Het sommar på Mallorca

Jag tyckte mycket om Jenny Holmqvists debut med Drift 2021, en storslaget episk familjekrönika med betydande utsträckning i både tid och rum, och såg därför fram emot hennes nya Strålarna som kommer ut i dag. Som redan omslagen antyder har de två böckerna inte så mycket gemensamt vilket i sig inte är något negativt, olika är normalt något bra och det är spännande när författare prövar sina vingar i olika riktningar. Det gemensamma är nog bara familjens centrala position men annars har det i samtiden ovanligt episka bytts ut till det idag mycket mer vanliga lilla kammarspelet med få karaktärer på en liten scen, både i tid och rum; en mor och dotter som tillbringar sommaren 1999 på ett turisthotell i Sóller på Mallorca. Hade böckerna kommit i omvänd ordning hade jag säkert varit positiv till debuten och lyrisk över utvecklingen till tvåan men nu kan jag inte undgå en viss känsla av besvikelse. Det är sannolikt orättvist, med måttligare förväntningar hade jag sluppit den känslan, det finns faktiskt en hel del att glädjas åt över relationerna mellan modern, alltid Annie, aldrig mamma, och sextonåriga dottern Selene under dessa ständigt heta sommardagar som aldrig verkar ta slut vilket de naturligtvis ändå så småningom gör och då med en rejäl katastrof.

Annie är på ett plan en självständig kvinna som står på egna ben, som försörjt sig själv ända sedan hon var femton. Eller snarare, det är hennes utseende som försörjt henne, hon är fantastiskt vacker och har dessutom DET svårbeskrivligt karismatiska som innebär att alla ser henne så fort hon kommer in i ett rum; hon kan charma vem som helst, även de mest imponerande alfahannarna förvandlas genast till eftergivna hundar som med beundrande ögon följer i hennes fotspår.

Utan att bli någon riktigt stor stjärna har hon kunnat leva rätt gott på uppdrag som modell, mindre filmroller, en del tevejobb och annat som baseras på hennes utseende och utstrålning, men nu har hon passerat fyrtio och hur mycket hon än sliter med sin yta är det alltmer sällan som hennes agent kommer med några förslag, uppdragen är få, kassan skral. Hon berättar gärna att de bor på Lidingö, vilket är sant, men inte att det handlar om en enkel hyreslägenhet på Pyrolavägen, inte i någon av öns exklusiva hus för de rika.

Det har funnits många män i Annies liv men förhållandena blir sällan långvariga, Selenes pappa har aldrig funnits där under hennes uppväxt, hon tror att han möjligen var en skådis som Annie hade en kort relation med i Los Angeles för drygt sexton år sedan, hon vill aldrig prata om det. De som däremot funnits för henne är Annies vänner Morten och Melinda, tvillingar men väldigt olika, som tagit hand om henne alla de gånger Annie rest runt i världen på sina olika uppdrag.

Under våren 1999 har Annie en pågående flirt med Juuso; de har aldrig träffats, håller kontakten via epost, han är uppenbart förälskad i henne, kanske inte hon i honom men hon njuter av att vara beundrad. Melinda fattar ingenting, på bilderna ser hon en äldre, tunnhårig och lätt överviktig man, vad ska Annie med honom till? Juuso har byggt upp en liten koncern, har några hotell på olika platser i världen, kanske inte stormrik men har uppenbarligen det mycket gott ställt.

Juuso bjuder ner dem till ett av sina hotell, Regal Splendor Resorts i Sóller på Mallorca, och de åker dit i juni, kanske för några veckor men det kommer att bli mycket längre. De delar rum, till och med säng, det finns bara en kingsizesäng i det rum som Juuso bokat åt dem.

Det finns en del hopp fram och tillbaka i tiden men huvuddelen av boken handlar om denna sommar på Mallorca. Även om de delar nätterna på rummet delar de sällan dagarna, de gör för det mesta olika saker på var sitt håll. Selene blir snart uttråkad av enformiga dagar i solen, men det kommer att förändras.

Hon träffar ett gäng norska tjejer och en kväll är hon med dem på en nattklubb. Hon dricker för mycket, känner sig obekväm och går därifrån, vet inte riktigt hur hon ska ta sig till hotellet, det är långt att gå. Utanför stöter hon på någon: ”En kille i grå hoodie och flipflops nickade mot en skitig bil som stod parkerad bredvid honom.” Taxi säger han frågande men Selene kommer ihåg alla de gånger som Annie varnat henne för att ta en svarttaxi. Han försöker övertala henne, men hon går ändå i det kompakta mörkret, ”jag trevade mig upp längs ett slingrigt berg på Mallorca med cikadorna spelande i mörkret, precis så ensam som jag någonsin kunde bli.”

Dagen därpå träffar hon samma kille igen på en bensinmack. De börjar prata, han heter Sun, Jim-Sun egentligen, har koreanska rötter. De börjar umgås, träffas ofta, gör saker tillsammans. Mycket handlar om film, han drömmer om en framtid i Hollywood, kan väldigt mycket om filmer. Selena blir allt mer förälskad men det vill sig inte riktigt, kanske är det åldersskillnaden, hon är sexton och han är tjugotvå. Han jobbar med att städa i en nationalpark utöver att han ibland kör svarttaxi.

”Annie hade alltid burit sitt oberoende som en fana. Viftat med det så fort hon fick tillfälle. ´Jag har försörjt mig själv sedan jag var femton´.” Men så är det inte alls den här sommaren, det är Juuso som betalar för allting, Annie har inga pengar, de är totalt beroende av honom. ”Jag kan ju inte gärna säga nej.” Och hemresan skjuts framåt, om och om igen.

Ytlighet och beroende är några av de teman som texten behandlar, välskrivet är det naturligtvis, det handlar om en begåvad författare, men jag blir aldrig lika fängslad som jag blev av debuten. Det jag uppskattar mest är nog en del återkommande insprängda delar från Selene åtta år senare och några scener från den nyårsafton som kommer ett halvår efter sommaren 1999. För en gångs skull har den annars eminenta omslagsformgivaren Sara R. Acedo inte riktigt levererat på sin vanliga nivå, Lisa Benk gjorde ett bättre jobb med Holmqvists första bok.

Författaren

Jenny Holmqvist är född 1984, uppvuxen i Västergötland och nu bosatt i Stockholm. Förutom att skriva arbetar hon som grafisk formgivare. Hon har varit en del av redaktionsrådet för tidskriften Kritiker, gått två år på Biskops-Arnös författarskola och tagit en fil.kand. i litteraturvetenskap. Hon debuterade 2021 med romanen Drift, kom 2022 ut med barnboken Den stora lämningen och är nu aktuell med sin andra roman, Strålarna.

Anders Kapp, 2024-03-20

Bokfakta

  • Titel: Strålarna.
  • Författare: Jenny Holmqvist.
  • Utgivningsdag: 2024-03-20.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 435.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...