Om

Varför ”Kapprakt”?

Varför detta konstiga namn? Och vad betyder det? Tja, det finns ett antal tänkbara förklaringar, lämpligt kan kanske vara att börja i litteraturen. Varför inte hos en av de riktigt stora kvinnorna i den svenska litteraturhistorien, Anna Maria Lenngren, född i Uppsala 18 juni 1754. Poet som ofta kunde vara en rätt frän satiriker med udden riktad mot en högfärdig adel såväl som de som fjäskade för den. Under sin livstid publicerades hennes dikter i olika tidningar, de flesta anonymt och inget i bokform. Svenska Akademien ville uppmärksamma henne på olika sätt, till och med välja in henne som medlem, men sådant bjäfs var hon inte intresserad av. Hon dog 8 mars 1817 och nog kan vi väl låtsas att det är till hennes minne vi firar den internationella kvinnodagen just detta datum? (Det valda datumet har egentligen kopplingar till ryska revolutionen, men den inträffar ju mycket senare.) Åttondedagen har dessutom en särskild betydelse för mig, men det återkommer vi till.

Först efter hennes död samlade hennes man, tidningsredaktören Carl Peter Lenngren, en del av hennes dikter i ”Skaldeförsök” (den ödmjuka titeln hade Anna Maria beordrat) som gavs ut 1819. Ur en av dikterna i denna samling hämtar jag två rader:

Begges skuldra till förvandling lutar,

Men hur kapprakt är ej deras mod!

Kapp fungerar här som ett förstärkningsord till rakt, alltså väldigt rakt. Det har både en materiell, fysisk, betydelse: ”Pålen stod beständigt kapprak” (Zacharias Topelius, 1866), men också en moralisk mening, att vara kapprak är att vara modig, att stå upp för något. Det finns också en innebörd som handlar om jämställdhet, att gå kapprak med någon innebär att vara jämgod, jämställd med varandra.

Betydelsen härstammar från fornsvenskans kap (danskans kap, norskans och isländskans kapp) med betydelser som iver, häftighet och tävlan, en biform till ordet kamp, med en modern användning i ord som kapplöpning, kappsimning, dricka i kapp, kapprustning etc. Angränsande betydelser handlar om att hinna upp någon, komma ifatt (även om ”komma i Kapp” för mig har en helt annan och lustfylld betydelse som vi återkommer till).

Etymologiskt finns också en helt annan betydelse av kapp som kommer från holländskans kap, tyskans kappe och som betyder huva, kapuschong, huv, tak, hätta mm. Den vanligaste användningen i dagligt tal är förmodligen klädesplagget kappa, men mer generellt handlar det om något som täcker eller skyddar något, en skyddande yta, och det finns många exempel på användning som till exempel överbyggnader på fartyg, en huv på militära projektiler, maskinkappa, skåp, lucka etc.

Merparten av ovanstående har jag hämtat från SAOB som är en ständig källa till intressant information. Kapprakt beskriver alltså något som står rakt upp och även står upp för något, som är modigt och jämställt, som är ett skydd när stormen viner. Det låter väl bra som förklaring till namnet Kapprakt? Och det är sant. Och det är mest trams. Och det är på sätt och vis lögn.

Det finns en helt annan förklaring till varför jag valde namnet ”Kapprakt”.

8 augusti 2014 mötte jag min kärlek och vi har sedan dess en väldigt bra och väldigt dålig och väldigt krånglig relation. Mina närmaste vänner beskriver henne ibland som min särbo vilket på något sätt är sant men ändå en rätt förenklad och förskönande beteckning. Vi brukar fira ”åttondedagen”, inte bara i mars eller augusti utan varje månad. (Ja, jag vet att åttonde dagen har en del religiösa och andra användningar men för oss handlar det helt enkelt om det datum då vi träffades.) Om vi någon gång kommer ut ur garderoben och gifter oss har vi pratat om att anta hennes efternamn som flicka som gemensamt efternamn, och det namnet är Kapp. Trots ja på några frierier kan nog prognosen för att det någon gång skulle inträffa beskrivas som usel, men på vägen har jag hunnit bli rätt kär, inte bara i henne utan även i namnet Anders Kapp. Jag har absolut inget emot mitt egentliga namn, Anders Larsson, men vi är tusentals Anders Larsson i Sverige samtidigt som det, vad jag vet, inte finns någon Anders Kapp. Så utan att formellt byta mitt namn så väljer jag nu ändå att använda Anders Kapp som mitt skribentnamn, min pseudonym.

Kapp i Kapprakt är alltså helt enkelt mitt antagna namn. ”Rakt” handlar helt enkelt om att vara rak, att ha integritet, vara ärlig. Och om man ska vara just det, ärlig, så var kapprakt.se också den bästa lediga domän jag hittade med ord som börjar med Kapp. Men det var en stor bonus att hitta så många intressanta betydelser av Kapprakt.

Om man söker på det ordet vill Google gärna byta ut det till käpprätt. Så om du tycker att det jag skriver på denna plats är käpprätt åt skogen så har du en stor och stark bundsförvant.

Anders Kapp
2018-11-23

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *