Anders Roslund

Med miljoner läsare i fler än 30 länder och otaliga priser är Anders Roslund en lysande stjärna på krimhimlen. Nu har spänningsroman nummer fjorton, 100 procent, kommit ut och 2019 var det premiär för den internationella storfilmen The informer som baseras på en tidigare bok, Tre sekunder

Anders Roslund är född 1961, uppvuxen i Kristianstad och bosatt i Stockholm. Han var 1991–1992 anställd vid Sveriges Television som reporter på Rapport. 1992–1993 var han reporter för Halv 8 med Stina Dabrowski på TV3 och återvände sedan till Sveriges Television och Rapport 1993–1996. Åren 1996–1999 gick han över till Aktuellt som reporter och nyhetschef.

Under 1990-talet producerade Roslund flera uppmärksammade och prisbelönta dokumentärer för Sveriges Television. Bland dessa finns Lås in dom / Lock ’em up – a story about freedom som belönades med FIGRA-priset (Festival International du Grand Reportage d’Actualté et du documentaire de société). År 2000 fick han uppdraget att starta Kulturnyheterna, vars chef han var till 2004, varefter han övergick till att bli författare på heltid.

I arbetet med Lås in dom mötte Roslund Börge Hellström, före detta drogmissbrukare och kriminell och en av grundarna av Kris, Kriminellas revansch i samhället. Det omaka paret fann varandra, bägge ville nå ut med diskussionen om brott och straff, om kriminalitet och dess konsekvenser.

2004 debuterar han som krimförfattare med Odjuret, tillsammans med just Börge Hellström. Det blir direkt en enorm succé, både hos läsare och kritiker. Säljs till många länder och får ett antal priser; bland annat som bäst i Sverige och bäst i Norden, Glasnyckeln. Här introduceras Ewert Grens, en äldre kriminalkommissarie som lever för sitt jobb, som ofta sover på en sliten soffa på kontoret, som ständigt lyssnar på Siw Malmkvist, som är egensinnig, tjurig och tvär, som få av kollegerna står ut med, men som samtidigt är skickligare än de flesta, som har ett våldsamt rättspatos och som under den skrovliga ytan har ett gigantiskt hjärta av guld. Sedan dess är det en Ewert som kommit att älskas av miljoner läsare i över 30 länder.

Efter ytterligare tre framgångsrika böcker kommer Tre sekunder 2009 där en ny person introduceras: undercoveragenten Paula, som egentligen heter Piet Hoffman. På många sätt en motsats till Grens, lite av en superhjälte med en hel del internationella kontakter.

Bakom böckerna finns ett stort engagemang och betydande kunskap om dagens kriminalitet som på många sätt blir allt mer internationell.

– Ewert Grens är ju en svensk polis, honom kan man inte skicka ut i världen hur som helst, det blir ju bara osannolikt. Och man kan inte heller i längden skriva om narkotikahandel, vapenhandel eller trafficking utan att ta med de internationella aspekterna och lösningen blev Piet Hoffmann.

Tre sekunder blev ett nytt steg, utsågs både till Bästa svenska kriminalroman och vann International Dagger Award. Piet Hoffman har senare växt ut till att bli en huvudperson jämställd med Ewert Grens i de senare böckerna. Numera kan de till och med samarbeta och lita på varandra. 2019 kom filmatiseringen av denna bok, The informer / Tre sekunder, en storfilm regisserad av Andrea di Stefano, med Joel Kinnaman i huvudrollen som Piet Hoffmann/Peter Koslow och rapparen Common som Ewert Grens. (Finns bl a på Netflix.)

Tre minuter från 2016 blev den sista boken för Roslund & Hellström. Börge Hellström avled 2017.

Mycket överraskande kom Siw Malmkvist – som i böckerna förekommer som den enda icke-fiktiva karaktären – till begravningen.

– Jag stod utanför Värmdö kyrka före Börges begravning och så kom bussen – och Siwan klev av! Hon kom till hans begravning, hon och jag satt längst fram med familjen. Det var stort, säger Anders Roslund.

Sorgen efter vännen och skrivpartnern var svår men 2018 kom Anders Roslund ut med Tre timmar, en fortsättning på serien och den första där han står som ensam författare på omslaget.

Sverige har en ledande position på den internationella marknaden för spänningslitteratur. Speciellt för Sverige är att vi har ovanligt många författarpar, från Sjöwall/Wahlöö och framåt. Parskrivandet fungerar på olika sätt. I vissa fall är det bägge som verkligen skriver texten gemensamt, ibland uppdelat på olika kapitel, olika berättarjag eller på annat sätt. Men i flera fall fungerar det så att paret gemensamt konstruerar intrigen, bygger någon sorts gemensamt synopsis och sedan är det en av parterna som skriver själva texten, oftast med partnern som bollplank. Det senare gäller i Roslunds parskrivande och det är alltid han som stått för själva skrivandet. Det är kanske också det som gjort det möjligt för honom att fortsätta serien på egen hand.

Nu kan vi möta Grens och Hoffman igen i nya boken 100 procent som för oss in förortens gängbrottslighet och narkotikahandel, ett tema som många ägnar sig åt i dag men som Roslund behandlar på sitt alldeles egna sätt.

Tillsammans med Stefan Thunberg har Anders Roslund också skrivit två böcker som är löst baserade på den så kallade militärligan vars kärna var Thunbergs bröder: Björndansen 2014 och En bror att dö för 2017 som ger en inträngande bild av logiken i modern kriminalitet. Även dessa böcker blev en stor framgång och såldes till 30-talet olika länder.

Utgivna böcker

  • 2022 100 procent
  • 2021 Litapåmig
  • 2020 Sovsågott
  • 2019 Jamåhonleva
  • 2018 Tre timmar
  • 2017 En bror att dö för (med Stefan Thunberg)
  • 2016 Tre minuter (med Börge Hellström)
  • 2014 Björndansen (med Stefan Thunberg)
  • 2012 Två soldater (med Börge Hellström)
  • 2009 Tre sekunder (med Börge Hellström)
  • 2007 Flickan under gatan (med Börge Hellström)
  • 2006 Edward Finnigans upprättelse (med Börge Hellström)
  • 2005 Box 21 (med Börge Hellström)
  • 2004 Odjuret (med Börge Hellström)
  • 1990 Grupp 90 (antologi)

Anders Kapp, 2020-07-01 (uppdaterad 2022-10-10)

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...