Humor och allvar i stark uppföljare

Jag tyckte mycket om Charlotte Al-Khalilis spänningsdebut Malström från 2022 och var inte alls ensam om det, den nominerades av Deckarakademin till priset för bästa debutant det året. Det enda problem som fanns då var en väl stark formidé som ibland överskuggade innehållet, men det problemet är borta i hennes nya bok När allt är över, ännu bättre än den förra. Från den fristående debuten har hon tagit med sig en av de mest intressanta karaktärerna som ska bli nav för en serie, åklagarassistenten Olivia Oldenheim som ofta underskattas, en person som andra ser ner på, bokstavligen, där hon sitter i sin rullstol, trasig och vanställd efter en svår bilolycka, orsakad av hennes dåvarande pojkvän som körde rattfull. Med henne följer också Richard Bielke, den seniora publicitetshungriga åklagare som hon assisterar (eller snarare sköter jobbet åt) och hypokondriske kriminalkommissarien Håkan Hultin som inte är särskilt bra på sitt jobb. Pompösa korkade män bidrar med en del feministisk humor i en berättelse som också innehåller allvar; mäns våld mot kvinnor är inget ovanligt tema inom genren men den här författaren hanterar det bättre än de flesta.

Den här berättelsen är länge uppdelad i två spår. I det ena är Jennifer Blom huvudperson och berättarjag. Hon är tillsammans med femåriga dottern Alice på flykt undan sin våldsamma exman Tom Segerhoff. Vi får veta en hel del om den långa förhistoria som lett fram till den desperata situation hon lever i. Hon har inte fått någon egentlig hjälp av rättssystemet, i stället är det någon som länge kallas Änkan som hjälper henne med skyddade boenden och allt annat som krävs för att kunna överleva utanför alla register, bankkonton och annat som skulle kunna avslöja henne. Trots allt lyckas resursstarka Tom få reda på var hon finns flera gånger, Jennifer måste larma Änkan som snabbt ser till att mor och dotter hämtas till nästa stad, nästa skyddade boende. Detta spår finns i en nära dåtid som så småningom kommer fram till bokens nutid.

I det andra spåret är det seriens huvudperson Olivia Oldenheim som är berättarjag. En morgon hittas Alice ensam i sovrummet i en lägenhet i Uppsala. Det finns blodspår och tydliga tecken på slagsmål men Jennifer är spårlöst försvunnen. Tom verkar ha lyckats med det han så länge hotat sin exfru med, att döda henne och röja undan kroppen. Med tanke på att de inblandade är skrivna i Stockholm hamnar polisärendet där, åklagare Richard Bielke blir förundersökningsledare, assisterad av Olivia Oldenheim, och kriminalkommissarie Håkan Hultin ansvarar för polisutredningen.

Richard och Olivia hade mött Tom och Jennifer ett par år tidigare när han var åtalad för grov kvinnofridsskändning som bara ledde fram till villkorlig dom för mannen. Efter det hade Jennifer och Alice fått skydd hos en kvinnojour i Norrköping, hon fick ensam vårdnad över dottern efter skilsmässan, ansökte om skyddad identitet men fick avslag. Sedan de måste flytta från kvinnojouren har de inte hörts av alls.

Detta fall är centrum för denna berättelse, det blir levande, trovärdigt och mycket berörande.

Det finns också flera intressanta bihistorier. Under flykten skriver Jennifer långa brev till sin syster Jojo (egentligen Josefin) som hon inte skickar men som vi får läsa. Där får vi veta mer om deras allt annat än enkla uppväxt där de som unga var mycket nära varandra, stöttade varandra, men där de så småningom gick olika vägar av olika skäl, i nutid bor Josefin i Italien och de har knappast någon kontakt alls. Josefin kommer också in i handlingen mer påtagligt så småningom.

I en annan får vi veta mer om Olivias egen historia, inte minst om hennes mamma Ellinor som verkligen blommat upp sedan hennes patriarkale man George dött. Hon var så lycklig när Olivia blev ihop med Martin Quist och hon ofta kunde se paret i veckotidningarna, han som tevekändis, programledare för ett populärt frågeprogram, och Oliva som vackert bihang på alla möjliga event. Martin har också gjort comeback efter rattfylleriet som förstörde Olivias liv men bara gav honom fotboja under en period; han frontar numera för en organisation för nykterhet i trafiken, har återkommit till teverutan och har återupptagit kontakten med sin tidigare svärmor som han hjälper med att arrangera en lyrikfestival. En situation som inte är enkel för Olivia att hantera.

Vi får också följa ett fall kopplat till gängbrottsligheten i förorten där Dilman Saleh är misstänkt för ett mord. Olivia deltar på ett förhör med hans flickvän Aisha Al-Rahim som ger honom alibi vilket knappast är sant. Hon verkar vara rädd för sin man, är sannolikt utsatt för våld och Olivia försöker hjälpa henne.

Till detta kommer skildringarna av Olivias arbetsplats som många kommer att känna igen om man har erfarenheter från liknande organisationer. Inte minst den nya HR-direktören Heidi Kronbäcks satsning på dyra konsulter som lägger massor av tid på meningslösa organisationsutredningar ger läsarskratt (eller möjligen gråt). Även skildringarna av arbetsplatsens relationshierarkier ger mycket igenkänning.

En återkommande styrka i texten är skildringarna av logiken i relationsvåld, hur processen kan se ut när kvinnor fastnar i en våldsam relation, hur svårt det kan vara att ta sig ur detta helvete, hur rättsväsendet så ofta misslyckas i dessa frågor.

Den generösa författaren bjuder oss också på en oväntad upplösningstwist och en överraskande cliffhanger som det ska bli intressant att se hur hon ska hantera i nästa bok. Bra jobbat!

Författaren

Charlotte Al-Khalili är född 1974 (då Andersson) och är uppväxt i Söderköping. Liksom sin pappa utbildade hon sig till maskiningenjör men har främst arbetat med utveckling och förvaltning av olika köpcentra. Hon har också en kandidatexamen i rättsvetenskap och en passion för att studera verkliga brott. Hon debuterade på eget förlag 2018 med Skörda storm, inspirerad av en del händelser som en bekant råkade ut för. Det är en roman om intrigerande karriärklättrare med kopplingar till #meeto. Malström från 2022 var en fristående berättelse och hennes debut som spänningsförfattare. Den nominerades till årets debut av Svenska Deckarakademin. Med När allt är över startar hon en serie med den vassa Olivia Oldenheim på åklagarkammaren som huvudperson. Det stora fritidsintresset är resor runt om i världen, i yngre år på egen hand men numera oftast tillsammans med sin man Bashar och pappa Benny. Hon är bosatt i centrala Stockholm men skriver gärna på landsbygden i Barva (mellan Eskilstuna och Strängnäs).

Anders Kapp, 2024-01-11

Bokfakta

  • Titel: När allt är över.
  • Författare: Charlotte Al-Khalili.
  • Utgivningsdag: 2024-01-05.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 431.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...