Extra allt i Offer 2117

Avdelning Q vid Köpenhamnspolisen är tillbaka! Offer 2117, den åttonde boken i serien, tar oss med i en högdramatisk historia som rör sig genom många länder i ett antal olika parallella skeenden men också i olika tidsperspektiv. Jussi Adler-Olsen är en av nordens bästsäljande spännaningsförfattare och han har en alldeles egen stil. Han är överdrifternas mästare som hela tiden tar i från tårna.

Ibland funderar jag på trovärdighet i skönlitteratur. Det finns av olika slag. Oftast kanske man tänker sig det som en fiktion som ligger nära det dokumentära, nära verkligheten, realistiskt, där texten innehåller människor och händelser som mycket väl skulle kunna uppträda i det verkliga livet. Men det finns även trovärdighet som är fullständigt orealistisk, till exempel hos Adler-Olsens landsman Peter Høeg som använder magiska och overkliga element som perspektiv som ger oss möjligheter att se på viktiga saker i det verkliga livet på nya sätt, som ger oss ny förståelse, ny kunskap.

Inget av detta finns hos Adler-Olsen men däremot är hans böcker trovärdiga i meningen inomkonsistenta. Han har skapat en overklig värld som befolkas av overkliga människor och med den utgångspunkten är alla våldsamma överdrifter fullkomligt logiska, helt trovärdiga och dessutom riktigt underhållande.

Offer 2117 är den åttonde delen om avdelning Q som huserar i källaren på polishuset där de ska lösa cold cases. Liksom många andra i texten är avdelningens karaktärer på gränsen till karikatyrer. Chefen Carl som ibland är otroligt lat och föraktfull mot sin omgivning och ibland snubblar han fram en genial lösning och är den verkliga vännen i nöden. Bitska Rose var huvudperson i den förra boken och efter hennes sammanbrott då har hon inte gått till jobbet, stängt in sig i lägenheten, ätit sig tjock och ägnar dagarna åt att klippa ut artiklar ur massor av tidningar, urklipp som hon tapetserar väggarna med.

Gåtfulle kollegan Assad hälsar på Rose för att se hur det är med henne och råkar då se ett av urklippen som visar en död kvinna på strand på Kypros. Hon är årets båtflyktingoffer nummer 2117 (därav titeln) och Assad känner igen henne. Liksom några kvinnor i bakgrunden. Han blir desperat.

Det är upptakten till historien som denna gång har just Assad (om han nu verkligen heter det) som huvudperson. Han växer ut till en superhjälte, James Bond och Jason Bourne kan slänga sig i väggen.

Det blir en historia om islamistisk terror med en jakt på superskurken, den livsfarlige, genomonde terroristen och torteraren Ghaalib, som samtidigt jagar Assad som han hatar mer än någon annan efter en händelse för tio år sedan.

Som alltid finns det många parallellhistorier. Bilden på stranden har tagits av den misslyckade spanska journalisten Joan och hans jakt på scoop blir en egen berättelse.

Inneboende hos Carl finns kollegan Hardy som nästan helt förlamats efter en skottskada i jobbet. Hans jakt på experimentell vård i Schweiz blir en historia.

Ynglingen Alexander har bokstavligen låst in sig från världen i föräldrarna lyxvilla i Köpenhamn i konstant dataspelande. Han har sett samma artikel som Assad och har bestämt sig för att så fort han kommer upp i 2117 spelvinster ska han bli massmördare. Föräldrarna står överst på dödslistan.

Polischefen Lars-Bjørn dör plötsligt liksom hans bror som visar sig ha en historia från mellanöstern som kopplats till Assads bakgrund.

Vi rör oss en hel del runt i världen inklusive våldsamma uppgörelser mellan IS-terrorister och tusentals poliser i tyska storstäder.

Hans språk är minst lika överdrivet som intrigen, man kan kalla det rikt eller svulstigt, bägge delarna är nog korrekt.

En hel del scener är som skrivna för film. Flera av hans böcker har filmatiserats och den här kan nog också fungera väl för det.

Mitt i allt detta finns mycket humor och om du känner för ren underhållning med extra allt är Offer 2117 ett bra val!

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen, född 1950, arbetade som tryckare, bokhandlare, journalist och förläggare innan han debuterade som författare 1997. Den första kriminalromanen i serien om avdelning Q kom tio år senare. Adler-Olsen har tilldelats en rad litterära utmärkelser, bland annat danska De Gyldne Laurbær och Skandinaviska Kriminalsällskapets Glasnyckeln. Hans böcker utkommer i 35 länder världen över.

Anders Kapp, 2019-11-05

Bokfakta

  • Titel: Offer 2117. (Offer 2117. Översättare Helena Hansson.)
  • Författare: Jussi Adler-Olsen.
  • Utgivningsdag: 2019-11-05.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 512.

Länkar till mer information

  • Du kan läsa mer om boken här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...