Trilogifinal för intrigstjärna

Nikolajs Kalniņš var en lettisk författare som levde 1911-2001, verksam i Lettland, Tyskland och USA. Han förekommer inte alls i Lisa Christensens trilogifinal, Sista rollen. Det gör däremot den i berättelsens nutid fyrtioårige lettiska författaren Nikolaj Kalniņš med en del internationella framgångar, gift med Élodie som är född och uppväxt i Sverige med en blandad bakgrund, paret bor nu med sina barn i Paris. Bland annat har han skrivit den mindre lyckade spionromanen Frendly fire (ungefär vådaskott, någon skjuter en av sina egna) med huvudpersonen Nikolaj Kalniņš, en helt fiktiv karaktär som fått låna mitt eget namn påstår författaren men då ljuger han; boken baseras på den (i fiktionen) verklige Nikolaj Kalniņš berättelser om sitt liv som sovjetisk agent under kalla kriget, en åldrande man som gömmer sig på Seychellerna där han blivit närmaste vän med likaledes åldrande Harold Montgomery, som nu tar det rätt lugnt som pensionär efter ett liv som amerikansk agent. Nikolaj tänker mycket på alla sina synder och hemligheter, den största hemligheten är att han har en dotter, Élodie, ett faktum som nästan ingen känner till, särskilt inte hon, det skulle vara farligt för henne, men han skulle så gärna vilja träffa henne innan han dör. Jag må ha en del invändningar, men den här författaren är en galet skicklig stjärna när det gäller intriger, metafiktion i flera lager; jag ler ofta stort i läsningen av denna internationella thriller som i huvudsak är förlagd till öar, förutom Seychellerna får vi som läsare också befinna oss en hel del på Gotland.

I prologen återser vi fyrtiofemåriga amerikanska psykologen Audrey Miller som tidigare i trilogin fått veta att hon har en halvsyster, hon och Leina Bohlin har samma pappa, men Leina har aldrig träffat honom och nu är det för sent, han dog redan 11 september 2001 i terrorattacken på World Trade Centers tvillingtorn i New York. Halvsystrarna har först nyligen fått veta om varandras existens och nu i december 2018 har Audrey åkt till Gotland för att kunna spendera en del tid med Leina. En natt får hon ett larm från husets övervakningssystem hemma i Connecticut, det är någon som brutit sig in och hon kan se en del av vad som händer, bilderna från deras sju övervakningskameror finns på skärmen, hon får panik över vad som kan hända med hennes man Brad och deras barn Adele och Lucas som sover i huset. Hos ser hur polisbilar och ambulanser kommer, hon ser kroppar bäras bort på bår, men bilderna är rätt suddiga, det dröjer innan hon får veta vad det är som hänt.

Efter prologen flyttas vi till Île Sacré, en av de många öar som Seychellerna består av, dit Nikolaj Kalniņš är på väg efter flykten från Paris, Europa kommer han nog aldrig att kunna återvända till, han räknar med att han får leva resten av sitt liv här. Det är i november 2009 och han ska träffa sin vän och välgörare Anatolij Polzin, en förmögen oligark som tillsammans med hustrun Lara äger hela den lilla ö han är på väg till den här dagen i november 2009. De äger mycket annat också, har varit framgångsrika sedan Sovjetunionens fall, Nikolaj har knappt träffat dem sedan dess. För decennier sedan hade han träffat dem ofta, Anatolij var huvudansvarig för hans utbildning till sovjetisk agent och Lara var hans lärare i radioteknik.

Paret hjälper honom att hitta ett boende, ett hus i området Bel Ombre på huvudön Mahés västkust som hans pension räcker till att betala. Nikolaj gör sig hemma på denna nya plats, bland annat lär han känna Emma Delalande och hennes pojkvän Harold Montgomery, Emma jobbar inom turistindustrin och Harold är liksom Nikolaj pensionerad. De umgås ofta och de två männen finner verkligen varandra, har mycket gemensamt, blir vänner, pratar om allt. De är bägge svarta män med erfarenheter av rasism och trivs riktigt bra i den mångkulturella miljön på öarna där hudfärg inte spelar någon roll. De har bägge erfarenheter som agenter under kalla kriget, Harold för USA och Nikolaj för Sovjetunionen. Men kanske pratar de inte riktigt om allt och kanske är de inte helt och hållet pensionerade?

Det är en riktigt snygg konstruktion av författaren, alla tre, Nikolaj, Harold och Emma, har egna kapitel där vi får följa deras liv, mycket läsvärt, fram till den våldsamma stormen i maj 2019 efter vilken bägge männen är försvunna.

När vi återser Audrey igen har det gått ett halvår från prologen, Brad skottskadades men överlevde och är nu återställd, barnen var oskadade; familjen har bestämt sig för att ta en längre ledighet den här sommaren 2019 och tillbringar den på Gotland. De bor i ett gästhus på Sommargården, hem för Leina och hennes familj och dessutom en populär turistanläggning med Bed & Breakfast och en servering. Halvsystrarna lär känna varandra bättre, Brad blir snabbt god vän med Leinas sambo Gustav, barnen Adele och Lucas blir kompisar med sina nyfunna, något äldre, kusiner Astrid och Linnea. Brad blir verkligen förälskad i Gotland och funderar på om de inte skulle kunna flytta hit, hela familjen, hittar ett stort renoveringsprojekt på en annan del av ön som de skulle kunna köpa. Audrey är mycket tveksam.

Sociala Brad blir också bekant med en äldre amerikan som hyrt rum på gården, presenterar sig som Harold Montgomery, och motvilligt accepterar Audrey honom som patient för ett begränsat antal samtal.

Audrey återser också en av Leinas närmaste vänner Élodie, född och uppvuxen i Sverige, numera bosatt i Paris men som nyligen ärvt en lägenhet i Stockholm och ett sommarhus på sydligaste Gotland efter sin mormor. De hjälps åt för att förverkliga Leinas idé; ett event om biblioterapi med både svenska och utländska författare, Audrey har också lovat medverka med sina perspektiv som psykolog. Stjärna på programmet är Élodies man, den lettiska författaren Nikolaj Kalniņš, oftast kallad Nick i familjen, en man i fyrtioårsåldern som nått en hel del internationella framgångar med sina böcker. Eventet blir lyckat, logen på Sommargården är helt fullsatt, men Nick får en del speciella frågor från någon längst bak i publiken, de kan inte se honom och han försvinner innan programmet avslutats.

Parallellt med skeendet på Gotland får vi återkommande kapitel från vad som hände under stormen på Seychellerna, vad som hände på olika platser i världen efter det, och även en del tillbakablickar som ger nya delar i den samlade bilden. Det finns mängder med oväntade och underhållande detaljer i denna intelligenta metafiktion på olika nivåer, många rollskiften av olika slag. En av dessa detaljer är återkommande citat från Nicks böcker, särskilt just Frendly fire, en annan är intressanta aspekter kring dissociativ identitetsstörning återkommer från tidigare delar, de finns så mycket att applådera.

De invändningar jag har handlar mest om språket som inte sällan är överdekorerat, ibland rätt svulstiga meningar som stör läsningen, med det har jag skrivit om tidigare och ska inte upprepa mig.

I vilket fall som helst finns det massor att imponeras av hela vägen till upplösningens olika delar på Gotland och Seychellerna, i Washington och Stockholm. Jag är sällan någon vän av epiloger, tycker oftast det är bättre att överlåta tankar om vad som händer efteråt till läsaren, men kan inte låta bli att le varmt åt denna. Det ska bli spännande att se vad författaren kommer att bjuda på efter denna trilogi.

Författaren

Lisa Christensen är född 1976 och har sina rötter både i Sverige och USA. Hon har bland annat också bott på Seychellerna och i London, och har sedan länge arbetat med marknadsföring. 2020 debuterade hon med romanen Spela roll och nominerades samma år till Adlibrispriset som Årets debutant. 2022 kom den psykologiska spänningsromanen Sista säkra som nominerades till Årets bästa deckardebut 2022 av Svenska Deckarakademin. Spionthrillern Sista rollen är den fristående uppföljaren och sista delen i denna löst sammanhängande trilogi om identitet och rollspel. Hon bor idag i Stockholm med sin man och deras tre barn.

Anders Kapp, 2024-03-27

Bokfakta

  • Titel: Sista rollen.
  • Författare: Lisa Christensen.
  • Utgivningsdag: 2024-03-22.
  • Förlag: Louise Bäckelin.
  • Antal sidor: 382.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...