Anders de la Motte

Efter debuten med Geim 2010 har han kommit ut med ytterligare tretton böcker i sex helt olika serier. Han har skördat framgångar som få när det gäller kritik, priser och försäljning i många länder. Anders de la Motte är född 1971 i Norra Vrams församling och uppväxt i Billesholm. Från början hette han Pettersson, efter pappa Hans, men senare tog han mamma Evas flicknamn de la Motte.

Efter gymnasiet lämnade han Skåne för polisutbildning i Stockholm. Han blev kvar som polis där i åtta år innan längtan tillbaka till Skåne blev för stark. 2002 gick flytten till Lomma nära Malmö, och där bor han fortfarande kvar med sin familj. 2005 lämnade han polisjobbet för att bli säkerhetschef för Dell med placering i Köpenhamn men med ansvar för Europa, Mellanöstern och Afrika.

Under de åren började han också skriva på det som skulle bli debuten Geim 2010 där han också använder sig av sina erfarenheter som säkerhetschef för ett stort IT-företag. Liksom uppföljarna Buzz och Bubble kretsar handlingen kring det moderna IT-samhället, dess narcissism och risker, med en snabb berättarstil och ett språk som för tankarna till datorspelsvärlden. Det gick väldigt bra. För Geim fick han Svenska Deckarakademins debutantpris 2010, serien sålde bra i många länder, och 2012 lämnade han sin anställning för att bli författare på heltid.

Trilogin följdes en helt annan sorts serie med böckerna MemoRandom och UltiMatum där David Sarac finns i centrum. Han är informatörshanterare vid Stockholmspolisen men förlorar minnet efter en svår bilolycka och därmed också kontrollen över ett komplicerat nätverk av lögner och korruption i ett samhälle där alla medel är tillåtna för att ta makten. Även denna korta serie gick mycket bra. 2015 fick han Svenska Deckarakademins pris för Bästa svenska kriminalroman och den är såld till över 20 länder.

Efter det var det dags för en helt annan sorts serie, årstidskvartetten med fyra helt fristående böcker där det gemensamma är att handlingen i serien utspelar sig på landsbygden i nordvästra Skåne, där de la Motte växte upp, och där mörka hemligheter kommer upp till ytan. Nya priser och nomineringar. Nya framgångar hos kritiker och läsare i många länder.

I nästa projekt samarbetade Anders de la Motte med Måns Nilsson i serien Morden på Österlen.

– Vi har velat skapa Sveriges eget Midsomer och vad passar då bättre än trakterna kring Österlen. I idylliska byar med excentriska invånare pågår intriger och konflikter. Läsarna får möta svek, girighet och mord bland slott, äppelträd och blommande rapsfält, säger Anders.

Tvår delar finns ute och serien har sålts till omkring femton länder.

2022 startade han med Bortbytaren sin femte serie, återigen något helt annat än det han gjort tidigare. Här finns polisen Leo Asker i huvudrollen. Den nya serien såldes direkt till ett tjugotal länder och den tredje delen, Rostskogen kommer ut hösten 2024.

2024 var det dags för en sjätte serie, Mord under solen, som han skriver tillsammans med sin fru Anette. Hon har italienska rötter och det är där som den nya serien utspelar sig. Den första delen utspelar sig på Capri som framgår av titeln, Ett fall på Capri.

– Under våra nästan trettio år tillsammans har vi rest över hela Italien, men vår allra första resa gick just till Capri så just den platsen ligger oss extra varmt om hjärtat. Anette har släkt i Kampanien så därför har vi valt att förlägga handlingen i de första böckerna runt Amalfikusten. Därefter kommer vi att röra oss över hela Italien. Tanken är att vi ska ta med våra läsare på en resa genom Italiens många härliga regioner där läsarna får ta del av just den regionens unika historia, kultur, mat- och vintraditioner. Kryddat med spänning och mord naturligtvis!

Utöver sitt författarskap har Anders under senare år även arbetat som manuskonsult åt flera stora svenska TV- och filmproduktioner. Tillsammans med Denise Rudberg driver han också Podcasten Lomma-Karlaplan.

Utgivna böcker

 • 2024 Ett fall på Capri (Mord under solen 1) Med Anette Ferragamo de la Motte
 • 2023 Glasmannen (Asker 2)
 • 2022 Bortbytaren (Asker 1)
 • 2022 Ett fynd att dö för (Morden på Österlen 2) Med Måns Nilsson
 • 2021 Döden går på visning (Moden på Österlen 1) Med Måns Nilsson
 • 2020 Våroffer (Årstider 4)
 • 2018 Vintereld (Årstider 3)
 • 2017 Höstdåd (Årstider 2)
 • 2016 Slutet på sommaren (Årstider 1)
 • 2015 UltiMatum (MemoRandom 2)
 • 2014 MemoRandom (MemoRandom 1)
 • 2012 Bubble (Geim 3)
 • 2011 Buzz (Geim 2)
 • 2010 Geim (Geim 1)

Anders Kapp, 2020-10-20 (uppdaterad 2024-05-27)

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...