Cara Hunter

Det finns inte så mycket biografisk information att finna om Cara Hunter och det beror på att hon föddes för några få år sedan. Hon och hennes man var på semester i Karibien när hon irriterad kastade en av många lästa deckare i sanden, inte alls nöjd med slutet. ”Skriv en själv då”, sa hennes man till henne och så blev det. Redan författare men inom en annan inriktning ville hon ha en pseudonym, hittade både ”Cara” och ”Hunter” i en trädgårdskatalog (det är tydligen potatissorter) och så var Cara Hunter född. Hon har nu miljoner läsare i många länder som älskar serien om kommissarie Adam Fawley och hans kolleger hos Oxfordpolisen.

Inte långt efter denna semester kom det första delen ut 2017, Close to home (året efter på svenska som Hemmets trygga vrå). Det blev en omedelbar succé och böckerna är nu internationella bästsäljare. Hon har fått många priser. Hennes Ingen utväg utsågs av Sunday Times till en av de 100 bästa kriminalromanerna i världen sedan 1945.

Det lilla som finns att få reda på om Cara Hunter är att hon efter en universitetsexamen i engelsk litteratur i Oxford arbetat med som copywriter med PR och reklam i London. Hon har sedan flyttat tillbaka till Oxford där också böckerna utspelar sig.

– Jag har turen att bo i den stad jag skriver om. Oxford är känt för alla som tycker om kriminalromaner tack vare de fantastiska böckerna och TV-serierna om kommissarie Morse. Men min version av staden ligger långt från de vackra murgrönklädda universitetsbyggnaderna. En mycket hårdare plats där brotten är mörkare och närmare hemmet.

Titeln på debuten, I hemmets trygga vrå, säger en del. Det handlar genomgående om familjedraman där barn alltid spelar en viktig roll. Detta gäller också för fristående En mördare i familjen.

– Jag är inte själv förälder så det är en av mina största utmaningar att tänka och känna mig själv som ett barn. Jag vill skriva dessa berättelser eftersom de är så grundläggande för vilka vi alla är – hur familjer fungerar eller går sönder, hur kärlek och makt står mot varandra, även i påstått ”lyckliga” familjer.

Böckerna präglas av ett mycket verklighetstroget polisarbete och författaren har ett team av experter till sin hjälp för att se till att allt blir rätt. Även om Adam Fawley är seriens huvudperson dominerar han inte alls på det sätt som många hjältar inom genren gör, här handlar det verkligen om teamarbete och det finns ett antal återkommande karaktärer som har stor betydelse i berättelserna.

(Under sitt riktiga namn, Lynn Shepherd, har hon givit ut en serie på fyra böcker i historisk miljö, var och en baserad på en mycket nära läsning av klassiska engelska böcker, där det i hennes versioner dyker upp den gemensamma fiktiva detektiven Charles Maddox. Dessa är inte översatta till svenska. Hon har också skrivit akademiska fackböcker som doktor i litteraturvetenskap.)

Cara Hunters A-Z om Adam Fawley

Eftersom det inte finns så mycket att skriva om den verkliga, men föga kända, person som står bakom böckerna har vi i stället översatt ett A-Z (A-Ö fungerar ju inte på engelska) som Cara Hunter skrivit om Adam Fawleys värld och där vi får lära oss en del om huvudpersonen, teamet och den miljö där böckerna utspelar sig.

A

Adam, naturligtvis. En detektivinspektör baserad på St Aldates polisstation. Han är drygt 40 år, drygt 180 centimeter lång och mörkhårig. En av mina tidiga läsare beskrev honom som ”snäll, medkännande, smart och lite utöver det vanliga”, och jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv.

A står också för Alex, hans fru, som är partner i en advokatbyrå i Oxford. De är väldigt kära, men det finns en djup sorg i den kärleken, för de har förlorat sitt enda barn. Detta hände några månader innan början av Hemmets trygga vrå, och vi får inte veta förrän i slutet av den boken vad som faktiskt hände. Men smärtan av det – och konsekvenserna – är fortfarande mycket verkliga när I mörkret börjar.

B

Detektiv Andrew Baxter, en pålitlig klippa i Fawleys team. En aning på den tunga sidan (i alla avseenden av ordet), en Aston Villa-fanatiker, men med en lätt hand när det gäller datorer: ”han behöver inte gräva så djupt för att hitta sin inre nörd.”

C

Alan Challow som är ansvarig för den kriminaltekniska gruppen. Som Fawley beskriver honom i Hemmets trygga vrå: ”Han började på jobbet några månader efter att jag gjorde det. Har inte åldrats så bra. För lite på toppen, för mycket runt midjan. Men han är bra. Han är bra.”

D

Daisy, den lilla flickan som försvinner i början av Hemmets trygga vrå.

E

Detektiv Verity Everett. Lojal, pålitlig och inte lika självsäker som hon borde vara. ”Hon kan se ut som Miss Marple måste ha gjort vid 35, men hon är minst lika obeveklig. Eller som Gislingham alltid uttrycker det: Ev var definitivt en blodhund i ett tidigare liv. ”

F

Frampton Road, den välmående gata i norra Oxford där en ung kvinna och hennes barn upptäcks, inlåsta i en källare, i början av In i mörkret.

G

Detektiv Chris Gislingham. Hårt arbetande, lite fräck och en stor fan av Chelsea. Hans lilla son Billy föddes för tidigt under I hemmets lugna vrå och är hans pappas ögonsten. ”Varje kriminalteam behöver en Gislingham, om du höll på att drunkna är det honom du vill ha i andra änden av repet¨.”

H

John Harrison, Fawleys chef. Som Adam säger om honom i Ingen utväg: ”Det är bara ett förslag men låt oss inte glömma vem som kommer med det”.

I

I mörkret (vad annars?)

J

Jake, Fawleys son, som föddes efter en lång kamp för att bli gravid och vars död fortfarande kastar långa skuggor.

K

Kidlington, huvudkontoret för Thames Valley-polisen, där många scener utspelar sig.

L

Fawleys första lag om polisarbete: Lögnare överdriver alltid. ”Jag vet att jag tjatar om Fawleys lag, men enligt min erfarenhet är tre svar på en fråga aldrig ett gott tecken.”

M

Nina Mukerjee, en av medlemmarna i det kriminaltekniska teamet. Liksom Erica Somer, en stigande stjärna.

N

Norra London, där Fawley växte upp. ”En dyster samling bostäder var hela existens förklarades av tunnelbanan – en hållplats på slutet av linjen, slumpmässigt utkastade i det som en gång hade varit ängar, men som sedan länge varit betong när vi bodde där. Mina föräldrar valde det för att det var säkert och för att det var allt de hade råd med. Men det var hemskt, i vilket fall som helst. ”

O

Oxford, naturligtvis, där handlingen utspelar sig. Som Fawley säger i början av I mörkret, ”Om du någonsin har varit där så vet du: det är allt eller inget på det här stället – när det regnar är allt pissfärgat, men i ljuset, när universitetsbyggnaderna ser ut att vara skulpterade ur molnen, finns det ingen vackrare plats på jorden. ”

P

Teamets profilerare, Bryan Gow: ”nörden som är stöttepelaren i laget när det är dags för frågesport på puben och amatörmatematiker.”

Det står också för patologen: ”Han heter Colin Boddie. Och ja, jag vet, det är inte roligt. Men det är det; så klart det är. Han har hört alla skämten så många gånger att han har utvecklat sitt eget varumärke med patologisk humor. Det kan låta krasst, om du inte känner honom, men det är bara en form av skyddsnät. Ett sätt att hålla allt det hemska i schack.”

Q

Detektiv Gareth Quinn. Kaxig, självsäker, attraktiv och ambitiös. Som Fawley säger, ”Du känner igen typen. Flott kostym och skäggstubb.” Quinn är alltid sin egen värsta fiende: ”Gislingham har alltid varit exceptionellt bra på att veta när man ska sluta gräva, men Quinn bär sin egen uppsättning spadar.”

R

Risinghurst, en 1930-talsförort nordost om centrum av staden, där Fawley bor.

S

Detektiv Erica Somer. Engelsklärare innan hon blev polis. Hennes namn är för övrigt ett anagram på Morse – min lilla hyllning till Oxfords största detektiv.

T

Thames Valleypolisen – i den finns tradition som följer Morse och Lewis.

U

En annan av Fawleys återkommande fraser: ”UAU” (Unless and Until).

V

Fawleys fordon (vehicle) – en Ford (inte en Jaguar!), och hans laster (vices) som egentligen bara är en – rökning. Och kanske ett glas merlot för mycket då och då.

W

Wittenham Clumps, en av de viktigaste platserna i boken I mörkret: ”Kullarna har storslagen utsikt över Oxfordshires landsbygd och är rika på sägner. Castle Hill hade en gång ett järnåldersfort, och nära toppen finns en hålighet känd som Money Pit. En stor skatt sägs vara begravd där, bevakad av ett spöke i form av en korp … ”

X

Fawleys ex-chef (OK, jag vet att det är långsökt), Alistair Osbourne. ”Al Osbourne var en av legenderna i Thames Valley. Fantastisk polis, och dessutom en riktigt trevlig kille också, och tro mig de två sakerna går inte alltid att förena. Mer än en person på den här stationen är skyldig honom en stor del av sin karriär, inklusive mig. ”

Y

Adams ungdom. Han växte upp med sin yngre bror, Julian, men hans barndom var inte lätt. Han är adopterad, men hans föräldrar har aldrig sagt det till honom: ”Jag fick reda på det när jag var tio år och rotade i min fars skrivbord som jag visste att jag inte fick göra. Jag visste, instinktivt, hur barn gör, att det här var något jag aldrig kunde ta upp med mina föräldrar och det har jag heller aldrig gjort.

Z

Zachary, den lilla pojke som hittas död efter mordbranden i familjen Esmonds hus I början av boken Ingen utväg.

Utgivna böcker som Cara Hunter

  • 2024 En mördare i familjen (2023 Murder in the Family) Fristående
  • 2023 Mörkare än döden (2022 Hope to Die) Fawley 6
  • 2022 Hela sanningen (2021 The Whole Truth) Fawley 5
  • 2021 All denna vrede (2020 All the Rage) Fawley 4
  • 2020 Ingen utväg (2019 No Way Out) Fawley 3
  • 2019 I mörkret (2018 In the Dark) Fawley 2
  • 2018 Hemmets trygga vrå (2017 Close to home) Fawley 1

Anders Kapp, 2020-02-06 (uppdaterad 2024-05-03)

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...