Mord vid Maines karga Atlantkust

David Baldacci är en av världens mest lästa författare med mer än etthundrafemtio miljoner sålda böcker på närmare femtio språk. Sedan debuten 1996 har han kommit ut med omkring femtio böcker i nio olika serier och inledde med Passageraren 06.20 sin tionde serie vars andra del nyligen kommit ut i svensk översättning med titeln Avgrunden. När jag skrev om den första delen passade jag på att reflektera en del över recepten för bästsäljande på denna nivå och ska inte upprepa det. Huvudperson i den nya serien är Travis Devine, en högt dekorerad elitsoldat som efter en händelse i Afghanistan lämnade armén för att i stället bli finansanalytiker på Manhattan. Han mer eller mindre tvångsrekryteras till en specialenhet inom Homeland Security och i den första delen fick han i uppdrag att avvärja ett terrorhot inom finanssektorn. I den nya delen för uppdraget honom till Maine där CIA-agenten Jennifer Silkwell hittats mördad i ett litet fiskesamhälle vid kusten. Hon hade tillgång till många statshemligheter som inte får spridas och Devines uppdrag är att förhindra detta. Hon var dessutom dotter till en mycket god vän till Devines chef på Homeland Security så det finns en del personliga motiv bakom uppdraget.

Boken inleds med högsta tänkbara dramatik; Travis Devine befinner sig på ett tåg som ska föra honom från Genève till Milano och i förstaklassvagnen finns bara tre andra passagerare, två män och en ung kvinna. Han misstänker alla tre för att vara utskickade för att mörda honom. När tåget åker in i en tunnel kommer attacken. Devine lämnar tåget i Stresa, sista stationen innan Milano, och då är de två männen döda. Den unga kvinnan är medvetslös men han lämnade henne vid liv, ett beslut som han kommer att få ångra. I Stresa väntar en bil som kör honom till flygplatsen i Milano och där tar han ett plan hem till USA; ett nytt uppdrag väntar på honom.

Väl framme träffar han sin chef Emerson Campbell som för fyrtio år sedan blev gudfar till den nu döda Jennifer Silkwell, hennes pappa Curtis var hans bästa vän under tjänstgöringen som kommandosoldat. Efter en framgångsrik militär karriär hade Curtis en minst lika framgångsrik tid inom politiken men finns nu på ett vårdhem för dementa. Hans mycket yngre hustru, Jennifers mamma Clare, hade lämnat honom, gift om sig rikt och är nu bosatt i Washington. Familjen Silkwell är välkänd i Maine sedan många generationer men av en tidigare stor förmögenheten finns inte mycket kvar, det är i stort sett bara ett en gång pampigt men nu mycket slitet gods, Jocelyn Point, i det lilla samhälle där Jennifer nu hittats död. Hennes CIA-laptop är försvunnen och det oroar många, Jennifer var högt uppsatt och hade tillgång till många hemligheter.

Efter en del annat flyger Travis till Bangor, Maine, för att sedan köra sin hyrbil två och en halv timme österut till det lilla Putnam vid Atlantkusten. Det första mötet med den lokala polisen, chefen Richard Wayne Harper och den rätt unga inspektören Wendy Fuss blir frostigt; att federala myndigheter tar över deras utredning är inte populärt. Så småningom träffar han Jennifers lillasyster Alexandra, kallad Alex, en rätt folkskygg konstnär, och hennes bror Dak som tycks vara en rätt framgångsrik lokal entreprenör. Syskonen bor på familjegodset Jocelyn Point, men verkar inte ha någon nära relation.

Under utredningens gång dyker det upp många andra karaktärer, händelser och detaljer; kurvorna på vägen mot upplösningen är många och underhållande. Den dramatiska nivån är hög, Travis utsätts för flera mordförsök och det är en öppen fråga om de handlar om det aktuella fallet eller något annat. Om orsakerna till mordet på Jennifer handlar om hennes roll i CIA eller om något annat förblir också länge en öppen fråga.

En rätt kul detalj är att författaren skrivit in en av sina högst verkliga släktingar i en mycket liten biroll; fem år äldre sysslingen John Baldacci var verkligen guvernör för Maine 2003-2011 (bland mycket annat i en lång politisk karriär).

I läsningen av den förra boken snubblade jag då och då över mindre lyckade detaljer i den svenska översättningen vilket jag glädjande nog slapp denna gång. Om än inte översvallande av entusiasm så ger denna text riktigt bra underhållning under ett antal timmar. Dessutom skriver författaren fram den karga naturen i detta område på ett imponerande och levande sätt.

Författaren

David Baldacci föddes 1960 i Richmond, Virginia och är en av världens mest populära författare. Hans böcker är översatta till fler än 45 språk och har sålt i mer än 150 miljoner exemplar i över 80 länder. Samtliga av hans böcker har legat på New York Times bästsäljar­lista. David Baldacci har en examen i statsvetenskap och juridik, och under nio år arbetade han som jurist i Washington D.C. Han är mycket engagerad i olika välgörenhetsorganisationer och startade Wish You Well Foundation tillsammans med sin fru Michelle. Organisationen arbetar för att alla barn och vuxna i USA ska vara läs­ och skrivkunniga.

Anders Kapp, 2024-02-29

Bokfakta

  • Titel: Avgrunden (The Edge, översättning John-Henri Holmberg).
  • Författare: David Baldacci.
  • Utgivningsdag: 2024-02-09.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 414.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...