En mördande passion för konst

Engelska Peter James är en av världens ledande storsäljare och nyligen kom den artonde boken i hans serie om kriminalintendent Roy Grace ut på svenska med titeln Se dig dö (den nittonde finns redan ute på engelska). Ett av hans kännetecken är detaljrikedom inom vitt skilda områden, naturligtvis om alla aspekter av polisiärt arbete men här också om konstvärlden, om avancerad plastikkirurgi och mycket annat. En lätt obegriplig researchnivå som blir mer förståelig när man inser hur stor hans armé av medhjälpare inom olika områden är. Central i denna berättelse är den franske sjuttonhundratalskonstnären Jean-Honoré Fragonard, känd för sina rätt erotiska verk, inom en inriktning som ibland kallas fête galante, och särskilt en årstidskvartett, fyra målningar som varit försvunna i flera hundra år men som kanske återfunnits, oerhört åtråvärda, eftertraktade och värdefulla. I jakten efter dessa finns passionerade och resursstarka människor som är beredda att gå över alla gränser. Det blir en imponerande intrigkonstruktion och underhållande läsning.

Charlie Porteous är en framgångsrik, förmögen och känd konsthandlare, drygt sextio men nu befinner han sig i en ekonomisk knipa; banken hotar att driva in en skuld som är så stor att det skulle hota hela hans imperium, en stor investering hade gått alldeles fel. Men kanske kan det ordna sig, han har blivit erbjudan att köpa ett verk som kanske skulle kunna vara en sedan länge försvunnen tavla målad av den franske sjuttonhundratalskonstnären Jean-Honoré Fragonard. Han litar inte alls på säljaren eller hans historia men är rätt säker på att det verkligen är Våren, en del av en årstidskvartett som varit försvunnen i tvåhundra år. Har han rätt kan affären lösa hans stora problem. Men han dör. Och inte av några naturliga orsaker.

Fyrtiofemårige Harry Kipling driver ett familjeföretag, byggfirman Harold Kipling & Sons, Brighton´s Premier Builders, är populär hos kunderna men tjänar inte så mycket pengar, hans jämnåriga fru Freya, biträdande rektor på en lokal skola som på fritiden hjälper Harry med räkenskaperna, talar ständigt om för honom att han inte kan fortsätta att vara riktigt så tillmötesgående mot kunderna. Annars har paret ett bra liv, älskar verkligen varandra, oroar sig bara en del för att sonen Tom inte sköter sin diabetes.

De besöker gärna loppmarknader på fritiden och en dag köper de ett trist porträtt för tjugo pund för dess vackra ram, men när de kommer hem upptäcker de att det finns en annan målning gömd under det fula porträttet. Efter att ha lyckats ta fram hela den gömda bilden blir de imponerade av skönheten, kanske har de hittat ett gammalt mästerverk som kan vara värt mycket pengar? Teveprogrammet Antikrundan kommer till Sussex kommande helg och de bestämmer sig för att åka dit. Efter långvarigt köande får de träffa konstexperten Oliver Desouta som blir hänförd, han tror det kan vara Sommaren, en av de fyra årstidsmålningarna av den franske sjuttonhundratalskonstnären Jean-Honoré Fragonard, tavlor som varit försvunna sedan länge, värda många miljoner.

1979 får vi träffa tjugotvåårige Stuart Piper utanför en bögklubb i Brighton där han blir mycket svårt misshandlad av tre homofoba ungdomar. Det kommer att krävas många operationer innan han kan gå tillbaka till ett någotsånär normalt liv även om han aldrig blir riktigt återställd. Händelsen föder ett starkt hat hos honom och han har tillräckliga ekonomiska resurser för leva ut sitt hat. Så småningom bli han en mycket förmögen konstsamlare som lever ganska isolerad i ett slottsliknande gods, fyllt med mycket värdefulla konstverk. Han skyddas av två mycket speciella livvakter.

Daniel Hegarty, en av världens absolut skickligaste konstförfalskare som lämnat sin kriminella bana för att framgångsrikt göra perfekta kopior av välkända mästerverk, signerade med hans eget namn, som han får mycket bra betalt för. Han och hustrun Natalie lever ett fint liv i sitt hus öster om Brighton. Han har hunnit bli sextio men är i bra form, tar ofta långa promenader med hundarna. För tillräckligt mycket pengar kanske han kan ta en liten paus från sitt hederliga liv.

Ytterligare en viktig karaktär är Archie Goff, en åldrande inbrottstjuv, specialiserad på exklusiva hus på landsbygden, som suttit inspärrad fler gånger än han kan komma ihåg. Men nu vill han verkligen ha slut på det livet, han vill leva ett gott liv med nya kärleken Isabella. Bara ett sista riktigt framgångsrikt inbrott som kan ge dem tillräckligt med pengar för detta goda liv …

Den återkommande huvudpersonen, kriminalintendent Roy Grace, sörjer. För länge sedan försvann hans hustru Sandy och han visste inte att hon då var gravid. För ett och ett halvt år sedan fick han reda på att han hade en son, elvaårige Bruno, och de hade precis börjat bygga upp en relation när sonen för två veckor sedan blev påkörd utanför sin skola och dog. Hans nuvarande hustru Cleo är gravid med deras andra gemensamma barn, två månader kvar till förlossningen i december.

På jobbet har han bestämt att de ska öppna ett kallt fall; mordet på den förmögne konstsamlaren och galleristen Charlie Porteous för fyra år sedan löstes inte då och nu ska de göra ett nytt försök.

Därmed har vi de viktigaste komponenterna för denna berättelse som snyggt rör sig mellan dessa omnämnda personer. Jag har inte läst så många av hans böcker. I den senaste hade jag en del problem med översättningen men inte nu, Reine Mårtenssons svenska version flyter bra. Men den engelska titeln, Picture you dead, är väsentligt bättre än svenska Se dig död. Temat är riktigt hållbart; ett passionerat intresse, i detta fall för konst, kan inte sällan gå för långt vilket kan få dramatiska konsekvenser. Utan att vara översvallande entusiastisk är jag nöjd med den underhållning texten gav mig under en resa i helgen.

Författaren

Peter James föddes i Brighton 1948 och han är författare och filmproducent med bas i London och Brighton. Hans stora fritidsintresse är bilar och har sedan länge en internationell licens som racingförare. Han är en internationell storsäljare och har röstats fram som den bästa deckarförfattaren genom alla tider av bokhandelskedjan WH Smith. Han belönades 2016 med en Diamond Dagger av Crime Writers Association. Se dig död är den artonde boken i hans serie om kriminalintendent Roy Grace. Serien är filmatiserad av brittiska ITV, med John Simm (Doctor Who, Life on Mars) i huvudrollen.

Anders Kapp, 2024-02-20

Bokfakta

  • Titel: Se dig död (Picture you dead, 2022, översättning Reine Mårtensson).
  • Författare: Peter James.
  • Utgivningsdag: 2024-02-02.
  • Förlag: HarperCollins.
  • Antal sidor: 438.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...