Anders de la Motte

Efter debuten med Geim 2010 har han kommit ut med ytterligare tolv böcker i fem helt olika serier. Han har skördat framgångar som få när det gäller kritik, priser och försäljning i många länder. Anders de la Motte är född 1971 i Norra Vrams församling och uppväxt i Billesholm. Från början hette han Pettersson, efter pappa Hans, men senare tog han mamma Evas flicknamn de la Motte.

Efter gymnasiet lämnade han Skåne för polisutbildning i Stockholm. Han blev kvar som polis där i åtta år innan längtan tillbaka till Skåne blev för stark. 2002 gick flytten till Lomma nära Malmö, och där bor han fortfarande kvar med sin familj. 2005 lämnade han polisjobbet för att bli säkerhetschef för Dell med placering i Köpenhamn men med ansvar för Europa, Mellanöstern och Afrika.

Under de åren började han också skriva på det som skulle bli debuten Geim 2010 där han också använder sig av sina erfarenheter som säkerhetschef för ett stort IT-företag. Liksom uppföljarna Buzz och Bubble kretsar handlingen kring det moderna IT-samhället, dess narcissism och risker, med en snabb berättarstil och ett språk som för tankarna till datorspelsvärlden. Det gick väldigt bra. För Geim fick han Svenska Deckarakademins debutantpris 2010, serien sålde bra i många länder, är på väg att bli TV-serie hos internationella filmbolaget Gaumont, och 2012 lämnade han sin anställning för att bli författare på heltid.

Trilogin följdes en helt annan sorts serie med böckerna MemoRandom och UltiMatum där David Sarac finns i centrum. Han är informatörshanterare vid Stockholmspolisen men förlorar minnet efter en svår bilolycka och därmed också kontrollen över ett komplicerat nätverk av lögner och korruption i ett samhälle där alla medel är tillåtna för att ta makten. Även denna korta serie gick mycket bra. 2015 fick han Svenska Deckarakademins pris för Bästa svenska kriminalroman, den är såld till över 20 länder och filmbolaget Lionsgate producerar en amerikansk TV-serie baserad på böckerna.

Efter det var det dags för en helt annan sorts serie, årstidskvartetten med fyra helt fristående böcker där det gemensamma är att handlingen i serien utspelar sig på landsbygden i nordvästra Skåne, där de la Motte växte upp, och där mörka hemligheter kommer upp till ytan. Nya priser och nomineringar. Nya framgångar hos kritiker och läsare i många länder.

I nästa projekt samarbetar Anders de la Motte med Måns Nilsson i serien Morden på Österlen.

– Vi har velat skapa Sveriges eget Midsomer och vad passar då bättre än trakterna kring Österlen. I idylliska byar med excentriska invånare pågår intriger och konflikter. Läsarna får möta svek, girighet och mord bland slott, äppelträd och blommande rapsfält, säger Anders.

– Anders och jag är båda uppvuxna på landet i Skåne och fann varandra direkt i gemensamma minnen från barndomen: skördetröskor, storbönder, kyrkans syförening där hemmafruarna skvallrade, skärslipare, maskinstationer, hemvärnsgårdar, kyrkvaktmästare och utflyttade gröna vågen-flum. Vi träffades på en fest och redan dagen efter hade vi börjat skriva en pusseldeckare ihop med mustiga karaktärer, berättar Måns.

De två första delarna finns ute och serien har sålts till omkring femton länder.

2022 startade han med Bortbytaren sin femte serie, återigen något helt annat än det han gjort tidigare. Här finns polisen Leo Asker i huvudrollen. Den nya serien såldes direkt till ett tjugotal länder och den andra delen, Glasmannen kom ut hösten 2023.

Utöver sitt författarskap har Anders under senare år även arbetat som manuskonsult åt flera stora svenska TV- och filmproduktioner. Tillsammans med Denise Rudberg driver han också Podcasten Lomma-Karlaplan.

Utgivna böcker

 • 2023 Glasmannen (Asker 2)
 • 2022 Bortbytaren (Asker 1)
 • 2022 Ett fynd att dö för (Morden på Österlen 2) Med Måns Nilsson.
 • 2021 Döden går på visning (Moden på Österlen 1) Med Måns Nilsson.
 • 2020 Våroffer (Årstider 4)
 • 2018 Vintereld (Årstider 3)
 • 2017 Höstdåd (Årstider 2)
 • 2016 Slutet på sommaren (Årstider 1)
 • 2015 UltiMatum (MemoRandom 2)
 • 2014 MemoRandom (MemoRandom 1)
 • 2012 Bubble (Geim 3)
 • 2011 Buzz (Geim 2)
 • 2010 Geim (Geim 1)

Anders Kapp, 2020-10-20 (uppdaterad 2023-09-21)

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...