Spännande semesterresa till Öland

Så här i semestertider kanske Öland kan vara ett lämpligt resmål och bekvämast reser man från läsfåtöljen med Johanna Mo som guide. Hon kom nyligen ut med tredje delen i sin populära Ölandsserie, Mittlandet, en serie som också sålts till sjutton andra länder. Men här är det faktiskt långt från Ölandssommar, berättelsen nutidshandling börjar på luciadagen 2019 och det är ordentligt med minusgrader utomhus. I centrum för handlingen i den tredje delen finns ett försvinnande för tjugo år sedan, aldrig uppklarat men den dominerande teorin har länge varit att unge Mikael försvann frivilligt, att han reste utomlands dagen efter studenten och att han kanske fortfarande lever. Men så visar det sig att han aldrig lämnade ön, att han dödades under natten efter studenten. Det är det fall som Hanna Duncker, Erik Lindgren och övriga kolleger vid polisen har att lösa. Parallellt händer mycket i seriens långa berättelse; mordet på Ester Jensen som Hannas pappa dömdes för för länge sedan, ett mord som han kanske aldrig var skyldig till. Det är riktigt bra läsning från en riktigt skicklig författare, men kanske är det dags att ta något nytt steg i denna framgångsrika serie?

Prologen äger rum i juni 1999, på dagen har han säker sjungit ”för vi har tagit studenten”, sedan var det fest med vännerna men nu, ännu senare, i den varma natten, är han jagad på en stig i skogen, han kommer inte undan, det sista han upplever är någons händer runt hans hals.

Huvudberättelsen startar drygt tjugo år senare, det är fredag 13 december 2019 när vi återser Hanna Duncker som värmer sig under täcket i sitt dragiga hus i Kleva i sällskap av smågodis och TV-serien Downtown Abbey. Kärleken Isak är sjuk så det blev inget av deras planerade middag tillsammans. Hon somnar och drömmer, samma trauman som så ofta återkommer i hennes drömmar.

Hon växte upp på Öland och har en bakgrund med många problem. När hon var tolv dog mamma och pappa gick sönder, söp hela tiden och dömdes till slut för rånmordet på Ester Jensen. Hanna flydde till Stockholm, blev en skicklig kriminalpolis. Kontakten med pappan var nästan obefintlig och det fortsatte så även när han kom ut från fängelset. Först när han supit ihjäl sig återvänder hon till Öland, hittar ett renoveringsobjekt att bo i, inte i det samhälle där hon växte upp utan på andra sidan ön. Hon har en storebror, Kristoffer, som bara är ett drygt år äldre och när de var små stod de varandra mycket nära. Men efter katastrofen flydde han ännu längre, till London, och sedan hade syskonen nästan ingen kontakt alls. Gåtorna kring pappans brott är seriens långa berättelse som successivt växer ut i den nya boken, hon vet nu att pappan inte var skyldig till mordet men också att Kristoffer varit inblandad. Den här lucianatten får hon inte sova till morgonen, hon väcks av att det brinner i huset.

Hannas chef, Ove Hultmark, reagerar på larmet och ringer omedelbart till Erik Lindgren, hennes närmaste kollega, och ber honom åka dit direkt. Erik är seriens andra återkommande huvudperson. Hanna må vara smart och stark, men samtidigt rätt kantig och utan sociala förmågor. Erik är motsatsen, ett socialt geni, pratsam, nyfiken, vänlig, motions- och miljöfantast samt en mycket engagerad familjefar, älskar sin indiska hustru Supriya och deras dotter Nila över allt på jorden. Erik är inflyttad och bryr sig inte om Hannas bakgrund vilket många andra gör; det är många som hatar att någon från den hemska familjen Duncker vågat sig på att flytta tillbaka till ön. På plats vid branden pratar Erik med insatsledaren. Det är helt klart att det handlar om en anlagd brand. Hanna har lite svårt att andas och hon stukade foten när hon tvingades hoppa från andra våningen, men annars mår hon bra. Hon antar att den anlagda branden har med hennes pappas historia att göra, hon har nyligen hotats av Ester Jensens dotter Maria.

Hanna har förlorat allt hon äger, huset brann ner fullständigt. Hon är tacksam för att hon har en bra försäkring, det blir ingen ekonomisk katastrof, men mycket som betytt en hel del för henne är nu borta. Hon flyttar in hos Isak, fixar det nödvändigaste under helgen, men på måndag morgon är hon tillbaka på jobbet i polishuset igen.

Huvudfrågan på morgonmötet handlar om skelettdelar som hittats i Mittlandsskogen och som nu är identifierade; det är Mikael Fransson som försvann 1999. Mikael hade firat studenten med vänner i ett ödehus och på morgonen var han försvunnen. Han hade planerat att åka till Tyskland nästa dag och när det visade sig att hans väska, pass, plånbok och mobiltelefon också var borta blev slutsatsen att han försvunnit frivilligt. Det kom också ett mess från Tyskland där han skrev att han var framme. Men nu visar det sig alltså att han aldrig lämnat Öland, att han dog den natten och att han strypts till döds.

Det är det fallet som står i centrum för den nya boken och under de dagar som utredningen pågår avslöjas allt fler hemligheter som hela tiden förändrar bilden av vad som kan ha skett. Detta är en tydlig hemmaplan för författaren, hon är riktigt bra på intelligent intrigkonstruktion och intresset bibehålls på hög nivå ända fram till upplösningen.

Parallellt med detta växer allt fler detaljer fram i seriens långa berättelse och Hanna får hjälp från oväntat håll.

Samtidigt händer olika överraskande saker som påverkar karaktärernas liv.

Det är en riktigt snygg mix av olika plan i berättandet och dessutom mycket välskrivet. Berättelsen avslutas med en stark cliff-hanger som tydligt visar att de kommer att bli en fjärde del.

Strukturellt är de tre delarna identiska, händelserna äger till och med rum samma år, 2019. Det är i all huvudsak kronologiska berättelser som omfattar några få dagar: först 15-20 maj, sedan 18-24 augusti och nu 13-21 december, sex, sju och nu nio dagar (egentligen sju igen, den första helgen hoppas över). Varje dag är en egen del och inom delarna finns kapitel där olika berättarröster för handlingen framåt. Historik hanteras i huvudsak som minnen och i dialoger. Kronologin avbryts då och då av kapitel rubricerade Den sista dagen, där offret själv berättar. Det är en effektiv och väl fungerande berättarteknik även om den nu, vid tredje upprepningen, kan kännas en smula mekanisk. Kanske dags att bli en smula wild och crazy och skruva på konceptet till den fjärde delen? Hon kan knappast stoppa in fler berättelser under 2019 i alla fall, om hon inte skulle göra en prequel tidigt samma år förstås.

Det hindrar inte att det här är väldigt bra, Johanna Mo är en riktigt skicklig författare.

Författaren

Johanna Mo är född 1976 och är uppvuxen i Kalmar. Hon var ett bokslukande barn och ville bli författare redan i tioårsåldern. När det blev dags för universitetet flyttade hon till Stockholm och där bor hon fortfarande i dag med sin familj. Fram till Ölandsbrotten utspelar sig alla hennes böcker i Stockholmsmiljö. Hela hennes yrkesliv är fyllt av text och böcker. Utöver författarrollen har hon arbetat som redaktör, lektör, kritiker, översättare och korrekturläsare. Hon har varit redaktör på bokförlaget Modernista, arbetat med tidskrifter som Känguru, 00TAL, Ponton och Gaudeamus, skrivit kritik för Svenska Dagbladet och Norrköpings Tidningar och suttit i manusgruppen på Wahlström & Widstrand. Hon har utfört frilansuppdrag för många förlag och i flera år hade hon ett stående inslag i tidningen Skriva under vinjetten Lektören läser. Från och med 2020 är hon författare på heltid.

Hon debuterade 2007 med romanen Får i mig mer liv än jag är van vid och den följdes upp av Precis så illa är det 2010. Därefter gick hon över till spänningslitteraturen med en serie om Helena Mobacke:

 • Döden tänkte jag mig så, 2013
 • Vänd om och var stilla, 2014
 • Allting trasigt ska bli helt, 2015
 • Jag var tvungen att gå, 2019

Efter det kom Svarta änkan 2019 som är en fristående, mörk, psykologisk deckare. Efter det har hon återvänt till uppväxtens miljöer och startat den nya serien Ölandsbrotten som är såld till sjutton länder. Nu finns tre böcker ute i denna serie:

 • Nattsångaren, 2020
 • Skuggliljan, 2021
 • Mittlandet, 2022

Den fjärde delen har fått titeln Darrgräset och kommer nästa sommar.

Anders Kapp, 2022-07-17

Bokfakta

 • Titel: Mittlandet.
 • Författare: Johanna Mo.
 • Utgivningsdag: 2022-06-13.
 • Förlag: Romanus & Selling.
 • Antal sidor: 400.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...