Det stora i det lilla, ett bokstavskonstverk

Friheten

och rymden

och sen människorna …

Du har inte människor omkring dig här utan individer.

Man kommer varandra närmare.

Det är István Fóth som pratar. Han är född 1943 i Ungern och som flyktingar från krisen 1956 hamnade familjen i Sverige. István gick Konstfack på 60-talet, drev många olika projekt, startade ett kollektiv i Värmland på 70-talet och har blivit kvar i den lilla byn Osebol sedan dess. Han är en av dem som Marit Kaplan intervjuat för att kunna skapa boken Osebol, ett egenartat och fantastiskt konstverk.

Osebol är en liten by vid Klarälven i norra Värmland där Marit Kapla själv växte upp. I vuxen ålder har hon kommit tillbaka i flera omgångar för att intervjua i stort sett alla vuxna invånare i byn.

Det här är en ganska vanlig utflyttningsbygd. Sedan mitten på förra seklet har många flyttat härifrån, i takt med att skogsbruket har automatiserats och befolkningen alltmer koncentreras till storstäderna. Affären har lagt ner, slalombacken är igenväxt och bron över älven är stängd för trafik.

Samtidigt finns en del människor som flyttat hit från när och fjärran. Vi möter människor med rötter i Holland, Ungern, Polen och andra platser. I det lilla ser vi det stora. Hela världen finns i Osebol.

Successivt växte hennes intervjuprojekt och till slut blev det en mäktig tegelsten på över 800 sidor. Jag såg den när den kom i våras, men kände mig inte lockad. Först när den blev nominerad till Augustpriset bestämde jag mig för att läsa den. Och blev chockad.

Jag har sett en diskussion kring om det här är journalistik eller litteratur och läst att någon tycker att hon borde får Stora Journalistpriset för den. Den diskussionen fördes rätt intensivt när Svetlana Aleksijevitj fick Nobelpriset i litteratur 2015 och jag har även sett en del jämföra Kapla med den ryska författarinnan. Utöver det självklart gemensamma i att det handlar om intervjubaserad text tycker jag inte det stämmer alls. Under läsningen kom jag i stället att tänka på något helt annat.

För länge sedan besökte jag Rönnskärsverken utanför Skellefteå för ett reportage. En ganska hemsk plats, men också otroligt spännande. Det är ett anrikningsverk. I olika processer hanteras enorma volymer malm så att det till slut bara finns kvar något väldigt litet, bland annat guld. Och det är vad Kapla påminner mig om, hon är ett anrikningsverk. Hon gör något alldeles eget, jag måste gå långt utanför litteraturen för att hitta jämförelser, men det hon gör är en uppenbart litterär gestaltning, det är till och med stor litteratur.

Ur ett enormt intervjumaterial har hon destillerat fram essenserna, vaskat fram guldet, och ger oss resultatet i form av korta stycken, skärvor av liv som skimrar, individuella människoöden som samtidigt ger oss berättelsen om världen. Boken har i och för sig över 800 sidor, men det är inte så många bokstäver på varje sida. En del har kallat resultatet för lyrik, men jag tycker inte det stämmer heller. Det här är varken lyrik eller vanlig prosa, jag vet inte vilken etikett som är lämplig och tycker inte heller det är intressant.

På sätt och vis är det en historiebok. Historia skrivs ofta av historiker som i grova generaliseringar i efterhand skapar sin egen logik för det som varit. Men historia är människors erfarenheter, olika människors olika erfarenheter, och i Osebol ger Marit Kapla dem utrymme, ger dem röst. Det är upp till oss läsare att generalisera de olika rösterna, om vi vill det, Kapla skriver oss ingenting på näsan.

Materialet skulle också kunna användas på kompletterande sätt. Det jag närmast tänkte på under läsningen var någon typ av samhällsvetenskapligt studie. Men Marit Kapla tänker naturligtvis annorlunda. Tillsammans med kända musikern Martin Hederos (bl a The Soundtrack of Our Lives) har hon gjort ett scenkonstverk, baserat på boken, som turnerat under hösten. Avundas dem som sett det.

Det här är en riktigt bra nominering av Augustjuryn. Det är nydanade, spännande och njutbart. Är det årets vinnare? Jag vet inte, har inte läst alla än. Återkommer i frågan.

Men det är chockerande egenartat bra och en bok som jag varmt rekommenderar.

Marit Kapla

Journalisten Marit Kapla är född 1970, uppvuxen i Osebol och bosatt i Göteborg. Hon har varit konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival och är i dag en av två redaktörer för kulturtidskriften Ord & Bild.

Anders Kapp, 2019-11-01

Bokfakta

  • Titel: Osebol.
  • Författare: Marit Kapla.
  • Utgivningsdag: 2019-04-15.
  • Förlag: Teg Publishing.
  • Antal sidor: 811.

Länkar till mer information

  • Du kan läsa mer om boken här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...