Ett engagerat författarskap att tycka om

Efter att ha skrivit en del annat debuterade Josefin Schygge inom spänning för vuxna med Allt för dig 2022. Jag läste den men det blev inte av att jag skrev om den då så det gör jag nu i stället i samband med att uppföljaren Närsök kommit ut. Det är inte direkt en serie i vanlig mening med återkommande karaktärer, böckerna är fristående, men det finns ändå några samband. Den huvudsakliga spelplatsen är densamma, Visingsö i Vättern utanför Gränna, och återkommande är ett starkt samhällsengagemang, särskilt för utsatta barn, kvinnor och flyktingar, och förenat med detta en tematik kring manligt våld. Återkommande är också en beundransvärd berättarteknik där olika trådar i texternas nutid snyggt vävs samman med historiska delar på vägen mot mycket dramatiska upplösningar. Här finns också hoppfullhet att gilla med människor som i rätt omöjliga situationer kan hitta kraft för att skapa förändring. Dessutom mycket välskrivet med starka karaktärer och riktigt spännande.

Allt för dig

Berättelsen har två skilda spår, med två olika huvudpersoner och berättarjag, som så småningom förenas.

Malin bor på vackra Visingsö med sin man Joen och deras två söner, Gunnar och hans lillebror Elis. Hon lever på sin roll som influencer, hennes blogg Malin på ön är en av landets mest populära inom inredning och livsstil. Hennes liv har inte alltid varit så fint som det är nu, hon bär på ett trauma, en tung period i livet.

I egna kapitel från 2001 skildras delar av hennes ungdomstid: hon och närmaste kompisarna Mia och Hanna har nyligen börjat gymnasiet, festar en hel del, på en fest träffar hon Tim och blir riktigt förälskad. ”Vältränad och snygg, men det var inte det som gjorde honom oemotståndlig. Det var hans blick. Den var så otroligt intensiv. Som att något brann i den och just nu var det jag.” Till sin mammas förtvivlan flyttar Malin snart in hos Tim, eller T som han oftast kallas. Efter en tids lycka förändras situationen helt, han vill kontrollera allt i hennes liv, så kommer det första slaget som följs av fler. Efter en grov misshandel får hon hjälp att fly men hennes fruktan för honom försvinner aldrig.

En dag i berättelsens nutid får Malin ett telefonsamtal från Johanna som vill ha hennes hjälp. Det är en kvinna som behöver skydd, hon är på flykt från sin våldsamma man och behöver någonstans att bo över sommaren, Johanna vet att de har ett oanvänt gårdshus och undrar om kvinnan kan få bo där. Malin vill egentligen inte men kan inte säga nej, hon har inte pratat med Johanna på många år men då var det hon som var hennes räddande ängel. Några dagar senare flyttar Elma in i gårdshuset.

I den andra tråden är det Leyla som äger berättarrösten; en flykting från Irak som numera bor i Sverige med sin man och deras tre barn, Ali är äldst och hans mindre syskon är flickan Bushra och pojken Amer. Hon lever i fruktan för sin våldsamma man och till slut gå det så långt att hon måste fly, hon får hjälp till ett jourboende, tar med sig Bushra och Amer, det är för sent för hennes äldsta Ali som redan är som sin pappa, hans stora idol i livet.

Efter en tid på ett kvinnocenter i Göteborg får de en lägenhet i Varberg och ny identitet; Leyla heter nu Fatima, Bushra heter Jasmin och Amir heter Dani. I återkommande kapitel får vi följa deras försök att få någon sorts ordning på livet. Det går inte så bra, hon är rädd, isolerar sig mycket, går inte på sfi-utbildningen, vågar inte gå till tvättstugan, inte till affären, vågar ingenting. Hotbilden leder till ytterligare en flyttning och ytterligare namnbyte. Det är starkt, trovärdigt och berörande skildrat.

Så småningom vävs trådarna samman, hur tänker jag inte berätta men snyggt är det, spännande blir det hela vägen till den dramatiska upplösningen.

Närsök

Den här nya texten bärs av två berättarröster, Martina och hennes dotter Lilly. Nutidsberättelsen är rätt koncentrerad i tiden, ett skeende som pågår en vecka i början av september, men det finns också kapitel som går tillbaka i tiden.

När vi möter dem i inledningen är det första september och de bor på Visingsö; Martina och hennes man Björn, dottern Lilly, sjutton år, och sonen Wille, sju år. Martina odlar grönsaker och blommor som hon säljer i sin fina gårdsbutik på ön. Hon har också nyligen startat en kaninuppfödning, tänker komplettera utbudet med att också sälja kaninkött, en plan som Lilly verkligen hatar. Mor och dotter har det inte så lätt med sina relationer; Lilly är intelligent på en rätt extrem nivå, skicklig pianist, otroligt vacker men också rätt kantig, allt annat än öppen, bär på en hel del hemligheter och är helt uttråkad av det mesta i livet. Martina sörjer verkligen över att hon aldrig förmår skapa någon riktigt nära relation till sin älskade dotter.

Som längst går historien sjutton år tillbaka i tiden, Martina är då fjorton år och det är sommarlov. Hon och hennes mamma Maj bor i ett hus med en källarvåning som mamman ofta lånar ut till flyktingfamiljer som behöver någonstans att gömma sig. Men just nu är det en ensamkommande kille som bor där, artonåriga Ronin. Hon blir riktigt förälskad för första gången i sitt liv och sista kvällen innan han ska åka ligger de med varandra. Hon blir gravid, han är Lillys biologiska pappa och även om det var fint så är det ändå juridiskt sett en våldtäkt, hon var under femton år. Hon tar aldrig kontakt med honom för att berätta vad som hänt men kan inte undgå att ibland se honom i medierna, han blir en världskänd pianist. Hon har heller aldrig berättat för Lilly om vem som är hennes biologiska pappa men fjärde september gör hon det.

Fem år tillbaka i tiden bor familjen i Linköping, Wille är liten och Björn har tagit en paus från sin framgångsrika journalistkarriär för att ta hand om honom och hemmet. Martina jobbar nästan jämt, hon har blivit politiker och siktar på en riksdagsplats i det kommande valet. Liksom många politiker utsätts hon för en hel del hot men i hennes fall går det väldigt långt. En man döms för sina handlingar till sluten psykiatrisk vård men är i bokens nutid nyligen frisläppt. Martina orkade inte längre, hon lämnade politiken och familjen flyttade till Visingsö.

Även i Lillys kapitel finns en del tillbakablickar, bland annat till påsklovet samma år. Hon har inte många vänner, egentligen bara Ida, de är väldigt olika men ändå har de varit bästa vänner under lång tid. På påsklovet hade föräldrarna släppt iväg dem på en charterresa till solen och de hade riktigt kul med en massa festande till sent på nätterna. Särskilt Ida var dansgolvens glittrande prinsessa men blev oftast alldeles för full. Något händer som får stora konsekvenser och efter det har relationen mellan Lilly och Ida varit trasslig.

När Martina och Björn vaknar femte september ser de att dörrarna till kaningården är öppen; någon måste dessutom ha öppnat alla burar för kaninerna är på rymmen. Vad som är mycket värre än så är att Lilly är borta, hon är försvunnen. De ringer till alla som känner henne, åker runt på ön och letar, kollar med personalen på färjorna för att ta reda på om hon åkt över till fastlandet men efter några timmar utan framgång anmäler de henne som försvunnen.

Det blir några intensiva dygn fram till upplösningen sjunde september, Martina är manisk, söker i alla riktningar, följer alla tänkbara misstankar; kan det vara Ronin som tagit tillbaka sin dotter, kan det vara mannen från Linköping som nu är frisläppt, kan det vara den där killen på ön som kanske sålt droger till Lilly, kan det finnas kopplingar till ett mord på en flicka i närheten rätt nyligen … Hon bryr sig inte om vad spaningsledningen säger, passerar alla tänkbara gränser i jakten efter sin dotter och det blir väldigt spännande.

Det är väldigt mycket som händer under dessa dygn i en skickligt byggd intrig hela vägen till en oerhört dramatisk upplösning. Det här är ett engagerat författarskap som är väl värt att följa även om man kanske inte blir så stolt över att tillhöra manssläktet.

Författaren

Josefin Schygge är lärare, redaktör och författare. Hon är född 1981 och bor i Huskvarna med man, två barn och hundar. Efter att ha skrivit flera ungdomsromaner och lätt att läsa-böcker gav hon 2022 ut sin första bok för vuxna, spänningsromanen Allt för dig. Hon har bland annat undervisat i svenska som andraspråk där hon träffade en kvinna som levde med skyddad identitet, på flykt undan sin våldsamma man, vilket gav inspiration till spänningsdebuten. Nu är hon aktuell med Närsök, liksom debuten utspelar den sig på det vackra Visingsö men i övrigt är helt fristående. Hennes författarskap utmärks av ett starkt samhällsengagemang där hon ställer sig på de utsatta barnens och kvinnornas sida. Böckerna har också sålts till några andra länder.

Anders Kapp, 2024-01-19

Bokfakta

  • Titel: Närsök.
  • Författare: Josefin Schygge.
  • Utgivningsdag: 2024-01-15.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 479.

Bokfakta

  • Titel: Allt för dig.
  • Författare: Josefin Schygge.
  • Utgivningsdag: 2022-01-12.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 434.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...