Anna Karolina

Anna Karolina (Anna Karolina Larsson i folkbokföringen) är född i 1974 i Finspång, har under femton år arbetat som polis i Stockholm och Malmö, är nu författare på heltid och bor med sambo och barn i ett radhus vid havet i Limhamn, Malmö. Sedan debuten 2014 har hon kommit ut med en bok om året och nyligen kom hon ut med sin tionde bok.

Anna Karolina började jobba som polis 2003 och arbetade på Grova brott i Stockholm när hon började skriva om Amanda Paller. Karaktären Amanda är ny som polis, vill hämnas sin systers död och i jakten på förövarna förälskar hon sig i den tungt kriminelle Adnan Nasimi. Kärnan i berättelsen är mötet mellan polisen och den undre världen. Historien drivs av Amandas moraliska konflikt.

”Jag skulle skriva en kriminalroman med inslag av egna erfarenheter! Den skulle vara hård, rå och hänsynslöst intim. Jag startade datorn för att sätta igång. Kom på att jag inte visste hur man gjorde? Bläddrade i några andra böcker för att se hur de var uppbyggda. Det kan väl inte vara så svårt! Jag kan ju världen som så många människor är nyfikna på: polisen och maktspelet med de kriminella. Ungefär så började min naiva författarkarriär.”

Då blev det inget färdigt manus. Hon träffade sin nuvarande sambo och flyttade 2010 till Malmö. Hon fortsatta att arbeta som polis men nu på Skånepolisens ledningscentral i Malmö. Samtidigt fick hon inte historien om Amanda ur huvudet och började skriva på nytt men var inte nöjd med resultatet. Parallellt med jobbet började hon 2012 på Lunds Universitets Författarskola och tog sedan tjänstledigt för att få tid till att skriva.

Slutligen blev hon klar med manus till sin första bok, Stöld av babian (senare återutgiven med titeln Babianen) som kom ut 2014. Debuten hyllades av recensenterna, nominerades till Crimetimes debutantpris och gick till final i Stora Ljudbokspriset. Polisarbetet gestaltades trovärdigt, med hög spänningshalt. Och läsarna lockades av den omöjliga kärlekshistorien mellan Amanda och den kriminelle Adnan. Serien om Amanda Paller omfattar nu fyra delar.

2017 kom hon ut med fristående spänningsromanen Sjusiffrigt (som nu kommer att utvecklas till en egen serie). Efter det inledde hon ett samarbete med Mons Kallentoft och skrev två delar i Herkulesserien. Serien är löst baserad på myten om Herkules tolv storverk,

2020 startade hon en ny serie där Ebba Tapper finns i huvudrollen. Hon är en skicklig polis som tvingats lämna det jobbet efter en katastrof. I stället rekryteras hon av den beryktade kändisadvokaten Angela Köhler och arbetar som utredare på hennes advokatbyrå. Serien har  just kommit ut med sin tredje del.

Rättigheterna till hennes böcker har sålts till tiotalet länder liksom filmrättigheterna till serien om Amanda Paller.

Vid sidan av författandet driver hon tillsammans med Caroline Engvall sedan 2020 Svenska Författarakademin, en digital skrivarskola där en hel del av deltagarna också kommit ut med egna böcker.

Utöver jobb och föräldraskap är Anna Karolina passionerat aktiv med fysisk träning och har bland annat drivit en egen workout-verksamhet i Limhamn. Hon reser gärna, mest till Asien, framför allt Thailand och älskar mycket i deras kultur och inte minst maten.

Utgivna böcker

  • 2024 Styrkan (Ebba Tapper 3)
  • 2022 Mullvaden (Amanda Paller 4)
  • 2021 Livvakten (Ebba Tapper 2)
  • 2020 Försvararen (Ebba Tapper 1)
  • 2019 Albino (Herkules 6)
  • 2018 Falco (Herkules 5)
  • 2017 Sjusiffrigt (Fristående)
  • 2016 Svinet / Förlorat ansikte (Amanda Paller 3)
  • 2015 Kannibalen / Står dig ingen åter (Amanda Paller 2)
  • 2014 Babianen / Stöld av babian (Amanda Paller 1)

Anders Kapp, 2018-08-27 (uppdaterad 2024-02-12)

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...