Snart är det dags för årets bokrea med möjligheter att få mer böcker för pengarna från de senaste årens utgivning. Som vanligt är utbudet stort och jag ska dela med mig av 25 tips på de bästa fynden inom två av reakatalogens sektioner: Skönlitteratur och spänning. Med tanke på pandemin erbjuder bokhandeln i år i de flesta fall alternativ till att trängas vid reahyllorna. Hos de flesta kan du förbeställa och hämta din kasse på ett säkert sätt, i många fall också få böckerna hemskickade.
Länk till katalogen: ReaKatalog2021
Skönlitteratur
För att börja med den skönlitterär delen av reakatalogen så inleder jag med tre favoriter som åtföljs av ytterligare några tips på bra läsning. Titlarna länkar till recensioner på Kapprakt.
Peter Høeg: Genom dina ögon
Danske Peter Høeg är född 1957 och en av mina absoluta favoritförfattare ända sedan debuten med Föreställning om det 20:e århundradet 1988. Mest känd för sin tredje bok, Fröken Smillas känsla för snö från 1993 som blev en internationell bestseller och storfilm.
Genom dina ögon är hans nionde bok på drygt 30 år så han är definitivt inte särskilt produktiv. Efter Kvinnan och apan från 1996 försvann han, gömde sig från världen under tio år, innan han återkom 2006 med Den tysta flickan. När det väl kommer en ny bok från honom är det en stor händelse för mig.
”En lustfylld skröna som samtidigt är en djupt allvarlig och viktig berättelse om vår samtid.” skrev jag bland annat när Genom dina ögon kom på svenska 2019. Allt i hans författarskap handlar på olika sätt om gränslöshet; med hjälp av magisk realism leker han på ett viktigt sätt med våra föreställningar om tillvaron och om oss själva, han utmanar mycket av allt det vi tar för givet.
Huvudpersonen i den här boken heter Peter Høeg men det är absolut ingen autofiktion. Han är sju år och han är 37 år. ”Det finns bara en enda handling som är mer riskabel än att blotta sig för en annan människa. Det är att alltid skydda sig mot andra.”
Lydia Sandgren: Samlade verk
Den mest omtalade svenska skönlitterära boken under 2020 var definitivt den här. Göteborgskan Lydia Sandgren är född 1987, verksam som psykolog och har arbetat med sin debutroman under tio år. Bland mycket annat återupprättar hon det episka berättandet och mycket rättvist van hon Augustpriset förra året.
Berättelsen har ett 50-årigt tidsspann, 1962 till 2012, med bas i Göteborg men utflykter till andra platser. I centrum finns triumviratet Martin, Cecilia och Gustav och vi rör oss på ett spännande sätt fram och tillbaka i tiden. Med ett fantastiskt språk ger hon oss nära relationer med dessa tre och andra, vi följer deras utveckling över tid, deras relationer och samtal, deras tankar, allt detta som hela tiden utmanar mig som läsare kring allt det som är viktigt i livet, alla de frågor som inte kan besvaras men som alltid mår väl av att diskuteras och begrundas.
Amanda Svensson: Ett system så magnifikt att det bländar
Amanda Svensson, född 1987 och var redan som 17-åring finalist i Lilla Augustpriset och 21 när hon debuterade på riktigt med Hey Dolly 2008. Det här är hennes fjärde bok och för mig var det de bästa svenska skönlitterära boken som kom ut 2019. I centrum finns trillingarna Sebastian, Clara och Matilda, trasiga på olika sätt. De är nu 26, splittrade både geografiskt och relationsmässigt. Kring dem byggs i ythandling som är sällsynt underhållande läsning. Hon äger sedan länge ett fantastiskt språk men det som gör den här boken till riktigt stor litteratur är att den är den bästa attacken jag läst mot något riktigt farligt: vår ständiga dröm om att hitta enkla svar på svåra frågor och stället plädera för något riktigt viktigt: Att i stället för enkla svar hitta tryggheten i det osäkra, styrkan i mångfalden av perspektiv, respekten för olika liv, glädjen i ljuset som behöver sprickor för att komma in.
Och så några tips i kortare format och i bokstavsordning:
Majgull Axelsson: Inställd resa till Sabarmati
En av våra mest populära svenska författare kommer här med råstark text om rasism och mycket mer än så; om arvsynd, om vilka vi är och hur vi blir, i egna och andras ögon, innanför eller utanför.
Aase Berg: Haggan
En författare som tar i rejält, en sorts feminism on steroids. Kanonaderna mullrar, det blir våldsamt när hon drar ut i krig, men samtidigt oändligt vackert, på ett vulgärt och skitigt sätt. Av någon anledning en av de absolut mest lästa recensionerna på Kapprakt 2019. Passa på att läs innan hon kommer med nästa bok, En uppblåst liten fittas memoarer, nu i mars.
Annika Norlin: Jag ser allt du gör
Mest känd för oss som låtskrivaren och artisten Säkert! på svenska och Hello Saferide på engelska, men hon är också författaren bakom novellsamlingen Jag ser allt du gör som nominerades till Augustpriset förra året. Varma texter om kärlek och sorg, om vänskap och vår törst efter bekräftelse, om udda människor med en blandning av humor och insiktsfylld skärpa som väcker många tankar.
Alex Schulman: Överlevarna
En mycket populär författare som med denna bok debuterade inom skönlitterär fiktion, hans tidigare böcker är biografiska, handlar om olika delar av hans familj. Även om jag hade en del invändningar är det en djupt berörande berättelse om tre bröders uppväxt i en dysfunktionell familj, hur de skiljs åt i vuxen ålder men när det är dags att sprida askan efter deras nyligen avlidna mamma blir det en katastrofal återförening.
Nina Wähä: Testamente
Augustnominerad 2019 är det här både riktigt rolig och ibland riktigt hemsk resa i sällskap med en stor och trasig familj i Tornedalen, ett kalejdoskop av helt olika människor som ändå sitter ihop, bundna till varandra som en råttkung.
Klas Östergren: Gangsters, Gentlemen & Renegater
En av landets bästa författare avslutade med fjolårets Augustnominerade Renegater en ofrivillig trilogi som inleddes med Gentlemen 1980 och Gangsters 2005. Nu finns alla tre delarna på rean. Om Renegater skrev jag bland annat: ”Det går inte att läsa Östergren utan att bli lycklig, han är en lekfull virtuos med språket, med alla dessa infall och skrönor, även om han denna gång också är argare än någonsin.”
Spänning
Även här inleder jag med tre favoriter och kompletterar med några andra tips. Här länkar författarnamnen ibland också till presentationer av författarna, i vissa fall också till filmade boksamtal med dem.
Niklas Natt och Dag: 1794
Niklas Natt och Dag är född 1979 och gjorde succédebut 2017 med den historiska romanen 1793 som sålts till 35 länder. 2019 kom uppföljaren 1794 och möjligen kommer sista delen i hans trilogi Bellman noir senare i år.
1794 är en kolsvart käftsmäll om ett ruttnande samhälle i sönderfall, en berättelse som levandegör ett mörkt skede av vår historia med starka kopplingar till samtiden och en fantastisk text som det är en njutning att läsa. Bland mycket annat är det här historielektioner av ett helt annat slag än de vi fick i skolan, i 1794 får vi till exempel inblickar i Sveriges omfattande delaktighet i tidens slavhandel.
Vi får möta en av litteraturens mest särpräglade huvudpersoner, den enarmade palten Jean Michael ”Mickel” Cardell, trasig våldsam, men med ett rättspatos som bär genom de mest omöjliga prövningar. Bakom böckerna finns ett omfattande research som ger en stark närvaro i dåtidens verklighet. Det är mörkt, våldsamt och fantastiskt bra.
Camilla Sten: Staden
Om det finns någon som är född till att bli författare så är det nog Camilla Sten. Född 1992, dotter till Viveca Sten och redan när hon började läsa själv vid 4-5 visste hon att hon skulle bli författare. Skrev första riktiga boken på 300 sidor när hon var 14, ungefär samtidigt samma mamma Viveca debuterade med sin första Sandhamnsdeckare. Debuterade 2015 med En annan gryning och har på fem år kommit ut med tio böcker för barn, ungdom och vuxna.
Staden är hennes stora internationella genombrott (lanseras nu också i USA). Man kan känna en del inspiration från Stephen King men hon skriver på sitt alldeles egna sätt. Staden det handlar om heter Silvertjärn, ett litet isolerat gruvsamhälle i södra Norrland. En dag i augusti 1959 försvinner hela befolkningen, närmare 1 000 människor. En av dem är Alice mormors mor Elsa. 60 år senare är Alice en ung dokumentärfilmare som vill försöka lösa mysteriet och göra en film om Silvertjärn. Tillsammans med ett team på fem personer ska hon tillbringa fem dagar i den helt övergivna staden och samla in material till filmen. Det blir riktigt hemska dygn i denna spökstad innan sanningen om vad som egentligen hände uppenbarar sig.
Michel Bussi: Tiden dödar långsamt
Michel Bussi är född 1965 i Louviers I Normandie, nordvästra Frankrike. Han har stannat i regionen där han gjort en akademisk karriär som professor I geografi vid universitetet I Rouen. Det stora genombrottet kom 2011 med Nymphéas noirs (Svarta näckrosor 2019). Totalt har hans böcker sålts i över tio miljoner exemplar i 35 länder. Först 2018 kom den första svenska översättningen och nu finns fyra av hans böcker på svenska. Efter det har framgångarna bara fortsatt med lysande kritik, massor av priser och stora upplagor. Han skriver genomgående fristående böcker, inga serier, och han har även skrivit en del för barn och unga.
Han bygger starka karaktärer och miljöer, några av berättelserna utspelar sig på relativt exotiska platser, öar som Korsika och La Réunion; det finns en del humor och hans intriger rör sig alltid framåt på kurviga vägar med många oväntade svängar. Det finns något melodiskt i hans sätt att skriva, och det är något som han själv tycker är viktigt. Tiden dödar långsamt är ett Korsikanskt drama i flera generationer som verkligen fått mig att längta till denna ö där jag aldrig satt min fot. Riktigt intressanta karaktärer och en berättarteknik med ständigt stegrande tempo och många kurvor på vägen mot en oförutsägbar final.
Efter dessa tre kommer här ett antal kortare tips på riktigt bra spänning av olika slag. I bokstavsordning.
Jussi Adler-Olsen: Offer 2117
Han är en av Nordens mest bästsäljande spännaningsförfattare och han har en alldeles egen stil. Han är överdrifternas mästare som hela tiden tar i från tårna. Underhållande!
Stefan Ahnhem: X sätt att dö
I likhet med föregående författare är det här en som tar i rejält när det gäller de mesta makabra sätt att mörda och i helt vansinniga vändningar i intrigen. Riktigt underhållande blir det.
Tove Alsterdal: Blindtunnel
Lysande spänning med förankring i en rätt okänd historia om Sudetenland från en av våra mest prisbelönta författare.
Belinda Bauer: När repet brister
En av de stora engelska spänningsstjärnorna kommer här med sin bästa bok som bland annat har en ny stor liten hjälte i Jack, 11 år när boken börjar och 15 på slutet. Intelligent, kreativt, underhållande, spännande och hjärtevärmande.
Pascal Engman: Änkorna
Samhällsengagerad thrillerförfattare som slagit igenom snabbt. Änkorna är hans fjärde bok och temat denna gång är islamistisk terrorism skildrad på ett sätt som du aldrig mött tidigare.
Helene Flood: Terapeuten
Med sin psykologiska thriller gjorde norska Helene Flood en stormande debut. Boken såldes direkt till 26 länder. Hennes karaktärsteckningar är fantastiska, det märks att hon också är en väletablerad psykolog.
Camilla Grebe: Skuggjägaren
Prisbelönad som få överraskar Camilla Grebe ofta och Skuggjägaren är inget undantag. Fantastiskt spännande naturligtvis, men samtidigt också en intressant och välresearchad kvinnohistorik av ett slag som hon aldrig skrivit förut. Hennes nästa bok, Alla ljuger, kommer nu i mars.
Anne Holt: Operation fosterland
Välkänd för de flesta, sedan debuten med Blind gudinna 1993 har hon kommit ut med en mängd internationella storsäljare som bara i Sverige sålts i fler än två miljoner exemplar. Operation fosterland ger bland mycket annat intressanta inblickar i näthat, högerpopulism och mycket mer.
Hans Rosenfeldt: Vargasommar
En av landets mest kända och framgångsrika spänningsleverantörer av spänning gjorde med Vargasommar debut som ensamförfattare. Internationell actionthriller med bas i Haparanda.
Anders Roslund: Jamåhonleva
En av våra största inom genren. En lysande fiktion som ändå ger oss läsare förståelse för och kunskap om omfattande samhällsproblem utan att vi ens märker det. Det är riktigt skickligt! Här finns den internationella vapenhandeln i centrum. Nästa bok, Litapåmig, kommer i juni.
Gustaf Skördeman: Geiger
Boken kom ut för ett år sedan och var en uppmärksammad debut i form av en riktigt underhållande konspirationsthriller. Passa på att läs den nu innan uppföljaren Faust kommer i mars.
Malin Thunberg Schunke: Ett högre syfte & De rättslösa
Efter den prisbelönta succédebuten med Ett högre syfte har hon fortsatt med De rättslösa och etablerat en egen subgenre baserad på stor kunskap om internationell brottslighet och gränsöverskridande brottsbekämpning i Europa. Nästa bok, Bara ett spel, kommer i juni.
Klassiker
Missa inte heller reans avdelning för klassiker där det finns mängder med stor och tidlös läsning. Jag tänkte bara lyfta fram en av de kanske minst kända titlarna i den sektionen:
Hans Fallada: Ensam i Berlin
Hans Fallada var på vissa sätt en rätt vedervärdig person, som författare skrev han en hel del skräp men han har också skrivit stor litteratur; Ensam i Berlin är definitivt ett exempel på det senare och den bygger på en verklig historia om Elise och Otto Hampel som kämpar på sitt sätt mitt under brinnande världskrig. Anna och Otto Quangel heter de i Falladas version och om boken skrev jag bland annat: ”Kärleken ger den kraft som krävs för att upprätthålla någon sorts människovärde och anständighet i en värld där detta annars förlorat allt värde. Och även när de förlorar, när de går under, när de dör, så vinner de ändå vårt människovärde åter.” Här finns en Dickensk följetongsteknik (bokstavligen, både Dickens och Fallada publicerades mycket i följetongsform); det är hastigt skrivna skrönor med ett dramatiskt innehåll och gott om cliff-hangers som fångar läsaren rejält samtidigt som han berättar något viktigt och insiktsfullt.
Anders Kapp, 2021-02-10