Stark och berörande spänning

Kicki Sehlstedt debuterade 2018 med Sweet Lolita och jag har just läst ett förhandsex av hennes tredje bok, Bara ett offer, som kommer ut i slutet av april. Gillade debuten, men har inget minne av att den var riktigt så bra som den nya texten är. Det är alltid glädjande att möta författare som utvecklas och blir allt bättre. Den nya boken utspelar sig under vintern 2018, en tid som bland annat präglades av #metoo-rörelsen, växande främlingsfientlighet och ett alltmer våldsamt näthat. Allt detta är teman som vävs in i handlingen och jag blir riktigt förtjust över kombinationerna av starka karaktärer och miljöer, imponerande språk och berättarteknik, en intelligent spänningsintrig som binder läsaren vid texten och till detta en djupt berörande skildring av aktuella samhällsproblem.

Det här är den tredje fristående delen i Probonoserien som bärs av två återkommande karaktärer:

Vi får åter träffa Aida Svantesson som kämpar på med att kombinera familjelivet tillsammans med mannen Malte (som kanske är på väg att göra come-back i hennes värld även om de fortfarande är separerade), ettåringen Alice, och återkomsten till jobbet som journalist på grävande nättidningen Probono efter mammaledigheten.

Vi får också återse den färgstarka medelålders kriminologen Kajan Berglund som orädd står upp i den offentliga debatten trots ett omfattande näthat och hot i många olika former. Hon har en en del problem med halvvuxne sonen Ante som bor hos henne men en bra relation till exmannen och polisen Micke Lund. Hon har bestämt sig för att hon inte vill ha någon ny fast relation, men kanske är hon på väg in i en rätt olämplig förälskelse?

I övrigt finns huvudpersonerna i den här berättelsen på två helt motsatta sidor av det svenska samhället. På den ena sidan finns flyktingparet Hassan och Zarah, som kämpar för att överleva trots svarta svältlöner, utnyttjande på många olika sätt och ständigt hot om utvisning, samtidigt som de försöker glädjas åt den tidiga graviditeten. På den andra sidan finns ett advokatpar: Anne Amini, delägare i den välkända advokatfirman Wikén och partners, Alex Amini, ursprungligen från Iran, mycket framgångsrik advokat som nu satsar på en ny karriär vilken tar upp alltför mycket av hans tid, samt deras barn Pelle, 5, Zoe, 10 och Moa, 12.

Det är ett levande karaktärsbygge och som läsare rör vi oss mellan dessa berättarröster i en mycket väl genomförd berättarteknik.

Berättelsen startar i två olika händelser. En svårt misshandlad och sannolikt våldtagen ung kvinna hittas i en liten park vid Hammarbykanalen i närheten av ett boende för ensamkommande flyktingar. Hon har inga identitetshandlingar, ingen vet vem hon är, kommer uppenbarligen från något annat land; hon är vid liv men bara knappt och prognosen är inte alls bra.

Den andra händelsekedjan startar med ett tips till Aida; på ett anonymt Instagramkonto är det någon som berättar att en av landets mest kända politiker kommer att avslöjas som våldtäktsman. Han hittas senare, hängd i ett träd vid den stora spa-anläggningen Yasuragi.

Det är en stark intrig som håller oss läsare i ett stadigt grepp; det finns ingen som kommer att vilja göra en paus i läsningen som hela tiden avslöjar nya och oväntade element ända fram till den överraskande upplösningen.

Här finns en mycket trovärdig och inträngande diskussion om komplexiteten i #meeto-journalistiken; balansgången mellan risken att förstöra oskyldiga mäns liv på den ena sidan och nödvändigheten av att avslöja män som förstör oskyldiga kvinnors liv på den andra sidan.

Det som bidrar till min förtjusning över texten är besöken på för mig välbekanta platser som Yasuragi och olika Stockholmsrestauranger. Jag har också god kunskap om rättslösheten hos många utsatta flyktingar och utnyttjandet av dessa vilket författaren skildrar på ett sant, starkt och berörande sätt.

Det är också en mycket välskriven text, här finns ett levande språk som det är en fröjd att läsa (det finns en del fel, men det jag läst är en okorrigerad förhandsutgåva och de kommer säkert att försvinna innan den riktiga tryckningen.)

För att sammanfatta: Författaren har lyckats kombinera en fängslande spänningsläsning med trovärdiga, viktiga och berörande skildringar av aktuella samhällsproblem på ett sällsynt skickligt sätt. Så det är bara för dig att se fram emot läsningen denna bok som kommer ut i handeln i slutet av april.

Författaren

Christina ”Kicki” Sehlstedt är född 1975 och uppväxt i Uddevalla. Efter Journalisthögskolan i Göteborg har hon också utbildat sig inom kriminologi. Hon har arbetat som journalist i 20 år, bland annat mångårig nyhetschef på Aftonbladet och har senast jobbat som producent för tv-programmet Brottscentralen och dokumentärserien Svenska fall. Som journalist har hon bland annat intresserat sig för mäns våld mot kvinnor, förtryck och kvinnors utsatthet. Hon bor numera med sin familj på Södermalm i Stockholm.

Hon debuterade med framgång som författare med Sweet Lolita 2018, första delen i Probonoserien, som också sålts till andra länder. Den andra delen, Oskuld, kom 2019 och nu i april kommer alltså tredje delen, Bara ett offer.

Anders Kapp, 2021-02-14

Bokfakta

  • Titel: Bara ett offer.
  • Författare: Kicki Sehlstedt.
  • Utgivningsdag: 2021-04-28.
  • Förlag: Bazar.
  • Antal sidor: 447.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...