Debutantspänning på riktigt hög nivå

Har hittills inte varit överdrivet imponerad av debutantfloden inom svensk spänning i år, det var bättre förra året, men i dag kommer Victor Pavic Lundberg ut med Den som överlever och det är årets klart bästa debut än så länge. Här finns en intelligent intrig, levande Stockholmsmiljöer, intressanta interiörer från kvällspressen, originella komponenter på dramatikmodig nivå, ett fantastiskt språk men det som imponerar mer än något annat är riktigt starka och levande karaktärer av många olika slag, huvudpersonerna Loa Bergman och Danijela Mirkovic, journalistkolleger på Aftonposten, har många fler i sin omgivning. Det här är första delen i en kommande trilogi och det förvånar inte ett dugg att den redan är såld till några andra länder. Läslyckan efter avslutande sidan 432 var stor och jag ser fram emot kommande delar.

Standard 1A inom spänning är en historisk katastrof av något slag, det är en extremt vanlig komponent; något elände inträffade för länge sedan och kring detta elände finns oklarheter och/eller hemligheter som varit begravda i tystnad under lång tid för att explodera och slå tillbaka i berättelsens nutid. Men det är nästan alltid relativt småskaliga katastrofer som involverar få människor. Att i stället, som här, skapa stora publika katastrofer är uppfriskande originellt. Här har vi dels en flygplanskrasch mitt på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm med 119 döda, samtliga 109 i planet och 10 på marken. Det är snart tjugoårsjubileum för denna katastrof och i arbetet med en jubileumsartikel dyker det upp en del oklarheter, hittills okända hemligheter.

Som om detta inte räcker har vi dessutom en masskjutning med fyrtiotvå döda på NK i centrala Stockholm för ett år sedan där en av huvudpersonerna, journalisten Loa Bergman, just råkade vara för att handla kläder. Han var nära att dö, en ung kvinna, ett butiksbiträde som han gömt sig tillsammans med, blev skjuten och dessutom blev ett telefonsamtal han hade med sin vän och kollega Danijela Mirkovic mitt under dramatiken direktsänt av henne ut på tidningens nyhetskanal utan hans vetskap. Han knäcktes av händelserna, har varit sjukskriven sedan dess och vill absolut inte ha något med Danijela att göra längre.

Flygkatastrofen inträffade 17 december år 2000, en lördag eftermiddag med uselt väder, snöblandat regn hade öst ner hela dagen, och planet från Helsingfors cirkulerade i väntan på att röjningsarbetet på Arlanda skulle göra klar för landning. Något går fel, katastrofalt fel, och 16:12 störtar planet rakt ner på Medborgarplatsen mitt på Södermalm. Tack vare det usla vädret var ovanligt få människor ute, annars kunde dödstalen blivit mycket värre. Det märks verkligen att författaren har stor vana vid att skildra dramatiska nyhetshändelser, han gör det mycket bra.

När Loa Bergman på rätt skakiga ben återvänder till redaktionen efter sin långa sjukskrivning är det torsdag tjugotredje januari 2020 och det regnar; han kräks på trottoaren på väg till jobbet, nervös och bakfull. Loa var bara tjugoett år när han började på Aftonposten (lika gammal som författaren var när han började på Aftonbladet), trodde att han skulle tvingas vara kvar längre på lokaltidningen hemma i Västergötland innan han skulle få chansen i Stockholm men under de åtta år som gått sedan dess har mycket gått väldigt bra. Mycket tack vare det nära samarbetet med Danijela Mirkovic har det blivit många uppmärksammade nyheter och de blev ett stjärnpar på redaktionen med fria grävarroller.

De två är ett udda par, hon är betydligt äldre, hunnit bli femtio, och har en bakgrund från Kroatien. Det finns en historik från hennes ungdom på Balkan som mest bara antyds i den här berättelsen och som jag gissar kommer att växa i de kommande böckerna. Som journalist har hon varit stjärna länge, har bland mycket annat för tidningen bevakat tre presidentval på plats i USA, men har verkligen uppskattat vänskapen och samarbetet med Loa under senare år. Det verkar vara slut nu och hon saknar honom.

Efter katastrofen har Danijela också förlorat sin stjärnstatus. Hon förväntas vara på plats på redaktionen under sina fasta timmar och utföra de enkla arbetsuppgifter som hon tilldelas av nyhetschefen som också håller henne under strikt kontroll. Hon vantrivs. Och hon är inte lydig.

Loas chef inser att han är skör när han nu återvänder till redaktionen. Han föreslår att han ska börja med att bara jobba några timmar om dagen. Hans förslag till Loa är att han ska förbereda artiklar om flygkatastrofen, att han som själv är en överlevare från katastrofen på NK kanske skulle ha lättare att få överlevare från flygkatastrofen att öppna sig. Och det är ingen stress med denna uppgift, det är januari nu och tjugoårsjubileet inträffar först i december.

Nyhetschefen Sigge Classon bär på ton av erfarenheter efter många år i jobbet och trots att han också bär på minst femtio kilo för mycket är han fortfarande fylld av energi, svarar omedelbart i telefon oavsett dag och tid på dygnet; intensiv, drivande, kategorisk och analytisk, van vid att fatta blixtsnabba beslut, kan vara oerhört stödjande men också motsatsen, har inga problem med övertydliga nej. Jag känner igen typen, har precis som författaren arbetat på Aftonbladet (för mycket länge sedan), trodde kanske att den sorten var utdöd i det moderna medielandskapet, men här lever han i högönsklig välmåga som en stark karaktär i berättelsen.

Huvudspåret är flygkatastrofen och de hemligheter som döljer sig kring denna; hemligheter som Loa, så småningom med hjälp av Danijela, gräver fram samtidigt som de försöker återuppbygga den söndertrasade vänskapsrelationen. Men det finns också flera andra intressanta spår att följa i denna berättelse.

Bland alla andra intressanta karaktärer har vi en grå eminens, en karaktärstyp som jag verkligen gillar, här i form Henry Mountbatten, född 1931 i London i en av de mest förmögna släkterna med nära relationer till kungahuset. Under många år arbetade han för det engelska utrikesdepartementet runt om i världen, känt de flesta som räknas, varit med om det mesta, har initierade kunskaper som få andra om stora världshändelser. Homosexuell i en tid när det inte var så enkelt. Under en period i Washington träffade han Harald Timander på den svenska ambassaden och de blev ett hemligt par. Så småningom, 1970, flyttade de till Stockholm och var sambos i många år i en enorm våning nära Hornsgatspuckeln med två olika ingångar, två olika adresser. Harald dog i cancer 1998 och sedan dess har Henry bott ensam.

Bara något år efter det att Loa flyttat till Stockholm träffar han Henry och de blir vänner. Henry blir den pappa som Loa aldrig haft och Loa blir den son som Henry aldrig haft. Henrys kunskaper och kontakter blir också viktiga för Loas karriär. I handlingens nutid närmar sig Henry nittio och har blivit nästan helt blind. Loa besöker honom regelbundet för att prata och för att läsa för honom. I den här boken är denna intressanta karaktär gravt underutnyttjad, men jag är säker på att något från honom kommer att spela en viktig roll i kommande delar.

Det finns många fler som några träffsäkert skildrade bubbelentreprenörer, en riktigt obehaglig riskkapitalist och en hel del andra som bidrar i olika delar av den sinnrikt och intelligent uppbyggda intrigen när den växer ut i oväntade riktningar. Här finns en sällsynt förmåga att modigt ta i rejält med dramatiska komponenter och samtidigt hålla den logiska trovärdigheten under kontroll. Och hela tiden ett språk som flyter lätt och klart som en porlande vårbäck. Det var ett bra tag sedan jag var så imponerad av en spänningsdebutant och det ska bli intressant att följa fortsättningen.

Ska man hitta något att kritisera är det att den svenska titeln, Den som överlever, är rätt tråkig. Agenten kallar den på engelska för Aftermath som låter bättre och kanske skulle något liknande på svenska, Efterdyningar eller Återverkningar, varit mer intressant?

Författaren

Victor Pavic Lundberg är född 1987 och är uppvuxen i Mariestad. Redan som sextonåring började han skriva för lokaltidningen. 2008 flyttade han till Stockholm för ett jobb på Aftonbladet där han fortfarande är kvar, under åren har han haft olika roller på redaktionen. Han är gift och bosatt i centrala Stockholm. Den som överlever är hans debut som författare och starten på en planerad trilogi som redan hunnit säljas till några andra länder.

Anders Kapp, 2022-03-25

Bokfakta

  • Titel: Den som överlever.
  • Författare: Victor Pavic Lundberg.
  • Utgivningsdag: 2022-03-25.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 432.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...