Välsaltad dansk spänning

Överdrifternas mästare Jussi Adler-Olsen är tillbaka med den nionde delen i hans serie om Avdelning Q vid Köpenhamnspolisen, Natriumklorid. Titelns vanliga bordssalt är en av få gemensamma ingredienser i en lång rad mord som genomförts under tre decennier utan att någon sett detta blygsamma samband mellan dåden. Men den oefterliknelige chefen Carl Mørck och de tre andra medarbetarna på avdelningen, Rose, Assad och Gordon, ger sig in på en vindlande resa i salta spår där många osannolika sanningar uppdagas på vägen samtidigt som underhållande satir regnar i strida strömmar över många samtidsföreteelser. Bra är naturligtvis en text från en mästare som denna men den nya boken tillhör inte hans bästa. För att vara från honom är den ovanligt stillsam, nästan realistisk, och det tror jag inte passar så bra för honom och inte heller för alla hans entusiastiska läsare.

I den inledande prologen från 1982 har en grupp människor dödas av ett blixtnedslag. Det är bara en ung kvinna i gruppen som överlever mirakulöst men har en hel del skador.

26 januari 1988 har den då tjugoåttaåriga Maja Pedersen lämnat sin bil till verkstaden Ove Wilders Auto. Efter jobbet hämtar hon treåriga sonen Max på dagis och stressar för att hinna till verkstaden innan den stänger. När hon kommer fram exploderar huset, Maja klarar sig men Max dör. Långt senare, på sin sextioårsdag 11 november 2020, dör också Maja. Hon hittas ett par dagar senare hängande i hallen och under henne på golvet finns en bild av Max som tydligen fallit ur hennes hand. På matbordet finns en orörd födelsedagstårta med texten: ”Maja 60 år. Max 3 år.”

Både Carl Mørck och hans chef Marcus Jacobsen var som unga poliser inblandade i utredningen av explosionen 1988 som aldrig fick någon fullständig förklaring. Marcus var också med nu när Majas kropp hittades och det fick honom att gå igenom den gamla utredningen igen. I den kriminaltekniska rapporten hittar han något som ingen reagerat på tidigare: på platsen fanns av någon anledning en liten hög av vanligt bordssalt. Marcus har en vag känsla av att han stött på något liknande tidigare, men kan inte komma på vad det var. Uppdraget att leta bland gamla fall går till Carl som skickar det vidare till sin personal. Sent en natt hittar Rose en tunn rapport om ett självmord 2002. Riksdagsmannen Palle Rasmussen, ökänd för sina rabiata åsikter, hade hittats koldioxidförgiftad i sitt garage. På en av bilderna i utredningsmaterialet kan man se en sex, sju centimeter hög kon med kritvitt salt på garagegolvet, likadan som den som fanns vid bilverkstaden 1988. Har man hittat två kanske det finns flera? Och har man hittat sambandet salt kanske det finns flera?

Tidigt i berättelsen får vi också möta en anonym person som sitter och försöker välja mellan två kandidater för nästa likvidering; bägge cyniska och mäktiga personer med avskyvärda karriärval. Det tycks vara någon som tar lagen i egna händer och kanske finns det fler?

Parallellt håller narkotikapolisen på att förbereda ett åtal mot Carl Mørck och en av hans kolleger som handlar om omfattande handel med kokain tillsammans med numera avlidne Anker Høyer. Det ska ha pågått fram till Høyers död 2008 och poliserna menar att de har starka bevis som kommer att ge Carl ett långt fängelsestraff.

Det finns flera andra bihistorier och författaren har hittat en intressant väg för vällustigt ösande av galla över många av samtidens mindre lyckade företeelser. Coronapandemin fogas också in på snygga sätt i berättelsen.

I de senaste böckerna i serien lät författaren någon av gruppens medlemmar ta en extra stor roll; i Hon tackade gudarna från 2018 var det Rose och i Offer 2117 var det Assad som fick blomma ut till superhjälte. Det fungerade riktigt bra för att ge den enskilda boken en särprägel men något sådant finns inte riktig här. Även om Natriumklorid knappast är författarens bästa bok bjuder den ändå på några timmars riktigt bra underhållning. Imponerande välskrivet är det naturligtvis och översättarna ger oss en riktigt bra svensk version av texten.

Författaren

Jussi Adler-Olsen, född 1950, arbetade som tryckare, bokhandlare, journalist och förläggare innan han debuterade som författare 1997. Den första kriminalromanen i serien om avdelning Q kom tio år senare. Adler-Olsen har tilldelats en rad litterära utmärkelser, bland annat danska De Gyldne Laurbær och Skandinaviska Kriminalsällskapets Glasnyckeln. Hans böcker utkommer i 35 länder världen över.

Anders Kapp, 2022-05-01

Bokfakta

  • Titel: Natriumklorid (Natrium Chlorid, översättning Helena Hansson och Djordje Zarkovic).
  • Författare: Jussi Adler-Olsen.
  • Utgivningsdag: 2022-03-30.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 470.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...