Spännande halvdebut med polishundar i fokus

Jag gissar att Sverige innehar världsrekord i parskrivande av skönlitteratur och idag tillkommer ytterligare ett: Anna Granlund som skrivit en del annat tidigare och Jenny Helldahl som med Position okänd debuterar som författare. I alla fall sedan 1938 då Lassie dök upp första gången har hundar varit populära som karaktärer i böcker och filmer och det är också vad detta nya och hundintresserade författarpar fokuserar på i första delen av serien K9 Hundenheten. Enheten samlar polishundar med olika specialiteter och deras förare i Stockholmsområdet. Jag kan vara skeptisk till alltför hårt tematiserade idéer som avgränsar utrymmet för berättandet, polishundars verksamhet känns rätt smalt, det borde bli trist i längden, men författarna hanterar det väl; utöver malinoistiken Ceres, schäferhanen Keegan och de andra hundarna introduceras ett antal intressanta mänskliga karaktärer som fångar oss läsare och det gäller absolut inte bara huvudpersonerna Zarah Tegnér och Micke Roslundh som bägge är hundförare.

Det fall som boken kretsar kring handlar om narkotikaaffärer och startar en helgnatt vid Gullmarsplan i Stockholm när polisen griper en säljare och en köpare samtidigt som säljarens chaufför lyckas springa därifrån. Zarah Tegnér är snabbt på plats med sin sökhund Ceres som får upp spåret, hon springer iväg med Zarah efter i spårselen och så småningom syns rymlingens fotspår i nysnön i Grynkvarnsparken. Hon är stolt över deras snabba insats men får en obehaglig överraskning när hon ser vem han är. Det är Mange, lillebror till Micke, hennes kollega och bäste (ende?) vän. Hon får tag på Micke, de räddar Mange, och hon ljuger när hon senare rapporterar in att de förlorat spåret. Det är bara den första av olika moraliska utmaningar som nästan blir till ett eget tema i den här berättelsen.

Zarah Tegnér har arbetat som polis i Stockholm i sju år och de senaste åren som hundförare vilket är hennes drömjobb, hon ”slipper ha med andra kolleger, ja människor över huvud taget, att göra”. Hon är en ganska fyrkantig och asocial människa, stolt och kärv, kan vara rätt otrevlig, blir lätt arg. Under en mycket kort period var hon gift med kollegan William, men det enda hon har kvar efter honom är sitt efternamn och en numera sliten morgonrock som fått som present av honom. Hon var bara glad att han lämnade Stockholm för ett jobb i Skåne så hon inte riskerade att träffa honom (vet inte att han sedan en tid är tillbaka i Stockholm). Hon har en mycket trasslig relation till sin mamma och en del andra problem som bara blir värre.

Micke Roslundh är en mycket mer social och trevlig person, han fungerade också som Zarahs mentor när hon började som hundförare, men just nu är han nere. Skilsmässan tär fortfarande hårt på honom, han är orolig över tvillingdöttrarna men värst är nog ändå förlusten av Atlas, schäfern som han haft vid sin sida i åtta år men som blev dödad under en insats. Från att ha varit mycket vältränad, sprang ofta med Atlas, har han snabbt förlorad konditionen, kan sitta i timtal med sina dataspel på fritiden, känner av sina femtiofem år. Och nu nya problem med hans strulige lillebror ovanpå det.

I inledningen växlar Zarah och Micke som berättarröst i egna kapitel men snart kommer en tredje röst, femtonåriga Felicia Duvander som bor i ett mycket exklusivt hus på en strandtomt i Bromma. Hon saknar sin storebror, sjuttonårige Robin, som är intagen på SIS-hemmet Ängsbacken på Lovön; visst har han gjort en hel del olagliga saker men hon gillar honom ändå, har faktisk besökt honom några gånger i hemlighet, något som hon aldrig skulle våga berätta för mamma Vanessa.

Felicia och Robin är halvsyskon, hans mamma Caroline dog när han var mycket ung och pappa Kaj gifte om sig med Vanessa som är mamma till Felicia och hennes lillasyster Hanna. Vanessa och Robin har aldrig kommit överens, bråken har avlöst varandra och bara blivit värre. Just nu har Robin varit intagen i mer än ett halvår och ska få komma hem på permission nu till helgen, något som gör Vanessa vansinnig; hon kräver att Kaj måste stoppa det, Robin kommer att ”bete sig vidrigt så att grannarna inte ska missa att han är hemma. Och jag kommer att skämmas ögonen ur mig, som vanligt”. Familjen Duvander har en stor och intressant roll i berättelsen.

Måndagsmorgonen efter händelserna i Årsta samlas hundenheten i utsättningsrummet för fördelning av dagens uppgifter. Efter mötet kallar gruppchefen Brita Rydén in Zarah och Micke som blir nervösa, kanske har de blivit avslöjade, men det handlar om något helt annat: de har just fått larm om en rymning från ett SIS-hem, under natten har sextonårige Mario Álvarez-Jimenes och sjuttonårige Robin Duvander försvunnit och chefen skickar Zarah och Micke till Lovön för att hjälpa till med att söka efter killarna.

Det finns en hel del som verkar konstigt med rymningen, allt finns kvar på deras rum, de verkar inte ha tagit med sig någonting alls. Det kommer också fram att Robin och Mario varit allt annat än vänner, varför skulle två fiender rymma tillsammans? Robin har mått riktigt dåligt under vistelsen, beskrivs som en suicidrisk, samtidigt som Mario tvärt om varit utåtagerande och elak, dessutom riktigt grovt kriminell trots sin låga ålder, har ett mord bakom sig.

Zarah och Ceres får upp ett spår genom skogen men det tar slut vid en liten väg, möjligen har de blivit upphämtade av en bil. Kanske har de fått hjälp av Adnan ”Adde” Dibrani som nyligen fyllt arton och lämnat hemmet, han hade haft nära kontakt med bägge rymlingarna tidigare.

Polisarbetet i allmänhet är mycket trovärdigt skildrat men det som verkligen sticker ut är relationerna mellan förarna och deras hundar och detaljerna kring hur olika typer av polishundar arbetar. Särskilt processen när Micke ska lära känna sin nya hund, den stora schäfern Keegan, är skildrad på ett både kunnigt och berörande sätt.

Det finns några irriterande fel men inte så att det stör allvarligt, ett är faktiskt rätt kul när en kvinna klarar av en förflyttning som hade krävt hjälpmedel från Hogwarts för att vara möjlig. Olika typer av missförhållanden på institutioner som ska ta hand om ungdomar med problem är extremt vanliga inom genren och börjar kännas rätt slitna.

Men glädjeämnena är fler, särskilt de många välkonstruerade karaktärerna skapar läsintresse och beundransvärt är hur notoriskt svårskrivna ungdomar levandegörs. Här finns även en imponerande intrigintelligens med många turer fram till en dramatisk upplösning.

Författarna

Anna Granlund och Jenny Helldahl har under en period arbetat tillsammans på Bonnierförlagen och Position Okänd är en premiär för dem som författarpar. Anna har skrivit en hel del annat tidigare men för Jenny är detta hennes författardebut.

Anna Granlund är född 1969, bosatt på Lidingö utanför Stockholm och har arbetat inom bok- och reklambranschen under större delen av sitt liv. Anna drev tidigare Norrlandsförlaget North Chapter, som vunnit pris för ”Best cocktail book in the world”, ”Best culinary travels book” och ”Årets svenska måltidslitteratur”. Hon debuterade som författare våren 2020 med spänningsromanen Den röde hanen, första delen i hennes serie om grupp 4 på Östermalms brandstation vars fjärde och avslutande del Min eld kommer i mars 2024. Hon är också en av de författare som deltar i utvidgningen Leffe Grimwalkers koncept Alex Storm där hennes fokus ligger på karaktären Lily Rose och Alex dotter Frida. I augusti 2023 kom hennes första del Stormbarn. Utöver författandet arbetar hon nu med att kommunicera räddningstjänsten för Brandkåren Attunda norr om Stockholm.

Jenny Helldahl är född 1978 och bosatt på Södermalm i Stockholm. Till vardags arbetar hon som kommunikatör, men fritiden ägnar hon helst åt att öva personspår med cocker spanieln Sune.

Anders Kapp, 2024-01-16

Bokfakta

  • Titel: Position okänd.
  • Författare: Anna Granlund och Jenny Helldahl.
  • Utgivningsdag: 2024-01-16.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 343.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...