Med hemmafrun i centrum

Det var länge sedan jag somnat så många gånger med en bok i handen …

Dags för ett återkommande höstnöje; läsandet av ny svensk skönlitteratur utvald genom att de är nominerade till Augustpriset.

I år framgår mer tydligt än vanligt att detta är ett förläggardrivet pris som till stor del motiveras av att boosta försäljning. Bland de välkända författare som ändå säljer och som givit ut riktigt bra böcker i år finns inte en enda nominerad. Jag tror att förläggarna borde vara försiktiga med denna strategi om inte prisets värde ska urvattnas.

Men ändå, dags igen och det översta i högen av Kristina Sandbergs ”Liv till varje pris”.

Det är just den jag somnat så många gånger med de senaste dagarna. Det skulle kunna bero på att min vardag är alltför fylld av all möjligt annat. En annan hypotes skulle kunna vara att det är en sällsynt tråkig bok.

Huvudpersonen är Maj, hemmafru i Örnsköldsvik, och tiden är sent 50-tal och 60-tal. Temat är den bild av ”familjen” som växte fram under 50-talet, sannolikt hade sin peak under tidigt 60-tal för att sedan successivt falla tillbaka till förmån för andra föreställningar om hur vi kan leva tillsammans. Som kulturhistoriskt fenomen är detta naturligtvis värt att uppmärksamma i skönlitterär form. Läste nyligen Anne B. Ragdes ”Jag ska göra dig så lycklig” med samma tema (bättre genomförd) och kanske är det en trend?

Från start är jag förtjust över språket; ett personligt och eget anslag. Men det förändras aldrig. Exakt samma språkliga teknik upprepas med samma tonfall, på samma nivå, sida upp och sida ner, alla dessa 554 sidor. Ibland kan konstant upprepning vara genial; kan i sig innehålla någon sort underliggande spänning, något väldigt intensivt under den monotona ytan, som till exempel Ravels Boléro, och kanske finns här någon likartat tänkt avsikt. Det monotona i Majs liv, i den konstant rädda tristessen, i oron över att göra ”rätt”, att passa in, att vara duglig i den konstlade hemmafrutillvaro som existerat under en väldigt kort och märklig period av vår historia. Men om det nu var den språkliga tanken, vilket jag är väldigt tveksam till, fungerar den inte alls.

Eller också handlar det helt enkelt om en kommersiell kalkyl. Äldre kvinnor läser mycket, är en stor kundgrupp, och en del av de som levt Majs typ av liv lever fortfarande. Författare och förlag har kanske en idé om att producera något som är säljbart för denna målgrupp. I journalistvärlden vet man att ren returinformation, hur meningslös den än kan förefalla, alltid är säljbar för sin specifika målgrupp, var sig det handlar om sportreferat eller mingelbilder för de som ändå var där.

Som framgått gillar jag inte alls ”Liv till varje pris”. Det finn s två tidigare delar som behandlar Majs livsöde. De tänker jag inte läsa.

Än så länge vet jag inget om konkurrensen, kanske är alla andra nominerade ännu sämre, men är ändå övertygad om att de måste finnas mer värdiga vinnare än denna. Om inte kommer jag att sluta med denna höstvana att läsa de Augustnominerade.

Anders Kapp, 2014-10-30

Bokfakta

  • Titel: Liv till varje pris.
  • Författare: Kristina Sandberg.
  • Utgivningsdag: 2014-08-27.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 554.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...