Grens & Hoffman har aldrig varit bättre: Jamådeleva

En jättefin födelsedagstårta med fem röda ljus. Inte kunde hon veta att den här dagen skulle förändra så många människors liv. Och långt senare förändra kriminalkommissarie Ewert Grens liv, och infiltratören Piet Hoffmanns liv. Allt Zana ville göra när hon fyllde fem år var ju att sjunga “Jamåhonleva”.

Efter Tre sekunder, Tre minuter och Tre timmar borde det naturligtvis bli Tre dagar som titel på den nya boken, men så blev det inte. Anders Roslunds nya bok heter i stället Jamåhonleva. Huvudhandlingen utspelar sig visserligen under tre dagar, men det blev en annan titel. Serien om Ewert Grens skapades av Anders Roslund tillsammans med vännen och författarkollegan Börge Hellström och på omslagen stod det Roslund & Hellström. Sedan Börge Hellström avled 2017 kom Tre timmar ut 2018 och då stod det bara Roslund på omslaget, ett halvt steg och ett smärtsamt steg. Sorgen är fortfarande stor, men är mer hanterbar och han är mer trygg i sin förmåga att skriva på egen hand. Han berättar själv att han aldrig förut varit så lycklig som författare som när han skrivit den nya boken. Han har genomfört en del förändringar, bytt förlag och på den nya boken står det hela namnet, Anders Roslund, på omslaget. Tre dagar som titel kändes alltför kopplat till historien så nu blev det Jamåhonleva i stället. När du läst boken kommer du att inse vilken stark titel det är.

Början är dramatisk. Lilla Zana har just fyllt fem år med familjen samlad runt tårtan på köksbordet. Där finns mamma, pappa och storasyskonen Eliot och Julia. Zana är lycklig när hon sjunger födelsedagssången. Nu har det gått ett par dygn. Zana tittar då och då på TVn som står på hela tiden. Hon går runt bland föräldrar och syskon som är märkvärdigt tysta och stilla. Då och då sjunger hon Jamåhonleva för att muntra upp sig.

Slutligen reagerar grannarna på ljudet och larmar. Utanför dörren står Ewert Grens och hör TVn och en liten flickas sång. Slutligen lyckas Zana öppna dörren och Grens kommer in till en leende flicka och en förfärlig lukt.

Det är ett fall som drabbar Ewert Grens hårt och ett fall som han inte lyckas lösa. Det finns hela tiden kvar i minnet och när det 17 år senare kommer in en rapport om ett inbrott i exakt samma lägenhet väcks allt till liv igen.

Det märks verkligen att Anders Roslund varit på gott humör när han skrev denna bok som kanske är den bästa hittills i serien. Det finns så mycket att imponeras av.

Den höga trovärdigheten är ett genomgående drag i hans författarskap. Grunden finns sannolikt i hans arbete som journalist och producent av ett antal uppmärksammade dokumentärer under 1990-talet. Han har byggt upp en hög kunskapsnivå när det gäller hur den moderna, i stor utsträckning internationella, kriminaliteten fungerar på ett strukturellt, organisatoriskt och tekniskt plan men inte minst på ett personligt plan; hur personrelationerna fungerar olika typer av kriminella kretsar. För 15 år sedan gick han över till att förmedla denna kunskap från det dokumentära till fiktionen, till en underhållande spänningslitteratur.

Bakom böckerna ligger ett omfattande research. Han är inte ensam om det, det finns en hel del författare som också är ambitiösa researchers, men efter ett så omfattande arbete uppstår ofta en lust att visa upp det: ”titta så duktig jag är, allt det här har jag tagit reda på” och det blir lätt rätt tråkig litteratur. Den fällan undviker Roslund, han har inget behov av att visa upp sina omfattande faktakunskaper utan han använder dem som en stabil grund att stå på för att skriva fantastisk fiktion. En fiktion som ändå ger oss läsare förståelse för och kunskap om omfattande samhällsproblem utan att vi ens märker det. Det är riktigt skickligt!

I den nya boken är det den internationella vapenhandeln som behandlas vilket naturligtvis är ett både viktigt och aktuellt tema med tanke på de allt fler dödsskjutningar som inträffat under senare år.

Han blir också allt skickligare på att bygga trovärdiga och levande karaktärer. De vi känner sedan tidigare utvecklas på intressanta sätt och en hel del nya växer fram på sidorna. I centrum finns de två huvudpersonerna Ewert Grens och Piet Hoffman som i den nya boken kommer närmare varandra än någonsin tidigare. Ibland kan deckarhjältar vara märkligt inkompetenta på sina jobb, ledtrådar ramlar över dem snarare än att de upptäcks tack vare ett skickligt arbete. Men det omaka paret Grens & Hoffman har mycket olika men starka egenskaper som tar dem ständigt framåt i svåra situationer.

Mycket av den nya spänningslitteraturen har en ganska likartad form. Kanske beroende på alla allt mer populära skrivarkurser? De är ofta väldigt lättlästa med korta meningar, korta stycken och korta kapitel. Hos en del fungerar det, men ibland blir det ganska platt, enahanda och tråkigt. Inget av det finns hos Roslund. Här finns en variationsrik och levande text med en fantastisk arkitektur där olika berättarperspektiv flätas in i varandra, kompletterar varandra till ett dynamiskt driv i läsningen.

Och spännande är det. Se till att du inte har något nödvändigt inbokat under de närmaste timmarna när du börjar läsa för du kommer inte att kunna lägga boken ifrån dig innan du är framme vid den dramatiska och överraskande upplösningen.

Enda nackdelen är att det blir svårt att sjunga Jamåhonleva för någon igen utan att det skorrar falskt på ett otrevligt sätt någonstans i bakgrunden …

Utgivna böcker

 • 2019 Jamåhonleva
 • 2018 Tre Timmar
 • 2017 En bror att dö för (med Stefan Thunberg)
 • 2016 Tre minuter (med Börge Hellström)
 • 2014 Björndansen (med Stefan Thunberg)
 • 2012 Två soldater (med Börge Hellström)
 • 2009 Tre sekunder (med Börge Hellström)
 • 2007 Flickan under gatan (med Börge Hellström)
 • 2006 Edward Finnigans upprättelse (med Börge Hellström)
 • 2005 Box 21 (med Börge Hellström)
 • 2004 Odjuret (med Börge Hellström)
 • 1990 Grupp 90

Anders Kapp, 2019-07-19

Bokfakta

 • Titel: Jamåhonleva.
 • Författare: Anders Roslund.
 • Utgivningsdag: 2019-07-19.
 • Förlag: Bonniers.
 • Antal sidor: 489.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...