Nominerad skönlitteratur till Augustpriset 2019

I går kväll kom nomineringarna till Augustpriset 2019. På förhand hade jag valt ut tre favoriter och av dem kom fantastiska boken W. av Steve Sem-Sandberg med bland de nominerade till den skönlitterära klassen. Det är också den enda boken jag läst av de som nominerats till årets pris.

Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989. Portalparagrafen i statuterna för priset lyder: ”Augustpriset har instiftats för att uppmärksamma och årligen belöna de bästa nyutkomna böckerna, på svenska språket, i kategorierna barn- och ungdomsböcker, skönlitteratur och fackböcker.”

Genom åren har jag förstått att det också finns en del icke uttalade kriterier som påverkar vilka böcker som nomineras. Man ser gärna en spridning mellan förlagen och man lyfter gärna fram mer eller mindre nya namn. Eftersom vi bara har några få riktigt stora förlag och många små innebär det att etablerade författare på de stora förlagen missgynnas, det är inte alltid de bästa som finns med bland nomineringarna. Det devalverar tyvärr prisets värde. Varför inte komplettera med ett debutantpris som kan fungera för att lyfta fram nya intressanta namn i stället?

I år saknar jag särskilt Eva-Marie Liffners Vem kan segla och Amanda Svenssons Ett system så magnifikt att det bländar. Bägge finns på stora förlag: Liffner på Natur & Kultur som i stället representeras av Anna Fock med hennes Väderfenomen, och Svensson ges ut av Norstedts som i stället har Testamente av Nina Wähä med bland de nominerade.

Nominerade 2019:

  • Barnet. En sonettkrans, Olivia Bergdahl, Ordfront
  • Väderfenomen, Anna Fock, Natur & Kultur
  • Odenplan, Daniel Gustafsson, Nirstedt/litteratur
  • Osebol, Marit Kapla, Teg Publishing
  • W., Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers Förlag
  • Testamente, Nina Wähä, Norstedts

Får se om jag hinner läsa alla innan priset ska delas ut 25 november.

Anders Kapp, 2019-10-22

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...