Katrine Engberg

Katrine Engberg är född 1975 och uppvuxen i Köpenhamn. Båda hennes föräldrar var akademiker och hennes barndomshem var fyllt av böcker, ord och berättelser. Men det skulle dröja ett bra tag innan skrivandet tog stor plats i hennes liv. Hon utbildade sig till dansare, koreograf, skådespelare och regissör. Hon har medverkat i och regisserat flera musikaler, och hon regisserade det danska bidraget till Eurovision Song Contest i Ukraina 2017 och Melodifestivalen i Danmark 2017 och 2018. Hon har medverkat i olika roller på teater, i film och på TV.

Karriären snurrade på för fullt men så bestämde sig hon och hennes man för att ta en paus; de sålde allt de hade och gav sig iväg på en årslång resa runt om i världen. Under resan skrev hon dagbok som sedan blev hennes författardebut. Resedagboken kom ut 2007 och i den svarar hon för texten och hennes dåvarande man, Timm Vladimir, välkänd skådespelare och kock, svarar för bilderna.

2012 kom nästa bok, också den med självbiografiska inslag men av ett helt annat slag. Det är en brevväxling mellan henne och goda vännen Anne Mette Hancock (också hon numera en av de nya stora danska spänningsstjärnorna); humoristisk, självutlämnande och delvis provocerande om allt i två trettioåriga kvinnors liv, inte minst den självförskönande kulturen på sociala medier.

Idén till det som skulle komma att bli spänningsdebuten föddes under en promenad i Köpenhamn, med hennes då nyfödda son, när hon såg en skylt: Familjen Laurenti och just där och då föddes Esther de Laurenti i hennes huvud. Esther är en äldre excentrisk kvinna, författare och ägare till ett stort gammalt hus i Köpenhamn.

Under ett par år växte denna fiktiva person hos henne och berättelsen om Esther rörde sig i riktning mot en deckare. Till slut blev hennes man trött på alla samtal om denna Esther och sa att nu var det dags att verkligen skriva klart den texten. Det gjorde hon, det blev Krokodilväktaren, hennes första spänningsroman med kriminalpoliserna Jeppe Kørner och Anette Werner i centrum men där Esther de Laurenti också spelar en viktig roll.

När Krokodilväktaren kom ut 2016 fick den ett fantastiskt mottagande av både kritiker och läsare. Den blev starten på en serie som har nominerats till många olika priser, den finns återkommande i toppen av bästsäljarlistorna och absolut inte bara i Danmark. Serien har kommit upp i en upplaga på en och halv miljon i drygt 25 länder. Den femte och sista delen i denna serie, Isola, kom ut på danska 2020 och finns även på svenska. Fyra av delarna finns översatta till svenska, av någon anledning hoppade det svenska förlaget över den andra delen, Blodmåne.

Hon har levt hela sitt liv i Köpenhamn och staden är en viktig karaktär i hennes författarskap.

– Jag brukar säga att Köpenhamn är som en leende skurk! Den brukar ju utnämnas till världens bästa stad, med det lyckligaste folket. Det är vackert, grönt, tryggt och vänligt. Men det är också en gammal stad, den är brant och byggd på gamla ruiner. Rent konkret finns det många lager i staden, med många historier och många gamla lik. För en deckarförfattare är det en perfekt stad – leende, men med mörka hemligheter.

Det handlar inte om några traditionella pusseldeckare, men de är ändå pussel som kombinerar olika inslag på ett originellt sätt. Det är också en del av hennes skrivprocess.

– Jag börjar mitt arbete med tio fullständigt olika pusselbitar. Det kan vara en nyhet jag läst, en konstutställning jag sett, olika saker som inspirerar mig. Jag hänger upp alla bitarna på väggen – och sedan pusslar jag ihop dem under skrivandet.

Det är ett mycket framgångsrikt pusslande. Nyligen belönades Katrine Engberg med Martha-priset, ett av Danmarks mest prestigefyllda litterära priser som tidigare gått till storheter som till exempel J.K. Rowling och Stephen King.

2022 startade hon en ny serie där brottsutredaren Liv Jensen är huvudperson och nu finns två delar i den serien utgivna.

Kerstin Bergman och jag samtalar med Katrine Engberg under Svenska Deckarfestivalen 2021.

Utgivna böcker (danska / svenska)

  • 2023 De hvide nætter
  • 2022 Det brændende blad / 2024 Det brinnande bladet (Liv Jensen 1)
  • 2020 Isola / 2022 Isola (Köpenhamnsserien 5)
  • 2019 Vådeskud / 2021 Vådaskott (Köpenhamnsserien 4
  • 2018 Glasvinge / 2020 Glasvinge (Köpenhamnsserien 3)
  • 2017 Blodmåne (Köpenhamnsserien 2)
  • 2016 Krokodillevogteren / 2019 Krokodilväktaren (Köpenhamnsserien 1)
  • 2012 Klap i, hest!: indrømmelser fra det perfekte liv, tillsammans med Anne Mette Hancock
  • 2007 Der findes syv verdenshjørner: en rejsedagbog, fotograf Timm Vladimir (hennes man)

Anders Kapp, 2021-10-25 (kompletterad 2024-01-23)

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...