Pascal Engman

Det finns en svensk tradition av samhällsengagerade thrillerförfattare från Sjöwall/Wahlöö och Mankell. Pascal Engman kan ses som en del av den traditionen även om han är både modernare och brutalare. Han debuterade med Patrioterna 2017, 2018 kom Eldslandet, första delen i en serie med de återkommande huvudpersonerna Vanessa Frank och Nicolas Paredes. Hans böcker säljs i allt fler länder och Patrioternas filmrättigheter såldes omgående till Hollywood. 2022 startade han tillsammans med Johannes Selåker nya serien Skymningsland som nu kommit ut med två delar.

Pascal Engman Murchio är född 30 juli 1986 i Stockholm, med chilensk pappa och svensk mamma. Han började sin karriär som journalist på Trelleborgs Allehanda 2010. Några månader senare blev han nöjeschef på Nyheter24 och sommaren 2011 värvades han till kvällstidningen Expressen där han snabbt blev en högt profilerad krönikör och reporter som framförallt ägnade sig åt längre personporträtt, intervjuer och reportage. I december 2016 tog han tjänstledigt från Expressen för att skriva sin första bok.

Pascal har en ovanlig och spännande kombination av lättsam, till och med ytlig, kvällstidningsjargong och ett oerhört starkt socialt engagemang. Kombon är sannolikt en nyckel till hans framgångar. Han skriver med lätt hand, är en fröjd att läsa, men lästiden skulle ju vara meningslös om det inte i botten fanns något intressant. Om det å andra sidan bara fanns socialt engagemang skulle det sannolikt blivit urtråkiga texter som ingen människa vill läsa.

Grunden för engagemanget finns i hans uppväxt.

– Jag var fem år gammal när jag drömde mardrömmar om John Ausonius, att han skulle döda min pappa, som kommer från Chile. Senare i livet, när jag spelade fotboll i Rinkeby-Tenstalaget Inter Orhoy, lärde jag känna Mustafa, vars pappa faktiskt sköts av Ausonius.

– Mustafas pappa arbetade i ett gatukök för att försörja sina barn. Min egen pappa hade i perioder dubbla städjobb, verkligen slet. I den dagliga och mediala berättelsen glöms de så ofta bort. De är inte perfekta människor, någon av dem. Men de är människor, med drömmar och drivkrafter.

– Och när de och tusentals andra beskylls för att vara parasiter, när de sköljs över av främlingshat, då blir jag förbannad.

Just den ilskan var grunden för debutboken Patrioterna. Han tog tjänstledigt från Expressen och åkte till en liten fiskeby i norra Chile som heter Chañaral de Aceituno.

– Jag drack vin, åt fisk, spelade fotboll på den dammiga planen mitt i byn och skrev. På en och en halv månad var jag klar.

Patrioterna har en bas i den högst verkliga historien om de svenska terroristerna Peter Mangs och John Ausonius, men också högst verkliga hot mot många journalister och ett alldeles verkligt främlingshat som tar många former. Debuten gjorde succé, såldes till tolv länder och ett Hollywoodproduktionsbolag har köpt filmrättigheterna.

Många författare med succédebuter våndas över bok två, skrivkrampen finns i farozonen. Pascal använde erfarenheter från den första boken till att utveckla sitt sätt att arbeta som författare. Han har blivit mycket metodisk, börjar processen med ett detaljerat synopsis, innan han skrivit en enda rad finns hela strukturen klar på detaljerad nivå. Det innebär att själva skrivandet sedan går snabbt, han behöver aldrig stanna upp för att fundera på vad som ska hända i nästa kapitel, det är redan klart.

Han bor i Vasastan i Stockholm men skriver i sitt andra hemland, Chile. Därifrån kommer också grunden för hans andra bok, Eldslandet. Även den handlar om människoförakt, men av ett annat slag.

Efter andra världskriget flydde många nazister till Sydamerika, bland annat Chile, och de har levt kvar som nazistiska sekter under lång tid. I Chile fanns Colonia Dignidad som bland mycket annat sysslade med mord och tortyr, inte minst i samverkan med Pinochet under dennes diktatur. Baserat på denna verkliga historia skapade Pascal den lilla enklaven Colonia Rheins i Chile, som finansierar sin verksamhet med organhandel med förgreningar till Sverige.

I Eldslandet introduceras polisinspektör Vanessa Frank och Nicolas Paredes som återkommer i följande böcker.

– Illegal organhandel är ett stort problem runtom i världen. Inte minst i Kina och Indien.

Men framför allt tycker jag att det är en så tydlig bild av vilken orättvis värld vi lever i. Hur man, som rik, kan köpa delar av en fattig människas kropp. Det är fasansfullt.

I den tredje boken, Råttkungen, är det kvinnoföraktet som står i centrum. Även nu finns det en verklig bas, den internationella Incelrörelsen, ett digitalt nätverk av kvinnohatare.

– På senare år har kvinnor blivit en måltavla. Incelrörelsen har krävt 49 människoliv i Nordamerika de senaste åren, 29 under 2018. Det är män som möts på olika forum online, förenade i starkt kvinnohat som bottnar i att de lever i ofrivilligt celibat. Vissa förespråkar våldtäktsläger, andra talade under IS värsta härjningar om att ansluta sig till terrorsekten för att ta sexslavar.

– Främst är det hur kvinnor avhumaniseras som skrämmer mig. Man får aldrig glömma att avhumanisering är en psykologisk försvarsmekanism, som sänker tröskeln att skada andra. Det är så psykologer och forskare förklarar att vanliga tyska män och kvinnor kunde arbeta i koncentrationsläger. Judar, homosexuella, romer och vänstermänniskor hade avhumaniserats i ett decennium. Eller titta på IS. De kallar oss västerlänningar konsekvent för ”grisar”, ”imperialister” eller ”otrogna”. Det är ingen slump. De vill ta ifrån oss vårt människovärde för att deras anhängare ska ha lättare att döda oss.

IS och terrorism är temat för den fjärde boken, Änkorna, och i den femte boken, fjärde i serien, Kokain ägnar han sig åt ett annat högaktuellt samhällsproblem: den narkotikafinansierade gängbrottsligheten med allt fler skjutningar och etableringen av mer eller mindre laglösa områden. Seriens femte del, X, handlar om spelvärlden, en internationell mångmiljardindustri med vita, grå och svarta sidor. Särskilt den del av spelindustrin som hänger samman med elitfotboll.

Tillsammans med tidigare journalistkollegan och vännen Johannes Selåker startade han 2022 nya serien Skymningsland vars första del har titeln Till minne av en mördare och där huvudpersonerna utgörs av ett udda par: polisen Tomas Wolf, söndertrasad efter ett FN-uppdrag i krigets Bosnien, och kvällstidningsreportern Vera Berg med en rymlig moral, på flykt från sin tidigare kille Jonny och hans MC-gäng. 2023 kom andra delen i den serien, Skammens väg.

Utgivna böcker

  • 2023 Skammens väg, tillsammans med Johannes Selåker (Skymningsland 2).
  • 2022 X (Vanessa Frank 5)
  • 2022 Till minne av en mördare, tillsammans med Johannes Selåker (Skymningsland 1).
  • 2021 Kokain. (Vanessa Frank 4)
  • 2020 Änkorna. (Vanessa Frank 3)
  • 2019 Råttkungen. (Vanessa Frank 2)
  • 2018 Eldslandet. (Vanessa Frank 1)
  • 2018 Samir & Viktor (tillsammans med Samir Badran, Viktor Frisk och Magnus Ragnvid.
  • 2017 Patrioterna.

Anders Kapp, 2019-09-23 (uppdaterad 2023-03-28)

Länkar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...