Nervkittlande psykologisk thriller från Nordens nya stjärna

Norska Helene Flood är en författare att lägga på minnet som ny stjärna på den nordiska spänningslitteraturens himmel. Hennes debut, Terapeuten, kom ut på norska i juli och är redan såld till 26 länder. Bland annat till Sverige och översättningen kom ut för ett par dagar sedan. Det här är en riktigt välskriven psykologisk thriller som skickligt bygger det krypande obehag som genren kräver. Inte minst är hennes karaktärsteckningar fantastiska, det märks att författaren också är en väletablerad psykolog.

Huvudpersonen Sara är en psykolog i 30-årsåldern som nyligen sagt upp sin anställning för att öppna en egen praktik för ungdomar med problem av olika slag. Hennes man Sigurd har också nyligen sagt upp sig för att tillsammans med två kompanjoner öppna ett eget arkitektkontor.

Sara driver sin praktik från en mottagning som hon och Sigurd gjort i ordning ovanpå garaget till det stora hus i centrala Oslo som funnits länge i hans släkt och som det unga paret nu fått ta över. Huset är värt en mindre förmögenhet, men renoveringsbehoven är stora.

Inget går som de två planerat. Deras nya verksamheter utvecklas inte alls som de hoppats och räknat med. Sara både jobbar och bor i huset och ser allt mindre av Sigurd som måste lägga massor av övertidstimmar för att dra in pengar. De försöker få barn men Sara blir inte gravid. Det gigantiska renoveringsprojektet går i stå, är på väg att förvandlas till en mardröm. Allt detta sliter på livet och relationen. De har hamnat i en väl beskriven och trovärdig situation som de flesta kan sätta sig in i, känna igen.

En riktigt tidig fredagsmorgon ger sig Sigurd iväg. Han ska ta några dagars välbehövlig paus med två ungdomskompisar i en fjällstuga.

– Jag går nu, viskade han.

– Går du, mumlade jag.

– Bara fortsätt sova du, sa han.

Och Sara somnar om direkt. Senare på förmiddagen ringer Sigurd. Just då har Sara en patient så hon kan inte svara. Men han lämnar ett telefonmeddelande där han berättar att de kommit fram till fjällstugan och att allt är bra.

Det är det sista Sara hör av sin man, Sigurd försvinner.

Det är upptakten till denna thriller. Vi får följa vad som händer i samband med undersökningarna av försvinnandet i nutid parallellt med tillbakablickar som successivt tillför nya pusselbitar om Saras liv, om hur hon och Sigurd träffades och om deras gemensamma liv.

Hela texten berättas ur Saras perspektiv vilket är rätt ovanligt i dag när de flesta inom genren använder flera berättarröster, olika perspektiv och sammanvävda parallellhandlingar för att få tempo och driv i läsningen. Att skriva ur ett enda perspektiv kan lätt bli tråkigt, det är berättartekniskt svårare. Men Flood gör det fantastiskt skickligt, det blir aldrig tråkigt, tvärt om. De olika tidsperspektiven hjälper till. Både i nutiden där mystiska händelser håller på att göra Sara bokstavligt galen och dåtid där vi som läsare successivt får pusselbitar som ibland förklarar men som oftare förändra den bild vi tycker oss se. Inget är vad det synes vara.

En riktigt snygg detalj är tekniken att låta läsaren komma fram till hur Saras självbild av relationen till Sigurd kanske inte stämmer så bra med verkligheten med hjälp av successivt framsipprande detaljer från deras historik i de återkommande tillbakablickarna.

Hon är fantastiskt skicklig på att bygga karaktärer. Främst gäller det huvudpersonen Sara som är livrädd, otroligt modig, smart, naiv, handlingsförlamad, handlingskraftig –ja precis så komplex och motsägelsefylld som levande människor oftast är. Men det gäller också för övriga karaktärer, ned till minsta biroll, som är omsorgsfullt och intelligent tecknade. Och tack och lov gör hon det inte genom att beskriva karaktärerna. Hon gör det med hjälp av händelser och dialoger där karaktärerna utvecklas och blir levande i läsarens huvud.

Spännande är det, det här är inte en bok du kommer att kunna lägga ifrån dig på något enkelt sätt. Delar av svaret på mysteriet kan man gissa sig till så småningom men det bara förstärker läsupplevelsen. Och de sista delarna av upplösningen är riktigt, riktigt intelligent och snyggt!

Jag har en invändning. För att markera tillbakablickar används långa kursiverade avsnitt som bara blir tröttsamma för ögonen att läsa. Det finns bättre sätt att markera avvikande textdelar.

Men i övrigt är det bara att stämma in i den starka hyllningskören; det är en fantastisk debut, inte minst skönt med en helt fristående bok och inte en serie som annars blivit det normala inom genren. Ett riktigt starkt, om än sent, julklappstips! Varför inte till dig själv?

Författaren

Helene Flood, född 1982, är psykolog och har forskat om våld och traumarelaterad skam och skuld. Hon är bosatt i Oslo med man och två barn och har tidigare gett ut en ungdomsroman och sakprosa. Hennes första roman för vuxna, Terapeuten, gjorde succé i Norge när den kom ut i juli i år, hyllad av recensenter, nominerad till norska förläggarpriset 2019 och är i dagsläget såld till 26 länder.

Anders Kapp, 2019-12-19

Bokfakta

  • Titel: Terapeuten. (Terapeuten. Översättning Lotta Eklund.)
  • Författare: Helene Flood.
  • Utgivningsdag: 2019-12-16.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 346.

Länkar till mer information

  • Du kan läsa mer om boken här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...