Grand final för Avdelning Q

Dags för final för Jussi Adler-Olsens enormt populära serie om Avdelning Q vid Köpenhamnspolisen, idag kommer den tionde och sista boken ut i svensk översättning med titeln Sju kvadrat med lås. Han knyter ihop säcken genom att sammanföra många av de komponenter som dykt upp under åren som gått sedan den första delen kom ut på danska 2007. Redan i den förra delen höll narkotikapolisen på med att förbereda ett åtal mot återkommande huvudpersonen och chefen för Avdelning Q, Carl Mørck, som handlar om omfattande handel med kokain tillsammans med hans sedan länge avlidne kollega Anker Høyer. Det ska ha pågått fram till Høyers död och poliserna menar att de har starka bevis som kommer att ge Carl ett långt fängelsestraff. Nu briserar detta, kompletteras med andra svåra åtalspunkter, förvandlar Carl från framgångsrik brottsutredare till samhällets fiende nummer ett, och placerar honom i häktets Sju kvadrat med lås där han utsätts för flera våldsamma mordförsök. När lite längre serier ska avslutas verkar det som om de alltid uppstår en del separationsångest hos författarna och så även här, det dröjer nästan 550 sidor innan han förmår sig att sätta punkt. Bra är det naturligtvis, författaren är en stjärna, men jag har ändå ett par invändningar.

För länge sedan, innan seriens början, var Carl del av en tätt sammansvetsad polistrio som förutom honom själv bestod av just Anker Høyer och dessutom Hardy Henningsen. När de arbetade med det komplicerade spikpistolsfallet för femton år sedan blev alla tre beskjutna; Anker dog, Hardy överlevde men blev helt förlamad och Carl kunde så småningom återgå i tjänst, svårt plågad av skuldkänslor gentemot sina två vänner och kolleger. Det är det fallet som på olika sätt nu väcks till liv igen i seriens avslutning, nutidshandlingen utspelar sig runt årsskiftet 2020-2021.

Innan han dog hade Anker lämnat en väska på vinden hemma hos Carl och där har den stått bortglömd i många år. Den visar sig i nu innehålla stora mängder kokain, pengar och andra bevis på Ankers brottslighet men också Carls delaktighet. Även andra bevis dyker upp och listan på åtalspunkter är lång när domstolen fastställer att Carl ska hållas häktad i väntan på rättegång. I häktet utsätts Carl för flera mordförsök och hans advokat mördas. Uppenbart finns det starka krafter som är i rörelse, som en gång för alla vill förgöra honom, men Carl vet inte vilka de är, och de flesta av hans poliskolleger hatar honom, han får ingen hjälp, inget skydd.

Men alldeles ensam är han inte. När Carl återvände till arbetet efter rehabiliteringen i seriens första del fick han Hafez el-Assad som assistent i sitt första fall efter katastrofen. Assad skulle så småningom kompletteras med Rose och Gordon till Avdelning Q, en grupp mycket särpräglade karaktärer med olika egenskaper. I några delar av serien har de fått växa ut; i Hon tackade gudarna var det Rose och i Offer 2117 var det Assad som fick blomma ut till superhjälte. Denna trio är fortfarande Carls vänner, polisledningen förbjuder dem tydligt att på något sätt blanda sig i fallet men det gör de naturligtvis ändå.

Det fall som Carl arbetade med i seriens första del handlade om en ung och framgångsrik politiker, Merete Lynggaard, som varit försvunnen ända sedan våren 2002. När de slutligen lyckas rädda hanne från en sex år lång fångenskap är hon en spillra, knappt vid liv. När hon nu, många år senare, återvänder i seriens sista del leder hon ett framgångsrikt internationellt säkerhetsföretag; hennes tacksamhet gentemot Carl är fortfarande stark och hon använder gärna sina betydande resurser för att hjälpa honom.

I många år har Carl på olika sätt försökt hjälpa sin förlamade vän Hardy som finns i Schweiz för en långvarig behandling. Nu återvänder han och för första gången på länge kan han röra sig med hjälp av ett exoskelett. Han kommer ihåg mycket från det ursprungliga fall som ligger bakom allt det som nu drabbat Carl och får en viktig roll i handlingen.

På sin sida har han också Molise Sjögren, en av landets mest profilerade försvarsadvokater, som träder in sedan Carls första advokat mördats. Och så har han naturligtvis sin fru Mona och lilla dottern Lucia, Mona är mycket aktiv för att på olika sätt hjälpa sin man.

Mest oväntad på hans sida är det stora muskelberget Malthe med begränsat begåvningkapital; han är den förste i raden som har uppdraget att mörda Carl inne i fängelset men blir så småningom hans vän.

Det finns massor av andra karaktärer som dyker upp i den vindlande handlingen, bland andra Peter Vrålapan, William ”Kaninpitten” Bastian, Niels B Marquis de Bourbon och herrparfymen Terre d´Hermès. En rätt stor roll har Eddie Jansen, korrumperad polis i Rotterdam, hans fruktansvärde uppdragsgivare Cees Pauwels och dennes hemlighetsfulle uppdragsgivare, ”fullblodsärkepsykopaten” Wayne Peters, ledaren för det internationella brottssyndikat som jagar Carl.

Alla turerna kring den riktigt vidriga skvallertidningen Gossip och dess totalt moralbefriade chef Torben Victor är en av många delberättelser som blir riktigt underhållande.

Jussi Adler-Olsen har ett speciellt sätt att berätta som kännetecknas av yvigt våldsamma överdrifter, aparta parallellhistorier och hårt skruvade scenarier vilket faktiskt är riktigt svårt; naturligtvis inte trovärdigt på något realistiskt sätt men ändå trovärdigt på ett inomkonsistent sätt, en logik som imponerande skickligt sammanbinder alla dessa absurda komponenter så att inte berättelserna faller samman. Under de senaste böckerna har han lättat på fjädern en smula, de är inte lika hårt skruvade, vilket jag kan tycka är lite tråkigt. (Kul att Anders de la Motte axlat delar av denna mantel med sin version av Avdelning Q: Avdelningen för vilsna fall och förlorade själar i källaren i polishuset i Malmö.)

Han har också ett speciellt språk som matchar berättartekniken, även det kan vara rätt yvigt, svulstigt om man så vill, och som översättaren Leif Jacobsen var fantastiskt skicklig på att överföra till svenska. För de sista tre delarna i serien är det andra som svarar för översättningarna som är ok men inte riktigt lika bra.

Men det hindrar inte att denna avslutning är storartad underhållning!

Författaren

Jussi Adler-Olsen, född 1950, arbetade som tryckare, bokhandlare, journalist och förläggare innan han debuterade som författare 1997. Den första kriminalromanen i serien om avdelning Q kom tio år senare. Adler-Olsen har tilldelats en rad litterära utmärkelser, bland annat danska De Gyldne Laurbær och Skandinaviska Kriminalsällskapets Glasnyckeln. Hans böcker utkommer i trettiofem länder världen över.

Anders Kapp, 2024-03-12

Bokfakta

  • Titel: Sju kvadrat med lås (Syv m² med lås, översättning Helena Hansson och Djordje Zarkovic).
  • Författare: Jussi Adler-Olsen.
  • Utgivningsdag: 2024-03-12.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 547.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...