Underhållande splatterdeckare

Vet inte om genren splatterdeckare existerar, ordet splatter används inom filmvärlden, men tycker ändå det passar bra för Stefan Ahnhems nya bok X sätt att dö. Han tar verkligen i från tårna när det gäller de mesta makabra sätt att mörda och i helt vansinniga vändningar i intrigen. Riktigt underhållande blir det och de 483 sidorna går fort.

Splatter, eller gore, är en filmgenre där tyngdpunkten ligger på överdrivet våld och stora mängder blod, inte sällan med en humoristisk ton. X sätt att dö är till stora delar underhållningsvåld utan att alls vara våldspornografiskt; tror du förstår skillnaden.

Det här är femte delen i hans serie med Fabian Risk i huvudrollen. Spänningslitteraturen har gott om serier och här finns alltid en balansgång för författarna. Dels vill man ha återkommande läsare men helst vill man inte skrämma bort nya läsare som inte läst tidigare delar. Det handlar alltså om hur pass fristående de olika delarna ska vara.

Stefan Ahnhem utmanar den balansgången med sin nya bok. Den börjar med Del 3 i en berättelse där de tidigare två delarna finns i den förra boken, Motiv X. Den är alltså inte alls fristående och det kan bli intressant att se hur det fungerar i försäljningen, som annars går mycket bra för honom: över en miljon sålda böcker i ett 15-tal länder.

Det är genomgående starka karaktärer. Fabian Risk är kriminalpolis i Helsingborg, skicklig och modig på gränsen till dårskap; han går sönder mer är Bruce Willis någonsin gör i Die Hard-filmerna. I sin närmaste omgivning på jobbet har han kollegerna Irene Lilja, envis som få, pålitliga Klippan, mästerlige kriminalteknikern Ingvar Molander som uppenbart döljer något, alkoholiserade chefen Astrid Tuvesson och i den här boken också inlånade teknikern Hillevi Stubbs som genomför en hemlig undersökning tillsammans med Fabian. Viktig är också tidigare kollegan Hugo Elvin som lämnat efter sig en hel del intressant fynd från en privat utredning som kanske ledde till hans död. Eller var det självmord?

Fabians familj består av hustrun Sonja, en uppmärksammad konstnär som hämtar sig efter en otrohetsaffär med en man som visat sig vara något helt annat än hon trodde. Men viss framgång försöker Fabian och Sonja lappa ihop sin relation, inte minst för att kunna hjälpa barnen med deras problem. Dottern Matilda har mirakulöst återfått livet efter en svår skottskada men hon är sig alls inte lik. Sonen Theodor har i en tidigare bok via sin flickvän lurats in ett tonårsgäng som begått hemska brott i Danmark som han nu måste ta konsekvenserna av.

Själva intrigen är starkt inspirerad av kultboken Tärningsspelaren av den amerikanska författaren George Cockcroft, under pseudonymen Luke Rhinehart, som kom ut 1971. Den handlar om en man som låter tärningar fatta alla viktiga beslut om vad han ska göra i livet. Jag har själv träffat på några som fascinerats av tanken och testat med trista resultat. Men inte i närheten av de fruktansvärda konsekvenser som uppstår i X sätt att dö.

Trots att det är väldigt mycket våld ser jag det inte som särskilt hårdkokt eller svart. Allt är så överdrivet så att det blir mer kul än hemskt att läsa. Det finns en del likheter med isländska Yrsa Sigurðardóttir i användandet av det makabra som en sorts humor. Som när Fabian öppnar dörren till en blodig brottsplats ute på Öresund och ”totalt oförberedd på skriket han möttes av tillsammans med handen som kom flygande rakt emot honom” skjuter flera skott innan han inser att det är en stor fiskmås som kommer flygande med en avhuggen hand i näbben.

Det märks tydligt att Stefan Arnhem har lång erfarenhet av att skriva för film och TV bakom sig. Det är skickligt byggd dramatik och högt tempo med riktigt snygga växlingar mellan olika berättarröster, sammanvävda bihandlingar i korta kapitel och med ett effektivt och levande språk.

En av karaktärerna som jag verkligen gillat i serien är danska kriminalpolisen Dunja Hougaard som nu gått under jorden i samband med konflikten med den galna polischefen i Köpenhamn, Kim Sleizner, och hon har nästan försvunnit även från texten i den nya boken. Saknade henne, men hon dyker upp i en cliffhanger som öppnar för nästa bok i serien. Kim Sleizner förekommer desto mer i sin jakt på ”Pissfittan Hougaard” och i sitt hat mot Fabian Risk.

Om du är ute efter ren underhållning i högt tempo är Motiv X och X sätt att dö riktigt bra val!

Om författaren

Stefan Ahnhem är född 1966 i Stockholm, uppvuxen i Helsingborg och bor idag i Köpenhamn med fru och fyra barn.

Tillsammans med Peter Folkesson (numera Peter Jubel) utgjorde han synt/ambient-gruppen Spacelab mellan 1985 och 1993. Under 90-talet började han arbeta som manusförfattare för film och TV. Först inom humor, Rena rama Rolf, och sedan inom spänningsgenren med start i filmatiseringen av Karin Fossums bok Den som fruktar vargen. Bland annat har han skrivit manus till flera filmatiseringar av Mankells Wallanderdeckare.

Han debuterade skönlitterärt 2014 med Offer utan ansikte, den första boken i serien om Fabian Risk och den fick Crimetimes pris för årets bästa deckardebut. Sedan dess har serien fått ett antal priser i flera länder. Böckerna har sålts i mer än en miljon exemplar i 15-talet länder och sannolikt kommer även hans böcker att filmatiseras. Han har själv sagt att då blir det andra än han som får skriva filmmanus.

Utgivna böcker

 • 2019 X sätt att dö
 • 2018 Motiv X
 • 2016 Arton grader minus
 • 2015 Den nionde graven
 • 2014 Offer utan ansikte

Anders Kapp, 2019-10-06

Bokfakta

 • Titel: X sätt att dö.
 • Författare: Stefan Ahnhem.
 • Utgivningsdag: 2019-10-04.
 • Förlag: Forum.
 • Antal sidor: 483.

Länkar till mer information

 • Du kan läsa mer om boken här.

3 Kommentarer on “Underhållande splatterdeckare

 1. Jag bara undrar hur du hinner läsa så mycket. Jag känner mig slapp som fastnar i serier, poddar och filmer och bara har 2-3 böcker igång samtidigt. Men att sedan hinna skriva om dem också. Och så bra att en lockas att läsa det du skriver om. Sluta aldrig!

  1. Läser fort och sover inte så mycket 🙂 Men samtidigt missar jag mycket film och serier …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...