Detektiv Ester Tillman

Jag prioriterar gärna författare som är nya för mig i mitt läsande och Camilla Lagerqvist är en ny bekantskap. Hon har skrivit en hel del för barn och unga tidigare men Det hemliga sällskapet är hennes debut inom spänning för vuxna, dessutom starten på serien Detektiv Tillman, en start som inleds i Uppsala i slutet på november 1920. Det här är alltså historisk spänning som kanske inte riktigt kan betecknas som cosy crime men ändå drar en smula åt det hållet. Den har en feministisk prägel med element av hbtq. I inledningen får Ester Tillman besked om att hennes man dött i en olycka vilket är en befrielse för henne, hon blir en ung änka som nu kan göra vad hon vill. Hennes älskade pappa Julius Andersson var en skicklig kriminalkommissarie men polis kan hon som kvinna inte bli på den här tiden. Så i stället startar hon en egen detektivbyrå och får snart två medhjälpare, mycket färgstarka karaktärer, och snart har byrån sitt första ärende. En man är död efter ett fall från en balkong och polisen skriver av det som en olycka. Ester råkade vara på platsen, är säker på att han måste ha mördats och får uppdraget att undersöka fallet. På vägen finner hon kopplingar till ett hemligt, kvinnohatande, sällskap.

Ester minns tiden på universitetet med glädje, juridikstudierna var en lycklig tid i livet. Men så föll hon för Ragnar Tillmans uppvaktningar, gifte sig med honom och, på hans uppmaning, hoppade hon av utbildningen för att bli hemmafru, hennes man hade goda inkomster. Ganska snabbt visade det sig vara ett dåligt val, sju års olycka med en förtryckande och rätt alkoholiserad man är en lämplig beskrivning av äktenskapet, och hon hade just bestämt sig för att ansöka om skilsmässa när polisen dyker upp en novembernatt för att berätta att Ragnar dött i en olycka på väg från krogen. Då är Ester tjugonio år.

Ester säljer den stora dystra lägenheten, säger upp tjänstefolket och flyttar tillfälligt in hos sin mamma. En tid senare, trettonde januari, följer hon med mamman på en seans; Ester tror inte alls på sådant men har ändå gjort sin mamma sällskap. Seansen äger rum hemma hos systrarna Britta och Svea Ahlgren som sedan länge bor i ett stort hus nära universitetet och det är Britta som är kvällens medium. Bland deltagarna finns en Oskar Dahlberg som plötsligt lämnar rummet och en stund senare skriker en annan av deltagarna när hon ser någon falla ner utanför fönstret. Det är Oskar som nu ligger död på gatan, han måste ha fallit ner från balkongen högst upp i huset. Svea Dahlgren är förtvivlad, hon och Oskar har funnit varandra på äldre dagar, de är ett par.

Ester springer direkt ut i snön för att se om han kanske ändå lever. Det gör han inte, men hon hittar något märkligt och även en del spår när hon går upp till balkongen. Hon är säker på att någon mördat honom. Hon kommer ihåg vad hennes älskade pappa sagt till henne när de diskuterat något av hans fall: ”Ester, du skulle bli en utmärkt detektiv”. Han försvann för rätt länge sedan, anses vara död även om man aldrig hittade hans kropp och jag antar att det är en viktig del av seriens långa historia.

På vägen hem senare på kvällen är det en berusad man som försöker råna henne. Hon räddas av ”en liten fyrkantig kvinna med svart hår som hängde som ett tjockt rep ner över hennes ena axel”. Ester har träffat Yarina Russo, en kvinna med blandad härkomst som levt större delen av sitt liv på en cirkus innan hon tvingades lämna den efter en del skador. Hon har en del problem, en rätt usel ekonomi, men hon är fortfarande stark, vig, handlingskraftig och mycket streetsmart.

När Ester använder arvet efter Ragnar för att etablera sin detektivbyrå rekryterar hon Yarina som medhjälpare. Hon hyr ett kontor i gatuplan med en lägenhet ovanför och eftersom Yarina just blivit bostadslös flyttar hon också in där. Det är på flera sätt en räddning för Ester, hon har alltid haft tjänstefolk och är en total katastrof i köket vilket Yarina däremot behärskar till fullo.

En kväll något senare ser Ester och Yarina en grupp män som misshandlar en ung kvinna på gatan. De försöker rädda henne och lyckas med hjälp av en tillskyndande man (kanske en ny kärlek för Ester i kommande delar?). De tar med henne hem för omplåstring och upptäcker så småningom att hon biologiskt sett inte är en kvinna. Olga kallar hen sig och har alltid känt sig som en flicka precis som hens älskade syster. Men när deras pappa nyligen upptäckt det hela hade han blivit vansinnig, kastat ut Olga från hemmet så hen är nu bostadslös. Olga flyttar in i jungfrukammaren i Esters lägenhet och därmed är också detektivbyråns udda trio fullbordad.

Utöver handlingens nutid, där Ester äger berättarrösten, finns återkommande kapitel med rubriken Tidigare där vi möter en anonym kvinna som upptäcker något vilket resulterar i att hennes man låter henne spärras in på ett sinnessjukhus (det finns flera historiska exempel på sådant) där hon drogas ner av en stark medicinering.

En aktuell fråga i denna tid handlar om etableringen av den kvinnliga rösträtten som snart ska röstas igenom i riksdagen. Alla förväntar sig att det ska ske med stor majoritet men det finns grupper av män i samhället som är starka motståndare till detta, bland annat det hemliga sällskap som finns i bokens titel.

Det är mycket som händer på vägen mot upplösningen. Delar kanske är alltför förutsägbara och ibland kommer lösningar lite väl enkelt fallande som manna från himmelen med det hindrar inte att det är en välskriven och underhållande läsning. Det märks att hon har en vana vid att skriva historiskt, här finns en trovärdig närvaro i tidigt nittonhundratjugotal utan att texten överbelastats med tidsmarkörer.

Jag är tacksam över att jag fått göra denna författares bekantskap. Det blir knappast sista gången jag läser henne.

Författaren

Camilla Lagerqvist är född 1967 och älskade att skriva i redan från unga år. Hon utbildade sig till journalist och arbetade som det rätt länge innan hon också blev författare. Hon har skrivit ett antal böcker för barn och unga, de flesta utspelas i en historisk miljö, historia är ett stort intresse. 2015 tilldelades hon Nils Holgersson-plaketten. Det hemliga sällskapet är hennes debut inom spänning för vuxna och starten på serien Detektiv Tillman. Hon är idag bosatt i Knivsta söder om Uppsala.

Anders Kapp, 2024-01-31

Bokfakta

  • Titel: Det hemliga sällskapet.
  • Författare: Camilla Lagerqvist.
  • Utgivningsdag: 2024-01-23.
  • Förlag: Bazar.
  • Antal sidor: 297.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...