Ny spin-off-serie av far och dotter

Aha, en ny trend i bokvärlden! I somras kom Lånaren, skriven av Camilla Grebe tillsammans med sonen Carl-David Pärson och nyligen kom Visselblåsaren ut, skriven av Mats Ahlstedt tillsammans med dottern Veronica Ahlstedt McCleave. Sverige ståtar säkert med världsrekord när det gäller frekvens av parskrivare, äkta och andra, och nu finns alltså också subavdelningen förälder och barn som skriver tillsammans. Mats har skrivit massor och länge, tjugotalet titlar i olika serier sedan debuten 2003, men för dottern Veronica är det en debut. Något annat som trendar är ordet spin-off som man kan läsa allt oftare; man tar något från en serie för att skapa en ny, och det handlar det om här. Serien har Eva Evander som huvudperson och hon kommer från Fatima Wallinder-serien, Fatima finns också med i en biroll i Visselblåsaren. Eva har lämnat polisen i Göteborg efter en händelse som höll på att kosta henne och kollegerna livet, tror att ett jobb som privatdetektiv ska bli lugnare, enklare att förena med ett normalt familjeliv. Men där tror hon fel, hennes första uppdrag handlar till en början om en misstänkt otrohet men växer ut till något mycket större. Och farligare.

I en prolog får vi träffa Jacob Svensson, delägare i en revisionsbyrå, som är på väg till ett möte i stadsdelen Länsmansgården i Göteborg. Han är väldigt nervös, via en länk han har stött på något riktigt hemskt på darknet vilket i sin tur lett till att han och hans familj utsatts för hot som bara blir värre. Han har inte haft kontakt med sin kriminella bror Fabian på många år men nu har han bett honom om hjälp; kanske kan Fabbe hjälpa honom att förstå vad det handlar om innan han går till polisen. Fabbe sa ja, han lovade också att ta med en bekant som skulle kunna hjälpa till. Nu ska de träffas men så blir det inte. Jacob har just lämnat sin bil när någon skjuter honom på parkeringsplatsen. Han dör.

Det går trögt för Eva Evander med starten av hennes detektivbyrå, det är snart tre månader sedan hon öppnade och hon har inte fått ett enda uppdrag. Bra lokal har hon i alla fall, hennes gode vän Björn Ceder hade ett rum ledigt på sin advokatbyrå som hon kunde hyra så nu har hon en bra adress centralt i Göteborg. Björn är en välkänd försvarsadvokat, inte alls omtyckt av en del av Evas gamla kolleger, alldeles för bra på att se till att kriminella klarar sig utan straff.

Eva ska snart fylla fyrtio och under det senaste året har hon och hennes man Anton försökt få barn, men Eva har inte lyckats bli gravid. Så det är med blandade känslor hon reagerar när Björn glädjestrålande en dag berättar att hans Isabella väntar barn. De två paren umgås en del och deras privata liv blir en viktig del av historien.

Så kommer det i alla fall ett uppdrag; ”en kvinna som såg ut att ha kommit direkt från en omslagsfotografering för Vogue” vill ha hjälp. Hon heter Angeline Solbrandt, hennes man Vincent driver Solbrandt Construction AB, ett snabbt växande och framgångsrikt byggföretag, och hon tror att han är otrogen. Hon vill att Eva ska ta fram bevis och erbjuder ett mycket stort arvode.

Eva äger huvuddelen av berättarperspektivet men delar det med Björn och i det första av hans kapitel har han just fått ett nytt förordnande som försvarare till den man som gripits för mordet i Länsmansgården. Det är Samuel Salo, känd av polisen som kriminell sedan många år men som aldrig blivit dömd för något. Ansvarig för fallet är kriminalkommissarie Thomas Bäckfors, måttligt smart polis som är lycklig över att äntligen kunna sätta fast Salo; har är helt övertygad, det är bevisat att Salo fanns på parkeringsplatsen och man har också hittat en pistol i Salos bil. Han tror att mordet har samband men en knarkaffär som gått fel.

Även Angeline och Vincent har några egna kapitel där vi får veta mer om hur parets liv ser ut. Det blir en mörk läsning.

Eva kör igång med sin spaning på Vincent Solbrandt samtidigt som hon gräver fram information om honom och hans företag. Några bevis för otrohet hittar hon inte, men däremot mycket annat som överraskar henne. Mannen är tydligen omåttligt rik och umgås mycket med eliten i samhället, på sociala medier hittar hon bilder från exklusiva tillställningar med kända gäster. Bland mycket annat hittar hon en bild där Vincent och Jacob Svensson, den mördade revisorn, syns tillsammans. Det finns mycket annat, inte minst det faktum att han gör av med mycket mer pengar än han rimligen kan få ut från sitt byggföretag.

In i handlingen kommer också IT-gurun Ahmed som börjar arbeta som frilansare för Evas byrå. Han får en ganska stor roll och gräver framgångsrikt fram allt mer information. Han får också några egna kapitel där han äger berättarperspektivet.

Ytterligare ett mord inträffar, det är en ung kvinna som hittas död i en säck som låg och flöt i strandkanten. Det blir Fatima Wallinder som får ansvaret för den polisutredningen.

Det hela växer ut till storskalig kriminalitet och en dramatisk upplösning där både Eva och Björn hamnar i livshotande situationer. Det är en väl uppbyggd intrig men jag blir ändå inte riktigt såld på den här texten vilket nog mest beror på att det finns så många partier med ett förklarande tonfall. Facklitteratur får gärna förklara saker men när det gäller skönlitteratur vill jag hellre mötas av gestaltning som i bästa fall kan ge mig insikter.

Författarna

Mats Ahlstedt föddes i en prästgård i Jämtland 1949, men familjen flyttade tidigt till Göteborg, där pappan var fängelsepräst. Han har själv sagt att pappans berättelser om bittra människoöden bakom murarna till de svenska fängelserna lade grund för hans stora intresse för liv, död, etik, moral och ödet som får utlopp i hans skrivande. Intresset för att skriva kriminalromaner fanns tidigt men det skulle dröja länge innan det blev verklighet. Efter en filosofie kandidatexamen i svenska och historia vid Göteborgs universitet har han ägnat huvuddelen av sitt yrkesliv till arbetet som journalist, bland annat på Göteborgs-Postens sportredaktion. Han debuterade som författare 2003, då 58 år gammal, med Dödsängeln som var den första delen i en serie med Sören Högström och Fatima Wallinder som huvudpersoner. Det hann bli åtta böcker i den serien innan den avslutades 2014. 2016 inledde han en ny serie med profileraren Ella Werner som huvudperson. Hanteraren är den sjätte delen i den serien. Parallellt har Fatima Wallander också återkommit i en egen serie som hittills består av fem delar.

Veronica Ahlstedt McCleave, dotter till Mats Ahlstedt, är född och uppvuxen i Göteborg, men bor numera i Sydney i Australien med sin man och dotter. Hon flyttade utomlands redan 2004 för att först studera och sedan arbeta inom marknadsföring, och 2011 bar det vidare till Australien. Veronica Ahlstedt McCleave har alltid velat skriva böcker, och med Visselblåsaren, den första delen i spin off-serien om privatdetektiv Eva Evander, har hon gjort drömmen till verklighet.

Anders Kapp, 2024-02-15

Bokfakta

  • Titel: Visselblåsaren.
  • Författare: Mats Ahlstedt och Veronica Ahlstedt McCleave.
  • Utgivningsdag: 2024-01-22.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 288.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...