Mörka grottor, lysande text

Aha, ska Mari Jungstedt ge sig på en av de mesta klassiska deckargåtorna, titeln Det slutna rummet tyder i alla fall på det. Gissar du det så gissar du fel, detta handlar inte om något obegripligt mysterium där någon mördats i ett helt slutet rum, detta slutna rum är av en helt annan karaktär. En annan rimlig fråga är om det verkligen är vettigt att läsa sjuttonde delen i en serie, efter så lång tid måste den väl vara rätt trött? Fel igen, utöver den skicklighet som erfarenheten ger tror jag att författaren håller uppe sin smittande berättarglädje genom att hela tiden grotta ner sig i nya teman, den här gången väldigt bokstavligt i just grottor, grottforskning, speleologi. Eftersom serien huvudsakligen utspelar sig på Gotland har Lummelundagrottan naturligtvis en viktig roll men inte bara den; viktiga händelser utspelar sig också vid Ankarvattnet i nordvästligaste Jämtland och Korallgrottan, landet längsta som upptäcktes så sent som 1985. I maj 2007 reser en skolklass dit från Stockholm; mellanstadiet är snart slut och omtyckta läraren Bosse Eriksson vill ge sina elever en speciell upplevelse innan de ska vidare till högstadiet. Men det blir en katastrof, eleven Josefin Hammar dör i grottan; utredningen landar i att det var en olycka. Elvira är rätt bakfull när hon den här försommarmorgonen i berättelsens nutid kör till jobbet; hon är sen men är ändå på plats vid tio när hon ska guida dagens första grupp genom Lummelundagrottan. Turen avbryts abrupt när de hittar en död kvinna i grottan. Och det här är definitivt ingen olycka.

Kriminalkommissarie Anders Knutas har hunnit fylla sextiofem men jobbar fortfarande heltid. Han våndas en del över att han snart ska bli pappa igen; det var länge sedan, hans barn med exhustrun Line, tvillingarna Petra och Nils, är vuxna men nu är hans femton år yngre sambo Karin Jacobsson höggravid, det är inte långt kvar. För henne är det ett oväntat underverk; hon har ett barn sedan tidigare men det var resultatet av en våldtäkt i tonåren. Hanna adopterades bort direkt efter förlossningen; det var många år senare som de fick kontakt med varandra, men numera har de en nära relation. Anders och Karin var kolleger länge innan de blev ett par. Nu tycker Anders att Karin ska ta de lugnt under slutet av graviditeten och inte jobba så mycket. Det tycker inte Karin. Bägge har egna berättarröster.

Vi får också träffa återkommande karaktären Johan Berg, nyhetsjournalist för SVT som har en liten redaktion på ön. Det är bara han själv och så fotografen Pia Lilja som är en av seriens mest underhållande figurer. Utöver ett anslående yttre har hon begåvats med social genialitet; det verkar knappast finnas någon på Gotland som hon inte känner vilket ger dem massor av tips, information och annan hjälp som starkt bidrar till att de ofta kan leverera egna viktiga nyheter. Johan har varit tillsammans med sin fru Emma länge, de träffades för tjugo år sedan. Då hade hon redan två barn, Sara och Filip som är vuxna nu. Tillsammans har de Elin och Anton som hunnit bli tonåringar. Johan är orolig för sitt äktenskap, han älskar verkligen Emma, men tycker att hon blivit så frånvarande, han kan inte ens komma ihåg när de senast älskade med varandra.

Återkommande genom texten är historiska kapitel från klassresan 2007 där Josefin själv äger berättarperspektivet fram till sin död. Polisutredningen leds av kriminalkommissarie Staffan Björnfot som bland mycket annat brottas med resultaten från den rättsmedicinska undersökningen som genomförts i Umeå. Rättsläkaren Mats Kvarnström är osäker; det mesta talar för en fallolycka men det finns också vaga tecken på strypning. Så småningom avskrivs fallet som en olycka men Staffan är fortfarande osäker och bär med sig funderingar kring vad som egentligen hände i många år.

Vi har också återkommande kapitel med en anonym berättarröst som vi i inledningen träffar första maj, tidigt på morgonen spionerar han utanför en mångmiljonvilla vid Mälarhöjden i Stockholm. Han följer en kvinna som tar ett morgondopp i det kalla vattnet.

Kvinnan heter Olivia Vide, är femtiotre år, fortfarande mycket vacker och mycket förmögen. Hon har också egna kapitel i inledningen av boken. I mer än tjugofem år har hon varit gift med Simon men hon är tveksam om det verkligen kommer att hålla längre. Hon funderar på en skilsmässa men inser problemen; de har inget äktenskapsförord vilket innebär att han skulle få hälften av allt hon äger. Det är inget problem med barnen i alla fall, de är vuxna och har flyttat hemifrån.

I vilket fall som helst ska hon nu organisera ett fint femtioårsfirande för Simon som ska hållas på Gotland där de har ett exklusivt sommarhus. Hon tycker om att organisera saker, vill gärna ha koll på allt, och under Kristi himmelfärdshelgen åker hon till Gotland för att gå igenom alla detaljer. Bland annat tänker hon att en utflykt till Lummelundagrottan skulle vara ett intressant inslag för gästerna men vill naturligtvis kolla själv först, så hon går med i dagens sista tur. Guiden Petter är noga, just när det gäller den sista turen är det extra viktigt att räkna alla deltagare, det får inte hända att någon blir kvar och inlåst över natten. Han är helt säker på att det är lika många som går in och som kommer ut. Det han inte märker är att Olivia fanns med bland de som gick in i grottan men inte bland de som kom ut igen.

Därmed är vi uppe i sex olika berättarperspektiv (plus några korta gästspel) som den här historien roterar mellan. Det kan tyckas vara i överkant men när det handlar om en mästare som den här författaren finns det inga risker alls för att läsaren skulle bli förvirrad eller gå vilse.

Anders leder utredningen som rör sig i många spännande riktningar. Det händer nya saker, Olivia och Josefin är inte de enda som dör i den här berättelsen. Han försöker hålla Karin utanför, tycker att hons ska ta det lugnt, men det går naturligtvis inte alls. Hon kör ett eget race och får bland annat kontakt med Staffan Björnfot som fortfarande är aktiv polis i Jämtland.

Jag har inget alls att kritisera i själva berättelsen, det är lysande på så många olika sätt, så därför tar jag upp en helt annan aspekt. Här, liksom i många andra sammanhang, finns påståenden om att de olika delarna av rättsväsendet skulle lida av resursbrist, av underbemanning. Det upprepas så ofta att det uppfattas som en självklar sanning, något som leder till en tävling mellan politiker om vem som kan lova mest nya pengar. Men är det verkligen sant? Jag tycker det finns mycket som talar för att det mer handlar om dysfunktionella organisationer som prioriterar helt fel saker; här finns snabbt växande skaror av administratörer, informatörer, analytiker, HR-människor, utvärderare och andra som tillför mycket liten nytta när det gäller att bekämpa brottslighet. Det finns gott om exempel på brottsoffer som själva tvingas svara för sina utredningar och som, även när de klarat upp fallet helt, inte får något gehör alls från rättsväsendet. Även mycket grova brott, som till exempel våldtäkter, kan lämnas helt outredda i många månader efter anmälan, och då har något gått riktigt, riktigt fel. Det är ett stort samhällsproblem och jag är inte alls säker på att lösningen handlar om att ösa in mer pengar.

Men det var ett sidospår. Det var en fröjd att träffa Knutas & Co igen, att få lära sig en hel del om grottor och speleologi, att få läsa en riktigt välskriven text och att underhållas av en mycket intelligent intrig. Tack för det!

Författaren

Mari Jungstedt är en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare med över sju miljoner sålda böcker bara i Sverige och med sina böcker utgivna i över tjugo länder världen över. Mari arbetade som journalist, bland annat på Ekot och som nyhetsankare på SVT, innan hon började skriva kriminalromaner. Debuten kom 2003 med Den du inte ser, där kommissarie Anders Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen för första gången presenterades. Sedan dess har hon skrivit ytterligare sexton böcker i Knutasserien och två i Gran Canaria-serien. Sommaren 2020 startade hon med Innan molnen kommer sin nya Málagasvit som också fått en andra del, Andra sidan månen.

Anders Kapp, 2023-07-11

Bokfakta

  • Titel: Det slutna rummet.
  • Författare: Mari Jungstedt.
  • Utgivningsdag: 2023-05-29.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 315.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...