Camilla Sten

Om det finns någon som är född till att bli författare så är det nog Camilla Sten, Just det, att bli född, inträffade i september 1992, då hon blev familjens första barn som skulle komma att följas av två yngre bröder. Pappa heter Lennart och mamma Viveca och ja, hon är DEN Viveca Sten, bästsäljarförfattare sedan länge, det är ett faktum som måste nämnas även om hennes storhet ibland kastat en viss skugga över dotterns författarkarriär. Men efter det stora internationella genombrottet för Camilla med Staden förra året finns inga skuggor kvar, de är två solar som lyser klart och förutom att vara mor och dotter är de också författarkolleger som är viktiga stöd för varandra.

Innan hon ens börjat skolan stod det klart för henne att det var just författare hon skulle bli. Föräldrarna läste mycket för henne, hon lärde sig läsa själv redan när hon var 4-5 år och var bättre på det än sina klasskamrater när hon började skolan.

– Som alla barn stimulerades jag av att känna mig bra på något. Så jag läste allt mer, tyckte om det allt mer. Skolbiblioteket var en favoritplats.

Så fortsatte det under skoltiden, hon läste mängder, började skriva en del och 2006 var det dags för första bokprojektet. Hon var då 14 år, gick i åttan och kommer ihåg en speciell händelse.

– Det var en biologilektion och vi oroade oss för ett kommande prov. Läraren sa att om vi bara ägnar en stund åt det, men gör det varje dag, så kommer det att gå bra.

Det fastnade verkligen hos Camilla, men det som fastnade handlade inte om biologi, som hon inte alls var intresserad av, utan om själva metoden. Ett stort berg, som att skriva en bok, blir mycket mindre oöverstigligt om man bara tar ett steg i taget. Hon bestämde sig för att skriva en sida om dagen, varje dag, utan undantag, och något år senare hade hon sitt första manus klart på drygt 300 sidor. (Det var ungefär samtidigt som mamma Viveca var klar med sitt första manus, det som skulle bli succédebuten med den första Sandhamnsdeckaren, I de lugnaste vatten, så räknat som författarliv är de två på sätt och vis jämnåriga.)

Hon kallar sig ibland lat, men det är inte riktigt det intryck man får när det gäller hennes skrivande. Alla som tycker om att läsa henne bör vara tacksamma för den där biologiläraren i högstadiet, för hon har fortsatt på samma sätt med dagliga rutiner för skrivandet som också resulterat i framgångsrika böcker. I dag handlar rutinen om 2 000 ord om dagen, fem dagar i veckan.

Efter gymnasiet kom tankarna på att hon kanske borde skaffa sig ett ”riktigt” jobb. Hon började på juristprogrammet, men kände inte att det passade henne, kom in på psykologprogrammet i Uppsala som passade henne mycket bättre. Men parallellt tog författande allt mer av hennes tid så just nu är studierna på paus.

Det första manuset från högstadiet blev inte utgivet, men det var lärorikt för henne. Hon var då mycket inspirerad av Stephen King, alltså en krypande spänning med fantastiska inslag och med en dragning mot skräck. Det är också något återkommande i hennes berättande, vare sig det handlar om att skriva för unga eller för vuxna, men hon gör det på sitt eget sätt, bland annat genom att lägga till en dos samhällsengagemang.

Det senare visar sig särskilt tydligt i hennes debut med En annan gryning som är en spännande dystopi om en nära framtid och vad som händer när ett främlingsfientligt parti tagit över makten i Sverige. När hon var färdig med det manuset och det var dags att skicka in det till förlag så valde hon att göra det under en pseudonym för att prövningen inte skulle påverkas av hennes mammas kändisskap i branschen. Hon skickade in manuset till fem förlag och blev antagen av ett av dem. Debuten 2015 fick ett bra mottagande och sedan har det rullat på i flera parallella spår.

2016 påbörjade hon rysartrilogin Havsfolket, skrivna för barn i bokslukaråldern tillsammans med Viveca Sten.

Det har blivit några fristående deckare, Återträffen och Långhelgen tillsammans med Viveca Sten och Julfesten på egen hand.

2019 kom hennes stora internationella genombrott med Staden, en spänningsroman för vuxna på gränsen mot skräck, som sålts till många länder. I år kom uppföljaren till den, Arvtagaren.

I år har hon också inlett en serie för unga vuxna, Järvhögatrilogin, med den första delen Bergtagen.

Så den ”lata” Camilla Sten tycks vara allt annat än just det, tio böcker på fem år!

Utgivna böcker

  • 2020 Arvtagaren.
  • 2020 Bergtagen. Järvhögatrilogin 1.
  • 2019 Staden.
  • 2019 Julfesten.
  • 2018 Mareld (med Viveca Sten). Havsfolket 3.
  • 2018 Långhelgen (med Viveca Sten).
  • 2018 Återträffen (med Viveca Sten)
  • 2017 Sjörök (med Viveca Sten). Havsfolket 2.
  • 2016 Djupgraven (med Viveca Sten). Havsfolket 1.
  • 2015 En annan gryning

Anders Kapp, 2020-10-07

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...