Augustpriset

Augustpriset är ett årligt spännande tillfälle att ta del av ny bra svensk skönlitteratur (det är den skönlitterära klassen som intresserar mig). Sedan 2011 har jag lekt jury; läst, recenserat och rangordnat under den tid som går mellan nomineringar och prisutdelningar. Juryn och jag är sällan överens 🙂

Huvudbilden på den här sidan föreställer Amanda Svensson. Enligt min mening borde hennes Ett system så magnifikt att det bländar vara Augustprisvinnare 2019 men den var inte ens nominerad. Det är inte ovanligt. Sara Stridsberg och Eva-Marie Liffner är två av de absolut bästa aktiva författarna som finns i det här landet:

  • Sara Stridsberg har nominerats fyra gånger men aldrig fått priset. Enligt min ranking borde hon ha vunnit 2014 och 2018 (2018 nominerades hon inte ens!) 2019 nominerades hon en femte gång, nu för barnboken Dyksommar som inte heller vann. 2021 borde hon ha vunnit med Hunter i Huskvarna men den nominerades inte.
  • Eva-Marie Liffner har nominerats två gånger men aldrig fått priset. Enligt min ranking borde hon ha vunnit 2011 och 2016 (2016 nominerades hon inte ens!) Även 2019 saknades hennes fantastiska Vem kan segla bland nomineringarna.

Ytterligare en av våra stora författare som aldrig fått priset är Klas Östergren. Han var senast nominerad för Renegater 2020, I en skog av sumak 2017 och även 2005 för Gangsters, andra delen i den trilogi som inleddes med Gentlemen och nu avslutas med Renegater vilken nominerades 2020 utan att få priset. Det finns fler.

Med hjälp av texter som skrevs just då när det hände berättar jag litet om de senaste åren i Augustprisets historia och ger länkar till en hel del recensioner.

Augustpriset 2023

23 oktober var det dags för nomineringarna till Augustpriset 2023. Kapprakts nomineringar till den skönlitterära klassen publicerades:

Några timmar senare offentliggjordes juryns nomineringar:

Måndag 27 november var det dags för prisutdelning och innan dess publicerades Kapprakts topplista. Juryn valde att ge priset till Jävla karlar av Andrev Walden.

Augustpriset 2022

28 november genomfördes årets Augustgala. Dagen innan presenterade Kapprakt listan över årets bästa nya svenska skönlitterära böcker samt ytterligare tio riktigt bra nya svenska verk, inklusive länkar till Kapprakts texter om dessa fjorton böcker. Det bästa 2022 är:

  1. Aris Fioretos, De tunna gudarna
  2. Magnus Dahlström, Vesalius
  3. Johannes Anyuru, Ixelles
  4. Andrea Lundgren, Den underjordiska solen

Vid galan gick juryns pris till Ia Genbergs bok Detaljerna så vi var inte överens detta år (heller).

24 oktober  var det dags för offentliggörandet av juryns nominerar. Tidigare på dagen publicerades Kapprakts nomineringar (inklusive länkar till texter om böckerna):

  • Johannes Anyuru Ixelles
  • Magnus Dahlström Vesalius
  • Aris Fioretos De tunna gudarna
  • Ia Genberg Detaljerna
  • Lina Wolff Djävulsgreppet

Några timmar senare offentliggjordes juryns nomineringar:

  • Johannes Anyuru Ixelles
  • Ia Genberg Detaljerna
  • Anneli Jordahl Björnjägarens döttrar
  • Iman Mohammed Minnen av infraröd
  • Jenny Tunedal Dröm, baby, dröm
  • Lina Wolff Djävulsgreppet

Augustpriset 2021

Det har varit olika genom åren men jag tror aldrig vi varit så  lite överens om nomineringarna som detta år. 18 oktober, dagen innan de officiella nomineringarna offentliggjordes, publicerades Kapprakts nomineringar. När de officiella nomineringarna kom 19 oktober visade det sig att inte en enda titel fanns med på bägge listorna. Ett totalt misslyckande för Kapprakt alltså? Läs mer.

Nominerade till priset för årets bästa skönlitterära bok:

Innan Augustgalan 22 november publicerades Kapprakts ranking av årets bästa nya svenska skönlitteratur.

Priset gick till Elin Cullhed för Eufori. En roman om Sylvia Plath.

Augustpriset 2020

23 november avslöjas vinnarna och dagen innan publicerade Kapprakt en egen ranking.

Det är 19 oktober och i kväll presenteras de nominerade till årets priser. Jag passade på att ge mina förslag till nomineringar. När nomineringarna offentliggjordes visade det sig att vi bara var överens om en titel, Samlade verk av Lydia Sandgren. Den jag saknade mest var nog Förhör av Magnus Dahlström som för mig var en tänkbar vinnare i år. Nåväl, de nominerade 2020 är:

Splendor hade jag på listan över böcker jag ville läsa, av olika skäl, när den kom i mars, men min önskelista är alltid längre än vad jag hinner beta av. Renegater verkar rimlig, jag har läst de tidigare två delarna i denna utsträckta och oplanerade trilogi, Gentlemen från 1980 och Gangsters från 2005; de var fantastiska och det är säkert den avslutande delen också, jag har bara inte hunnit läsa den ännu. Temat som Minnestrådar behandlar, den judiska kolonin utanför Falun under Andra världskriget har jag läst en del om, men inte mer än så. Av sex nominerade hade jag alltså bara läst en när nomineringarna offentliggjordes. Vi får se om jag hinner läsa de andra fem innan det är dags för prisutdelningen 23 november.

Augustpriset 2019

22 oktober publicerade Kapprakt ett inlägg om årets nomineringar.

21 november publicerades Kapprakts ranking och 25 november kompletterades det inlägget med resultaten från Augustgalans prisutdelning.

I Kapprakts ranking finns två titlar som inte fanns med bland de nominerade. De har platserna 1 och 3. De fyra första bedömdes som möjliga vinnare och den som Augustjuryn utsåg till vinnare var den som finns på plats 4, Osebol av Marit Kapla. (Titlarna länkar till Kapprakts texter om böckerna.(

1. Ett system så magnifikt att det bländar, Amanda Svensson
2. W., Steve Sem-Sandberg
3. Vem kan segla, Eva-Marie Liffner
4. Osebol, Marit Kapla
6. Testamente, Nina Wähä
7. Barnet – en sonettkrans, Olivia Bergdahl
8. Odenplan, Daniel Gustafsson
9. Väderfenomen, Anna Fock

Augustpriset 2018

Publicerat 2018-10-23: ”Då och då har jag roat mig med att leka Augustprisjury som ett sätt att följa med i den bästa nya svenska skönlitteraturen. Efter att ha sett gårdagens nomineringar insåg jag att det är dags att sluta med det. Tycker synd om de nominerade som själva måste inse att priset inte längre är värt något, att det förvandlats till någon sorts redskap för att bli av med svårsålda böcker. Att inte ens ta med Sara Stridsberg och flera andra som kommit ut med nya fantastiska böcker?”

Precis som 2016 blev jag alltså sur över nomineringarna. Mest arg blev jag över att en av landets absolut bästa författare, Sara Stridsberg, inte ens blev nominerad för sin fantastiska Kärlekens Antarktis (läs gärna om den här). Hon har nominerats fyra gånger: Drömfakulteten 2006, Darling River 2010, Medealand och andra pjäser 2012 samt Beckomberga. Ode till min familj 2014, men aldrig fått priset. Som framgår lite längre ner hade jag henne som vinnare 2014.

Vi får se om jag kanske ändå gör ett nytt försök 2019?

Den nominerade var:

  • Aednan, Linnea Axelsson, Albert Bonniers förlag, Vinnare
  • Skalornas förråd, Ulf Eriksson, Albert Bonniers förlag
  • En shtetl i Stockholm, Kenneth Hermele, Weyler förlag
  • Socialdemokratiska noveller, Björn Runeborg, Modernista
  • Människan är den vackraste staden, Sami Said, Natur & Kultur
  • Jag for ner till bror, Karin Smirnoff, Bokförlaget Polaris

Augustpriset 2017

Hösten 2017 var en intensiv tid fylld med andra saker så det blev inga Augustrecensioner då. Av de nominerade har jag bara läst böckerna av Anyuru och Combüchen, bägge riktigt, riktigt bra! Combüchen fick välförtjänt priset 2010 för sin underbara Spill – en damroman. Anyuru har varit nominerad två gånger tidigare, 2009 och 2012, utan att vinna (jag hade honom som klar etta 2012 med sin fantastiska En storm kom från paradiset). Så jag applåderade beslutet att ge honom priset 2017.

De nominerade:

  • De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, Johannes Anyuru, Norstedts Vinnare
  • Sidonie & Nathalie. Från Limhamn till Lofoten, Sigrid Combüchen, Norstedts
  • Hastigheten, Jörgen Gassilewski, Albert Bonniers Förlag
  • Just nu är jag här, Isabelle Ståhl, Natur & Kultur
  • Rosor skador, Jenny Tunedal, Wahlström & Widstrand
  • I en skog av sumak, Klas Östergren, Natur & Kultur

Augustpriset 2016

Om jag var riktigt nöjd med nomineringarna 2015 var jag inte alls nöjd 2016. Efter att ha läst de nominerade böckerna avstod jag från separata recensioner och ranking. (”Aftonland” av Therese Bohman hade jag läst och skrivit om innan nomineringarna men som du kan läsa här såg jag inte den boken som någon tänkbar vinnare.)

De nominerade 2016 var:

  • Aftonland, Therese Bohman
  • djupa kärlek ingen, Ann Jäderlund
  • Välkommen till Amerika, Linda Boström Knausgård
  • En dramatikers dagbok 2013-2015, Lars Norén
  • Eländet, Andrzej Tichý
  • De polyglotta älskarna, Lina Wolff (vinnare)

Däremot fanns det under 2016 två nya böcker som bägge, enligt min mening, skulle kunna vara värdiga vinnare, Steve Sem-Sandbergs Stormen och Blåst av Eva-Marie Liffner. Två fantastiska texter! Om jag verkligen var tvungen att välja skulle jag nog röstat på Blåst. Men ingen av dem var ens nominerade!

Ett par dagar innan prisutdelningen skrev jag om de nominerade, både de officiella och mina och du kan läsa den texten här.

Steve Sem-Sandbergs Stormen hade jag läst och skrivit om innan nomineringarna och du kan läsa det här.

Augustpriset 2015

2015 läste jag alla de sex nominerade, bara prosatexter, och var riktigt nöjd med urvalet. Böckerna av Khemiri och Pleijel hade jag läst och skrivit om innan de blev nominerade.

2015-11-05 summerade jag: Så var det klart. Rankingen av de skönlitterära böcker som nominerats till årets Augustpris är färdig. Ett bra år i år, alla nominerade är klart värda att läsa. Några mer än andra. Men här får juryn listan. 23 november får vi se om de äntligen fattar rätt beslut. Under de år jag roat mig med just detta har de faktiskt alltid haft fel, men i år kanske de bättrar sig.

  • 1 Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri
  • 2 Bli som folk av Stina Stoor
  • 3 Rörelsen. Den andra platsen av John Ajvide Lindqvist
  • 4 Mary av Aris Fioretos
  • 5 Spådomen. En flickas memoarer av Agneta Pleijel
  • 6 Masja av Carola Hansson

Och detta år var vi faktiskt överens om vinnaren.

Recensioner

Augustpriset 2014

2014 läste jag fem av sex nominerade (se listan nedan), och var rätt nöjd med nomineringarna, flera riktigt bra böcker. ”Ma” av Ida Börjel är kanske väldigt bra, det vet jag inte, är inte så road av att läsa lyrik så den hoppade jag över.

2014-11-23 sammanfattande jag:

Min rangordning:

  • 1 ”Beckomberga. Ode till min familj.” av Sara Stridsberg
  • 2 ”Alkemistens dotter” av Carl-Michael Edenborg
  • 3 ”De utvalda” av Steve Sem-Sandberg
  • 4 ”Ett så starkt ljus” av Lyra Ekström Lindbäck
  • 5 ”Liv till varje pris” av Kristina Sandberg

I morgon ska jag också, för första gången, gå på själva Augustgalan för att direkt kunna få reda på om juryn äntligt tar ett klokt beslut. Det ska bli spännande.

Under prisutdelningen 2014-11-24: Dags för Augustpriset i skönlitteratur! Och vinnare blev … Kristina Sandberg! Fel igen! Obegripligt. Vad är det med denna jury 😉 Nåja, nytt försök nästa år. Men läs Sara Stridsberg, hon är fantastisk!!

Recensioner

Augustpriset 2013

2013 läste jag fyra av sex nominerade (se länkar nedan). Läser sällan lyrik så jag hoppade över Katarina Frostensons Tre vägar och Athena Farrokhzads Vitsvit, som också var nominerade.

2013-11-01 sammanfattade jag: Därmed har jag avverkat de fyra prosaromaner som nominerats till årets Augustpris (de två nominerade lyrikverken läser jag inte). Som vanligt ett kul sätt att följa med i utgivningen av svensk skönlitteratur. De senaste åren har jag verkligen hittat riktigt starka personliga favoriter, men så inte i år. Rankingen blir så här.

  • 1 Per Olov Enqvist, Liknelseboken. På många sätt en underbar kärleksroman, men samtidigt en av hans mest svårtillgängliga.
  • 2 Lena Andersson, Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek. Emellanåt otroligt snyggt skriven, men jag saknar hjärta.
  • 3 Kjell Westö, Hägring 38. Ett gott hantverk, men jag saknar val och hjärta.
  • 4 Sven Olov Karlsson, Porslinsfasaderna. Ett gott hantverk, men jag saknar val och hjärta.

25 november får vi veta om juryn för Augustpriset delar min bedömning. Jag skulle inte protestera om det i år är dags för lyrik högst upp på prispallen. Det finns två nominerade, Athena Farrokhzad med Vitsvit och Katarina Frostenson med Tre vägar. Någon av dessa kan mycket väl vara fantastisk.

Det blev Lena Andersson som fick ta emot utmärkelsen 2013-11-25.

Recensioner

Augustpriset 2012

2012 läste jag fem av sex nominerade (se länkar nedan). Läser sällan dramatik så jag hoppade över Sara Stridsberg som också var nominerad för ”Medealand och andra pjäser”.

2012-10-31: För mig är alltså Johannes Anyuru en klar vinnare. Han nominerades för en diktsamling 2009, men nu ska vinsten vara hans. Därefter kommer Eija Hetekivi Olsson, Peter Fröberg Idling och Cilla Naumann. Göran Rosenbergs bidrag är bra men, som sagt tidigare, i fel klass. 26 november får vi veta om jag har ”fel” (igen).

2012-11-26: Än en gång hade jag ”fel” om Augustpriset. Gick till Göran Rosenbergs ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”. Bra, men knappt skönlitterär och inte lika bra som min favorit: Johannes Anyurus ”En storm kom från paradiset”. Nåja … får väl göra ett nytt försök nästa år …

Recensioner

Augustpriset 2011

2011 läste jag fyra av sex nominerade (se länkar nedan). Utöver dessa var också Sören Bondesons diktsamling En kubikmeter jord och Bengt Ohlssons biografi Rekviem för John Cummings nominerade.

2011-11-05: Min ranking:

  • Personlig favorit och den jag håller tummarna för 21 november: Lacrimosa.
  • Den jag tror kommer att lånas mest på biblioteken under de närmaste åren: Korparna.
  • Den som har bäst förutsättningar att bli en försäljningsframgång i bokhandeln: Välkommen till den här världen.
  • Den som kan bli favoritlitteratur på skrivarkurser: Flod.

Vi får se hur min rangordning står sig när juryn kommer med sitt besked 21 november. Men årets bästa svenska roman finns inte med bland de nominerade: Kerstin Ekmans Grand final i skojarbranschen.

Juryn och jag var inte riktigt överens; de gav priset till Korparna.

Recensioner

  • Tomas Bannerhed, Korparna, 2011-03-15, Weylers förlag, rec 2011-10-27
  • Carolina Fredriksson, Flod, 2011-07-15, Albert Bonniers Förlag, rec 2011-11-05
  • Eva-Marie Liffner, Lacrimosa, 2011-03-15, Natur & Kultur, rec 2011-11-02
  • Amanda Svensson, Välkommen till den här världen, 2011-09-01, Norstedts 2011-10-29

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...