ABC i brott

Charlotte Al-Khalili har tidigare kommit ut med romanen Skörda storm men årets bok Malström är hennes debut inom spänning. Det är en sorts kollektivroman med fokus på hur många människor som på olika sätt kan vara inblandade och som kan vara påverkade av ett brott. ”En malström … sveper med sig allt i sin närhet … de slukas av krafter som är för stora för att övervinnas” förklarar bokens titel, grundkoncept och struktur. Ett brott kan innehålla många aspekter, orsakas av kedjor som inkluderar många, påverka människor på många olika sätt. Det är ett starkt koncept och en originell berättarteknik med alla dessa olika röster. Totalt blir det sexton berättarröster vilket är extremt mycket men författaren underlättar för oss läsare genom att låta dessa röster uppträda i bokstavsordning. Dessutom är det riktigt välskrivet med många överraskande vändningar som håller ett starkt tag i läsaren. Bra, men är det en av årets bästa spänningsdebuter? Jag är inte riktigt säker på det.

De sexton berättarröster som uppträder i bokstavsordning är:

Adam Gärde är tjugofyra år, snygg och vältränad men med ett häftigt humör, en del missbruk och småkriminell. Vi möter honom en kall januarikväll i en busskur på Södermalm, nära korsningen mellan Klockargatan och Ringvägen. Han blöder och blir allt svagare. Hans vän Elvis stack iväg för att få tag på hjälp och han undrar vart han tog vägen.

Bahiya Kadhi är polisassistent och en av de första som kommer fram till Adam efter larmet. De försöker få liv i honom utan att lyckas. Hon känner igen Adam från ett bråk i Bergshamra för några veckor sedan där han misshandlat en annan man. Bahiya dyker även upp senare i handlingen.

Caspar Yilmas bor i ett flerfamiljshus alldeles i närheten och där hittas blodspår vid ytterdörren. Han har en kriminell bakgrund och blir omedelbart misstänkt. Värre blir det när det kommer fram att det finns en personlig relation: han har en son, Milton, tillsammans med sin tidigare flickvän Gabbis som Adam varit tillsammans med på senare tid.

Daniel Degersäll är en musiker på utförsbacken som ändå fått ett jobb på en av finlandsfärjorna. När han kommer hem grips han av polisen som misstänkt. Han bor granne med Gabbis i Bergshamra, har varit i säng med henne och som en följd av det hamnat i bråk med Adam.

Elliot ”Elvis” From var tillsammans med Adam den januarinatt när han dog, det var också han som larmade polisen. Men han håller tyst, genom många polisförhör påstår han att han inte kommer ihåg någonting. Han och Adam var barndomskompisar i Salem innan Elvis pappa vann stort på Bingolotto och de köpte villan i Huddinge.

Fanny Björk är missbrukare och uteliggare. På behandlingshemmet Gläntan träffade hon tidigare Adam och de blev vänner. Hon lever ett hårt liv men hoppas länge på att hon och Adam skulle kunna bli ett par. I nödfall tar hon sig ibland hem till mamma Jolanta och lillasyster Poppy på Klockargatan, i samma trappuppgång som Caspar.

Gabbi lever ett rätt struligt liv och har inte alltid så lätt att ta hand om sonen Milton som ofta är tillsammans med sin farmor, Caspars mamma Nene. Efter Adams död har hon fått för sig att hon borde få ut en massa pengar, låtsas inte om att de faktiskt gjort slut innan han dog, påstår sig vara gravid med Adams barn.

Håkan Hultin är kriminalkommissarien som är ansvarig för fallet. Ingen särskilt bra polis, stjäl cred av andra och dessutom hypokondriker som tror att han snart kommer att dö av sin inbillade cancer. Singel efter skilsmässan, Kickan lämnade honom.

Izabella ”Izza” Gärde är Adams mamma som numera lever tillsammans med Peo Vargblod, en styvfar som Adam tyckte riktigt illa om. En gång hade han slagit honom så illa att Peo polisanmälde Adam.

Jolanta Björk, mamma till Fanny och Poppy, har sina rötter i Polen och hade länge ett bra liv med Peter i Saltsjö-Duvnäs. Men han dog, hans familj lurade henne på det mesta av arvet, hon fick bara så att det räckte till lägenheten på Klockargatan, och nu sliter hon hårt för att få pengarna att räcka till. Hon sörjer Fannys missbruk och är trött på Poppys ständiga tjat om pengar.

Kristoffer är gymnasielärare och bland hans elever finns både Poppy Björk och Lovisa Segerhorn. Han kommer från en rik familj, hans åldrande mamma lever i ett pampigt hus i Djursholm och familjen har ett stort kråkslott på Helgoskär där han tillbringade många hemska barndomssomrar med sin sadistiska morfar.

Lovisa Segerhorn är en av Poppys klasskamrater, överviktig och inte alls lika snygg som Poppy men från en familj med helt andra ekonomiska resurser och dessutom ett bra stöd för Poppy så att hon inte ska få underkänt i alla ämnen.

Massoud är tjugonio år och framgångsrik narkotikahandlare. Hans stora hemlighet är att han är homosexuell, det får ingen veta, det är inte på något sätt accepterat i hans omgivning. Han har lämnat förorten på alla sätt; han bor i innerstan och har fullständigt bytt språk, attityd och klädstil. Det gäller inte för hans tre år yngre bror Nazir som ser ut, låter och uppträder som en förortsgangster. Nazir är under en period ihop med mycket yngre Poppy och han får också ett eget kapitel.

Olivia Oldenheim är åklagarassistent som efter en svår olycka sitter i rullstol. Hon assisterar Richard Bielke som är förundersökningsledare för fallet, egentligen mycket smartare än honom.

Poppy Björk får också ett eget kapitel och därmed är vi framme vid P, alfabetets sextonde bokstav och har mött alla de olika berättarrösterna. Nutidshandlingen pågår från Adams död i januari fram till upplösningen i juni med en hel del återblickar i de olika personernas liv.

Det är utan tvekan originellt, välskrivet, spännande och läsvärt. Det finns alltid risker med starka formidéer, de kan bli alltför rigida på sätt som tar död på själva berättelsen. Alex Schulmans bok Överlevarna är ett exempel på detta. Charlotte Al-Khalili hanterar den risken väl men det har kommit många spänningsdebuter i år och en del av dem tycker jag är ännu bättre än Malström. Återkommer snart till detta.

Författaren

Charlotte Al-Khalili är född 1974 (då Andersson) och är uppväxt i Söderköping. Liksom sin pappa utbildade hon sig till maskiningenjör men har främst arbetat med utveckling och förvaltning av olika köpcentra. Hon debuterade på eget förlag 2018 med Skörda storm, inspirerad av en del händelser som en bekant råkade ut för. Det är en roman om intrigerande karriärklättrare med kopplingar till #meeto. Årets Malström är en helt fristående berättelse och hennes debut som spänningsförfattare. Hon arbetar nu vidare på sin nästa bok. Det stora fritidsintresset är resor runt om i världen, i yngre år på egen hand men numera oftast tillsammans med sin man Bashar och pappa Benny. Hon är numera bosatt i centrala Stockholm.

Anders Kapp, 2022-11-17

Bokfakta

  • Titel: Malström.
  • Författare: Charlotte Al-Khalili.
  • Utgivningsdag: 2022-10-06.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 421.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...