Stark jubileumsdeckare

Idag är det tioboksjubileum för Anna Karolina, Styrkan är tredje delen i hennes serie om Ebba Tapper, också hennes tionde utgivna bok sedan debuten 2014. Moraliska dilemman har alltid funnits i centrum av hennes författarskap, och den nya boken är inget undantag: unge polisen Fabian Palm har just fått drömjobbet på knarkspan, han blir del av den kvartett som ibland kallar sig själva ”Styrkan”, legendarisk för sina framgångar med de största beslagen, de flesta gripandena. Men är deras metoder verkligen något som går att leva med? Det hela ställs på sin spets när ett ingripande går snett och en ung kvinna dör. Det är nog Fabians fel, han vill larma direkt men hindras av sin gruppchef, karismatiska Peter Adolfsson tycker inte att gruppen ska riskera allt bara för att en tjackhora råkat dö. I stället hittar de en missbrukande uteliggare i närheten som lämplig misstänkt för kvinnans död. Men varken kvinnan eller mannen är riktigt vilka de tror; mannen får kändisadvokaten Angela Köhler som försvarare och därmed kommer hennes utredare Ebba Tapper in i handlingen. Det blir en dramatisk, välskriven, brutal och spännande resa på väg mot upplösningen. Även om författaren emellanåt balanserar på intriglogikens gränser finns mycket att imponeras av.

Seriens huvudperson Ebba Tapper var tidigare en mycket respekterad och skicklig kriminalpolis som tvingades sluta efter en katastrof. Hon rekryterades då till Köhlers Advokatbyrå som utredare, sannolikt den mest kända byrån i landet när det gäller uppmärksammade brottmål. Byrån leds av Angela Köhler, alltid välsminkad, exklusivt välklädd och vacker kan hon med sina stilettklackar gå igenom precis vad som helst för att få de stora rubrikerna, för att behålla sin position som de kriminellas förstahandsval, deras mest önskade försvarsadvokat. Ebba Tapper är inte alltid helt överens med sin chefs prioriteringar, här finns också en del moraliska dilemman.

I upptakten till den nya boken träffar vi Tamara; hennes torsk har somnat och tyst, tyst klär hon på sig för att ta sig därifrån. Genom fönstret ser hon Konrad, hennes hallick och fångvaktare som kör henne till kunderna, han står och röker på gatan bredvid sin Mercedes. Men nu ska hon fly, hon måste söka hjälp för att rädda sin tolvåriga dotter Laryssa, om elva dagar fyller hon tretton och då kommer de att sälja henne som eftertraktad oskuld. För att inte tala om hennes baby Lily, mjölken spränger i brösten, hon måste få hjälp att rädda henne också. Flykten från krigets Ukraina till tryggheten hos släktingar i Sverige har blivit en fullständig katastrof för dem.

Fabian och Peter är ute med spanbilen när de ser en kvinna som springer med udda kläder och skorna i handen. De bestämmer sig för att kolla upp henne; Fabian hoppar ur bilen för att springa efter och Peter kör runt för att försöka genskjuta henne. Kvinnan springer mot en järnvägsräls precis som tåget kommer, kanske vill hon ta livet av sig? Men Fabian får tag på henne i sista stund, rycker undan henne från rälsen, men hon faller extremt olyckligt, hon dör. Fabian vill larma, men Peter säger nej, i stället kallar han dit de övriga två medlemmarna i gruppen, Jovan Jovanovic och Filippa Hedlund. De två är just under utredning för övervåld under ett ingripande, kanske kommer de att åtalas för misshandel, kanske är deras karriärer slut. I vilket fall som helst tål gruppen inte mer skit just nu, de bestämmer sig för att mörka inblandningen i kvinnans död.

Den händelse som Jovan och Filippa utreds för har fått extrem uppmärksamhet, någon hade filmat det hela och filmen sprids viralt i alla medier. Uppmärksamhet är något Angela verkligen gillar så hon har med glädje tagit uppdraget som deras advokat. Ebba är mindre förtjust över uppdraget att gräva fram något som kan rädda dem, hon känner Jovan sedan tidigare, hon vet att han alltid haft lätt att passera gränsen för rimligt våld. Hon är mer förvånad över Filippa som måste ha förändrats en hel del sedan hon kände henne.

Snart kommer ytterligare ett uppdrag. Utredningen om en okänd kvinna som hittats död intill en järnvägsräls leds av Simon Weyler, vikarierande chef för grova brott, tillsammans med närmaste kollegan (och flickvännen) Linda Alheden. Peter och hans grupp ”hjälper till” i utredningen. Jovan gör ett genombrott när han hittar en uteliggare i närheten av brottsplatsen som har en handväska som inte kan vara hans, en väska som matchar den döda kvinnans stövlar. Den gripne mannen är fyrtiofyraårige Markus Nilsson och Angela blir mycket gärna hans advokat, hon vet vem han är, eller kanske nyligen var om man ska vara noga. Det är inte länge sedan man ofta mötte honom på ekonomisidorna som en enormt framgångsrik, rik och respekterad entreprenör, innan så mycket i hans liv rasade samtidigt.

Därmed är scenen satt för denna berättelse. Vi får följa Fabians våndor över vad han gjort; han har svårt att klara relationerna med familjen där flera är eller har varit respekterade poliser eller åklagare, han har svårt med relationerna till sin flickvän Matilda, stora hemligheter är sällan bra för nära relationer och samtidigt blir relationerna inom kvartetten Styrkan allt mer spända och komplicerade. Vi får följa Ebbas utredning av fallet med den döda kvinnan, ibland i samverkan med polisens utredning, ibland inte; samarbetet kompliceras av att hon och Simon har en historik med en hel del kvarvarande attraktion. Vi får träffa Ebbas tvillingsyster Ester vars lättklädda sida på nätet nyligen passerat två miljoner följare. Den katastrof som tvingade Ebba att lämna polisen dyker upp, liksom hennes tidigare alkoholberoende. Den finns många komponenter och överraskande vändningar men författaren har full koll på alla ingredienserna.

Det finns några tveksamma detaljer. Kännetecknande för den här författaren är bland annat hög trovärdighet när det gäller det polisära arbetet, femton år som polis märks, men i ett sammanhang försöker man i smyg få fram DNA-prov från några poliser. Jag har inte alls samma kunskaper om polisens verksamhet som författaren, men visst finns det redan i elimineringsdatabasen? Något mer kan jag om bolånefrågor, och här blir det inte riktigt bra. Bultband har jag ingen kunskap alls om, antar att hon menar buntband. Och som tidigare sagt, vid ett par tillfällen känns intriglogiken en smula skakig.

Men sammantaget är det här riktigt bra med starka karaktärer, bländande berättarteknik, kreativa detaljer, imponerande språk, brutala scener, känslig tempovariation, rejäl förankring i högst verkliga samhällsproblem och det blir riktigt spännande.

Anders Kapp, 2024-02-12

Bokfakta

  • Titel: Styrkan.
  • Författare: Anna Karolina.
  • Utgivningsdag: 2024-02-12.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 352.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...