”Oberlin” är en omskrivning av Büchners prosastycke ”Lenz” som berättar om den äldre dramatikerns psykiska sammanbrott i en avlägsen bergsby i Elsass i januari 1778. Ett övergripande tema är individens längtan efter frihet, respekt och egenvärde i mötet med ett föråldrat ståndssamhälles krav på lydnad och underkastelse, en konflikt där ofta bara våldet eller vansinnet erbjuder möjliga utvägar. 2020-05-08.

To Kill a Mockingbird från 1960 är en amerikansk klassiker. På svenska blev titeln då Dödssynden som jag läste för länge sedan. Nu kommer en nyöversättning av Eva Johansson med titeln Att döda en härmtrast som jag gärna vill läsa. 2020-05-12. Harper Lee skrev bara en bok till, Ställ ut en väktare (Go Set a Watchman) som kom ut 2015.

Vad än Kerstin Ekman kommer med vill jag läsa. Ser med spänning fram emot Tullias värld som verkar ha sin handling förlagd till romarriket och där huvudpersonen är Ciceros dotter. 2020-05-15.

Förra året debuterade Simon Häggström med Flickorna som sprang som jag gillade tillräckligt mycket för att vilja läsa hans andra bok I skuggan av Sektor 5 som kommer 2020-05-19.

Juni

Med Innan molnen kommer startar deckardrottningen Mari Jungstedt en helt ny serie. 2020-06-01.

Juli

Anders Roslund var på Svenska Deckarfestivalen i november och då pratade vi mest om fjolårssuccén Jamåhonleva. I sommar kommer hans nya, Sovsågott. 2020-07-01.

Håkan Nesser är alltid läsvärd och i sommar kommer hans nya bok. Den heter Den sorgsne busschauffören från Alster och bara en sådan titel gör mig nyfiken. 2020-07-31.

Augusti

Christina Eriksons Forsete-serie är bra. Skrev om hennes Ensamvarg i fjol och nu kommer hon med Den trettonde lärjungen 2020-08-07.

Övrigt

Läste med förtjusning skotske Alan Parks internationellt uppmärksammade debutbok Blodig januari när den kom ut i februari i år. Uppföljaren, February’s Son, kom ut på engelska i början av året och kan kanske komma på svenska i snart, ingen info från förlaget Modernista ännnu. Kommer till Svenska Deckarfestivalen i år.

Lina Bengtsdotter borde kanske komma med Charlie Lager del tre snart. Har skrivit om de två tidigare delarna här.

Nele Neuhaus har böcker på tyska som ännu ej är översatta och någon borde komma i år. Har skrivit om hennes Annars skjuter jägaren mig som kom ut 2018.

Har en del liggande i läshögen som kommer fram när tid och lust uppstår.

James Joyce kan man återkomma till hur många gånger som helst. Läste Thomas Warburtons översättningar för länge sedan och var förtjust över Erik Anderssons fantastiska nyöversättning av storverket Ulysses som Bonniers gav ut 2012. I fjol kom även Dublinbor ut i Erik Anderssons nyöversättning och den har jag inte läst än. Ligger i högen! (Undrar om Erik Andersson också ska ge sig på oöversättliga Finnegans Wake? Hoppas inte det, för hans egen hälsas skull.)

Januari

The Hogarth Shakespeare project

Nyligen kom Dunbar ut på svenska, Edward St Aubyns version av King Lear och den ingår i The Hogarth Shakespeare. Ytterligare sex böcker ingår i serien som jag vill läsa. (Ursprungstitel engelsk / svensk, författare, aktuell titel och årtal för original respektive svensk översättning.)

  • The Winter’s Tale / En vintersaga. Jeanette Winterson, The gap of time, 2015, Tidsklyftan, 2016. Recension publicerad 2019-12-31.
  • The Merchant of Venice / Köpmannen i Venedig. Howard Jacobson, Shylock is my name, 2016, Jag heter Shylock, 2016. Recension publicerad 2020-01-03.
  • The Taming of the Shrew / Så tuktas en argbigga. Anne Tylor, Vinegar Girl, 2016, Honung och ättika, 2017. Recension publicerad 2020-01-14.
  • The Tempest / Stormen. Margaret Atwood, Hag-Seed, 2016, Häxyngel, 2017.
  • Othello. Tracy Chevalier, New Boy, 2017, Nykomlingen, 2018. Recension publicerad 2020-01-16.
  • King Lear / Kung Lear. Edward St Aubyn, Dunbar, 2017, Dunbar, 2019. Recension publicerad 2019-12-15.
  • Macbeth. Jo Nesbø, Macbeth, 2018, Macbeth, 2018. Recension publicerad 2019-12-18.

David Ärlemalm debuterar 15 januari med Lite död runt ögonen som låter intressant och som jag vill läsa. Recension publicerad 20-01-15.

Christina Wahldén är en författare som skrivit massor, främst för barn, men 22 januari kommer hon med Nämn inte de döda, första delen i en serie förlagd till Australien. Finns på läslistan. Recension publicerad 2020-01-22.

Ytterligare en debutant inom spänningslitteraturen är Göran Sällqvist som kommer ut med sin Efter så många år 23 januari. Kan vara intressant att kolla. Recension publicerad 2020-01-23.

Jacob Weinreich, Anders Rønnow Klarlund och Thomas Rydahl. Foto: Les Kaner.

Rydahl & Kazinski är en ”debuterande” dansk författarbeteckning bakom vilken tre framgångsrika skribenter döljer sig. Med sin Mordet på en sjöjungfru tar de ett helt nytt grepp på H. C. Andersens liv. Recension publicerad 2020-01-25.

Ytterligare en svensk debut inom spänningslitteraturen kommer i vår från Peter Mohlin och Peter Nyström. De växte upp tillsammans i Åmål och skrev sin första deckare som tioåringar. Nu har de hittat tillbaka till varandra och kommer med Det sista livet i början av april. Jag har fått ett okorrat förhandsex som ska bli intressant att läsa. Recension publicerad 2020-01-28.

Mest av en slump stötte jag på norska författaren Agnes Ravatn. Fågeltribunalen är den första av hennes böcker som översatts till svenska. Recension publicerad 2020-01-30.

Februari

Monica Kennedy är en ny skotsk kriminalkommissarie som man kan lära känna i G. R. Hallidays debut, Ut ur skuggorna. Recension publicerad 2020-02-03.

Cara Hunter är en växande engelsk stjärna som nu kommer med sin tredje bok, Ingen utväg. Recension publicerad 2020-02-06.

Olga Tokarczuks Löparna skrev jag om i december och den var helt fantastisk. Så jag har verkligen sett fram emot läsningen av en till av hennes böcker, Styr din plog över de dödas ben. Recension publicerad 2020-02-10.

Snart dags för bokrea med mycket bra att välja på. Tips från den skönlitterära avdelningen publicerades 2020-02-12 och från krimavdelningen 2020-02-13.

Erik Hågård debuterar med dystopin Lilo, intressant. Recension publicerad 2020-02-16.

Jag är varken någon stor fantast av Selma Lagerlöf eller av biografier så jag hade tänkt hoppa över Anna-Karin Palms hyllade bok Jag vill sätta världen i rörelse. Men alla säger att den är så bra, och dessutom är den uppe på agendan vid Vängåvans Litterära Sällskaps nästa träff 16 mars, med författaren närvarande, så jag måste nog göra ett försök. Recension publicerad 2020-02-26.