Med Staden blir Camilla Sten en ny internationell stjärna!

Det är inte varje dag man får uppleva ett nytt stort internationellt genombrott men det är fantastiskt att vara med om. Camilla Sten har skrivit en hel del bra tidigare, men med nya Staden kommer hon att nå internationell stjärnstatus.

Det är för enkelt att beskriva henne som en ny Stephen King för hon är mycket mer än så. Med Staden etablerar hon en nordisk skräck som hårt surrar fast läsaren i en hotfull spänningsfiktion men som samtidigt berättar något viktigt om alldeles reella hot i vår samtid.

Jag läste med förtjusning hennes dystopiska debut för vuxna 2016, En annan gryning. Det är en sorts modern svensk 1984 där ett främlingsfientligt parti fått regeringsmakten, en roman om rädsla och rasism, men också om de som vågar stå upp emot hatet. En bok om ett isande kallt Sverige som kanske är närmare än vi tror.

Samhällsengagemanget finns kvar i nya Staden, men hon har vuxit mycket som författare de senaste åren. Vad handlar då denna bok om?

Staden det handlar om heter Silvertjärn, ett litet isolerat gruvsamhälle i södra Norrland. Gruvan lades ned på sent 50-tal, samhället hamnade i kris och en dag i augusti 1959 försvinner hela befolkningen. Kaffekoppar står kvar på köksborden, tvätt hänger på tork, det är som om alla plötsligt bara gått upp i rök. De enda som hittas när några personer utifrån kommer dit ett par dagar senare är en kvinna fastsurrad vid en påle på torget, stenad till döds, och ett levande spädbarn. Alla andra, närmare 1 000 innevånare, är försvunna och hittas aldrig.

Alice har kopplingar i släkten till detta lilla samhälle och har hört berättelsen om denna gåta sedan hon var liten. Nu är hon en ung dokumentärfilmare och 60 år efter händelsen vill hon försöka lösa mysteriet och göra en film om Silvertjärn. Hon lyckas skrapa ihop lite finansiering och samlar ett team på fem personer. De ska tillbringa fem dagar i den helt övergivna staden och samla in material till filmen. Samhället har bara fått stå och förfalla under de senaste 60 åren. Det blir riktigt hemska dygn i denna spökstad innan sanningen om vad som egentligen hände uppenbarar sig.

Camilla Sten har en rysligt bra förmåga att bygga upp det hotfulla i en realistisk vardagsmiljö. Samtidens fem karaktärer utvecklas till levande individer, formade av sina olika historier som leder fram till komplicerade relationer i den lilla gruppen runt huvudpersonen Alice.

Samtidigt skriver hon fram en parallellhandling där Alice mormors mor Elsa är berättarjag. Hon lever i Silvertjärn tillsammans med sin man, som förlorat sitt jobb i gruvan, och en av sina döttrar. Den andra dottern, hon som ska bli Alice mormor, har flyttat till Stockholm. Genom Elsa får vi följa vad som händer i det lilla samhället på det sena 50-talet.

Jag har nyligen läst en hel del av Hans Fallada och genom hans böcker fått nära inblickar i vanliga människor liv i Tyskland på det sena 1920-talet. Vad som händer i krisen, vad som händer när institutioner faller samman, hur lätt det är att söka enkla svar på livets elände, hitta den stora ”sanningen” särskilt om den uttalas av en karismatisk ledare. Att sluta sig samman i ett konstruerat vi där alla de som inte är vi är fiender, farliga främlingar som måste förgöras.

Och varje morgon när jag läser nyheterna till frukost om vad som händer just nu i många länder med en växande rädsla och hat mot allt som tycks främmande. Världar som krymper till små instängda enklaver med överstarka vi, farliga monokulturer som behärskas av populistiska ”sanningar”, uttalade av karismatiska, nationalistiska ledare.

Allt detta berättar Camilla Sten om i Staden; inget som uttalas men som ändå är uppenbart, fiktionens skräck och hot som både är en fantastisk spänningsläsning och samtidigt dånande varningsklockor där lilla Silvertjärn blir en stark bild av de alldeles verkliga hot som vi till exempel såg i 20-talets Tyskland och som vi också ser idag.

Det var ett bra tag sedan jag var så totalt såld på en ny bok som just nu. Läs Staden och var med och se en ny internationell stjärna födas.

Anders Kapp, 2019-04-05

Bokfakta

  • Titel: Staden.
  • Författare: Camilla Sten.
  • Utgivningsdag: 2019-04-03.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 408.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...