Hans Rosenfeldt

Välkänd sedan länge från radio och TV, som manusförfattare till hyllade TV-serier som till exempel Bron och Marcella som setts av miljoner i många länder och, tillsammans med Michael Hjorth, författare till åtta deckare om kriminalpsykologen Sebastian Bergman som översatts till 34 språk och sålts i sju miljoner exemplar världen över. Han har också debuterat som soloförfattare till en egen spänningsserie som inletts med thrillern Vargasommar.

Hans Rosenfeldt är född i Borås 1964, från början med efternamnet Pettersson men efter gymnasiet tog han mammans efternamn Rosenfeldt som han tyckte skulle passa bättre för en tänkt skådespelarkarriär.

I ungdomen växte han snabbt, var tidigt längre än alla jämnåriga, och centimeter lades till centimeter. Fantastiskt, tyckte den unge basketspelaren, men föräldrar och läkare hade inte samma åsikt. Med hjälp av medicinering bromsades tillväxten så han är ”bara” 206 centimeter lång.

Det blev också en del skådespeleri, till exempel i Strul 1988 och i Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv 1990, men det han blivit känd för är en annan karriär i olika medier.

Han var nöjeschef på Sveriges Television mellan 2003-2005 och har lett program som Parlamentet, Dubbat, Högsta domstolen och Folktoppen. Tillsammans med Jessika Gedin har han framgångsrikt medverkat i TV-programmet På spåret.

Även i radio har han varit ledare för många olika program, kanske mest lyssnad på i det populära På minuten där han efter att ha varit panelmedlem i många år tog över programledarrollen efter Ingvar Storm i januari 2018. Han har även varit sommarvärd i P1.

Som manusförfattare ligger Hans Rosenfeldt bakom mängder av TV-serier och filmer, vissa enormt framgångsrika. Just nu är han bland annat aktuell med en ny teveserie baserad på Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter; det blir tolv avsnitt i två säsonger. Det var också manusförfattandet som blev ingången till det skönlitterära författandet.

Tillsammans med Michael Hjorth skrev han manuset till TV-serien Den fördömde och sedan skrev paret om manuset till den kriminalroman som blev den skönlitterära debuten 2010, Det fördolda, den första boken med kriminalpsykologen Sebastian Bergman som huvudkaraktär. Sedan dess har paret kommit ut med ytterligare sju böcker i denna serie som översatts till 34 språk och sålts i sju miljoner exemplar världen över. Serien har just avslutats med den åttonde delen.

2020 solodebuterade han med Vargasommar, första boken i en planerad serie med centrum för handlingen förlagd till Haparanda.

– Jag har ingen personlig koppling till Haparanda men det är en intressant stad, inte minst som gränsstad, och den har en spännande historia. I samband med det här har jag naturligtvis varit en hel del där för att göra research och har lärt mig en hel del om platsen.

I boken stiger också Haparanda fram som en självständig karaktär med egna kapitel där hon reflekterar över vad som skett och vad som händer. Men huvudpersonen i serien är den medelålders polisen Hannah Wester. Även om navet finns i Haparanda är detta en dramatisk och internationell actionthriller i högt tempo med många scener som känns som gjorda för en internationell actionfilm i exotisk miljö. Författarens stora erfarenheter av att skriva för film slår igenom även i solodebuten i skönlitterär spänning.

Hans Rosenfeldt är i dag bosatt i Täby Kyrkby.

Utgivna böcker

Haparandaserien

  • 2020 Vargasommar (Del 1)

Serien om Sebastian Bergman, skriven tillsammans med Michael Hjorth

  • 2023 Skulden man bär (Del 8)
  • 2021 Som man sår (Del 7)
  • 2018 En högre rättvisa (Del 6)
  • 2015 De underkända (Del 5)
  • 2014 Den stumma flickan (Del 4)
  • 2012 Fjällgraven (Del 3)
  • 2011 Lärjungen (Del 2)
  • 2010 Det fördolda (Del 1)

Anders Kapp, 2020-09-23 (Uppdaterad 2023-11-01)

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...