Sjuåriga Majas död i pingstnatten

Efter vinsten i en manustävling har Lena Berglin debuterat med spänningsromanen Kickoff, starten på en serie med läraren Lisen Hansson som återkommande huvudperson. I öppningsscenen får vi träffa Anton, kvällens chaufför, nykter, kompisarna i pappans bil är allt annat än det när de är på väg hemåt efter festandet, han kör försiktigt i dimman denna pingstnatt på den ödsliga vägen i skogen när han plötsligt ser något. Det är en liten flicka, kanske är hon död, kanske inte. Kompisarna vill att han bara ska köra därifrån, vill inte bli inblandade, men Anton vägrar. Han ser ljus från det enda hus som finns i närheten och springer dit. Smitningsolyckan krossar den lilla flickans familj, två år senare är Conny Svensson fortfarande uppfylld av sorg, hat och hämndlystnad, polisen har misslyckats med att hitta den som dödade hans älskade sjuåriga dotter Maja och bara smet därifrån, kanske hade hennes liv kunnat räddas om larmet gått direkt; han är också uppfylld av alkohol det mesta av tiden, lever i misär. Men så dyker det upp ett tips, ett spår som kanske kan leda till förövaren, hans liv får en mening igen, kanske kan hämnden bli verklighet. Det är en av de två trådar som bygger denna berättelse, en stark debut, ett karaktärs- och relationsdrivet berättande med god potential.

I den andra av berättelsens två trådar finns seriens huvudperson Lisen Hansson i centrum; när vi först träffar henne svettas hon, dels av de tjugosju grader som denna augustidag bjuder på men också av nervositet, hon tar sig till villaområdet i Älvsjö, fram till det gula tvåvåningshus som hon en gång delade med exet Micke, det hus han nu delar med sin nya flickvän och deras gemensamma son Sebastian som idag fyller sexton år. Lisen har hans födelsedagspresent i handen, hon vill så gärna gratulera honom, det är därför hon vågat sig hit. När hon närmar sig märker hon att det är stort kalas med partytält och mycket folk, hennes mod sjunker som en sten, hon gömmer sig men Micke får syn på henne, markerar tydligt att hon bara ska ge sig iväg, varken han eller sonen vill ha med henne att göra.

På vägen därifrån larmar telefonen, mammakatastrof igen, hon får tag på en taxi och tar sig till förorten där hennes mamma Marita står i bikini och träskor på lekplatsen med en stor spade i handen, hon gräver stora fåror i sanden, ska anlägga ett trädgårdsland säger hon. Marita mår inte så bra och ibland mår hon riktigt dåligt. Med en del hjälp kan Lisen ändå avbryta Maritas galna projekt.

Lisen är lärare och när skolstarten närmar sig är det dags för titelns kickoff, ledningen har beslutat sig för att samla personalen, tjugofem personer, under fyra dagar i en ganska ny konferensanläggning i Dalarna för att stärka gruppen, för olika teambuildingaktiviteter ledda av anläggningen entusiastiska ägare Jennifer. Dessa dagar upptar en stor del av bokens handling, påminner en smula om Mats Strandbergs lysande bok Konferensen från 2021 i de delar som handlar om måttligt funktionella organisationers patetiska försök att lappa och laga genom att lägga pengar på absurda aktiviteter, att försöka undanröja symtom i stället för att ägna sig åt de egentliga problemen; här finns en hel del tragikomiskt med hög igenkänningsfaktor, och skickligt framskrivna relationer av olika slag. Konferensanläggningen ligger rätt nära den plats där Maja dödades två år tidigare.

Tidigare samma år som denna kickoff genomförs, en iskall februaridag, träffar vi Conny som numera bor i ett ruckel till husvagn som han fått låna av Valle, en äldre alkoholiserad entreprenör, numera kanske hans enda vän i livet. Conny sover tungt i sina alkoholdimmor när någon ihärdigt bankar på dörren. Det visar sig vara hans gamla jourhemsmamma Kerstin som han ofta bodde hos som barn när det inte gick att bo hemma. De behöll en nära relation även senare i livet men under de senaste två åren har hon och hennes man Folke rest runt i Asien som pensionärer utan någon kontakt alls med Sverige. Först när de kom tillbaka har de fått reda på vad som hänt; Majas död, Connys sönderfall efter den katastrofen och skilsmässan från Anna-Carin.

De gav sig iväg på sin långa resa mycket tidigt samma dag som Maja dödades och Kerstin såg någon som tankade sin bil just den morgonen. Kanske kan det vara förövaren, tider och geografi gör det möjligt, Kerstin har en ganska exakt tidpunkt och kanske kan det gå att få fram mackens data om bilistens kortuppgifter? I denna del av berättelsen följer vi främst en trio: Conny, Valle och Valles son Freddie. Även denna del är stark i framskrivandet av relationerna mellan dem, Connys återkommande samtal med sin döda dotter och hans försök att bli nykter; abstinensens helvete blir levande. Han lyckas ta sig till ett behandlingshem där hans ungdomsförälskelse Ellinor jobbar, det är arton år sedan de senast träffades, på sätt och vis växte de upp tillsammans, hon är dotter till Kerstin och Folke, nu är hon trettiosex.

Så småningom går de väldigt bra för Conny på behandlingshemmet, men han åker ändå därifrån i augusti, några dagar innan han ska skrivas ut, han ska förverkliga sin hämnd, han ger sig av mot den by där han levde när Maja dog för två år sedan, på väg till den konferensanläggning där förövaren kanske finns just nu.

Det finns mycket att imponeras av i denna debut, särskilt när det gäller komplexa relationer av många olika slag, också om hur barndomens skuggor så ofta lever kvar hos den vuxna människan, om hur svårt det kan vara att befria sig från dem. Och det blir dessutom spännande, här finns en berättartekniskt väl genomförd intrigkonstruktion. Det kan bli intressant att se hur det här författarskapet kan utveckla sig.

Författaren

Lena Berglin är född 1968, utbildad skrivpedagog samt molekylärbiolog på Karolinska Institutet. Hon växte upp i Stockholmsförorten Hökarängen och bor nu i Tullinge med sin yngste son. Utöver skrivandet arbetar hon som volontär inom föreningen VOOV. De hjälper våldsutsatta personers husdjur till jourhem, vilket underlättar för den utsatta personen att lämna den skadliga relationen. I hennes skrivande står mellanmänskliga relationer i fokus. Kickoff är hennes debutroman och starten på en serie med Lisen Hansson som återkommande huvudperson. Den andra delen, För evigt dömd, kommer ut senare i år.

Anders Kapp, 2024-03-18

Bokfakta

  • Titel: Kickoff.
  • Författare: Lena Berglin.
  • Utgivningsdag: 2023-12-22.
  • Förlag: Nona.
  • Antal sidor: 427.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...