Rättslösa i modernt slaveri

Malin Thunberg Schunke etablerade en egen position inom spänningslitteraturen med prisbelönta debuten Ett högre syfte förra året. Genom att använda Eurojust i Haag som nav för berättandet skapar hon en tydligt europeisk bas i motsats till de väldigt många författare som väljer en mycket avgränsad geografisk plats som miljö för sina böcker. Det fungerar faktiskt ännu bättre i nya uppföljaren De rättslösa där huvuddelarna av handlingen utspelar sig i Italien och Tyskland, naturligtvis också Haag och Stockholm, men där många andra länder också förekommer. Mycket är fantastiskt bra, men jag har ett kvarstående problem från förra boken.

Upptakten på den nya boken är att polisen i både Rumänien och Polen utreder några medborgare som försvunnit i Italien, de har svårt att få gehör för sina frågor om bistånd från italiensk polis och därför hamnar ärendet hos Eurojust i Haag som arbetar med samordning av insatser inom rättsväsendet i Europa.

Eurojust startar en internationell utredningsgrupp under ledning av chefen Fabia Moretti och där den andra huvudpersonen Esther Edh också ingår. Spåren leder till en stor tomatodling utanför Neapel som visar sig ägas av en känd maffialedare. Här finns misstankar om svåra missförhållanden.

”Slaveri, utan kedjor den här gången, men något annat ska vi inte kalla det” säger Corrado Sanna som blir ansvarig för utredningen inom italiensk polis.

Fram växer bilden av ett hänsynslöst och internationellt brottssyndikat som europeisk rättskipning har svårt att möta. Brottslingar som inte skyr några medel för att jaga profit och i andra änden människor som står helt utanför samhällets skydd och blir rättslösa.

Något som jag verkligen gillar med henne är hur hon använder skönlitteraturen för att levandegöra högst reella samhällsproblem på ett skickligt och väldigt påläst sätt. I den första boken fanns fokus på de stora riskerna för rättsövergrepp inom terroristbekämpningen. I den nya boken fokuseras de vidriga arbetsförhållanden som finns inom delar av den europeiska jordbrukssektorn, på gränsen mot människohandel, och kopplat till detta internationell brottslighet i hanteringen av gifter och olagliga bekämpningsmedel.

Det jag också tycker mycket om är hennes förmåga att bygga levande karaktärer som gör dessa samhällsproblem så berörande. I den första boken var de klart mest intressanta karaktärerna offret, den svenska ekonomen Amir Yasin, och den ärelystne franska utredningsdomaren Philippe Duvernoy.

I den nya boken är min favorit nog elvaårige Angelo Beccadelli som bor i Marigliano, en liten ort utanför Neapel. Han får ta ett alldeles för stort ansvar för sin slitna mamma Valentina och svårt sjuka lillasyster Gemma. För familjens överlevnad måste han utföra nattliga uppdrag i maffians lägsta skikt, ett uppdrag som får en viktig roll i handlingen. En fin bild av en rädd, stark och modig pojke.

Fastnar också för Tomasso Grillo, 26-årig polis i Milano, som tack vare sin delvis rumänska bakgrund får uppdraget att som undercoveragent försöka ta reda på vad som egentligen händer på den stora tomatodlingen Ecolofruit. Det är genom hans ögon vi får de hemska bilderna av missförhållanden med stark verklighetsförankring. Även han en modig människa.

Det problem jag hade med den första boken var huvudpersonerna Fabia Moretti och Esther Edh som jag, till skillnad från flera andra karaktärer, tyckte var alltför tunna. Avslutade då med ”Jag kommer säkert att även läsa nästa bok i serien och hoppas innerligt att Esther och Fabia då väcks till liv på riktigt.” Fabia tar sig i den nya boken men Esther förblir en gåta för mig.

Det är inte ovanligt inom spänningslitteraturen med huvudpersoner som dominerar fullständigt, som blir overkliga superhjältar som löser allt själva. Det kan fungera bra, men oftast blir det bättre med mer av kollektiva insatser. Esther Edh är den mest extrema motsatsen till superhjälten jag någonsin stött på. Hon är väldigt passiv i handlingen, hon tillför väldigt lite i utredningen och hon har en så underlägsen roll i sin relation till Johnny. Vid ett tillfälle säger Fabia Moretti: ”Ja, Esther är vår shooting star här på Eurojust.” Hon sägs också ha en ”kylig analytisk förmåga” och vara en ”idealist med stort rättspatos”. Kanske är det så, men det finns ingen möjlighet för läsaren av denna bok att komma fram till den bilden av den svenska åklagaren.

Nåja, hon kanske växer i fortsättningen, jag hoppas det! För en fortsättning blir det, författaren lämnar en del trådar öppna som säkert kommer tillbaka i nästa bok. Kanske är det Esthers älskare, Johnny Kallert, och hans farliga hemligheter som kommer att växa ut till temat i den tredje boken?

Uppskattade läsningen, mycket är fantastisk bra, men snälla Esther: tuffa till dig!

Anders Kapp, 2020-05-11

Bokfakta

  • Titel: De rättslösa.
  • Författare: Malin Thunberg Schunke.
  • Utgivningsdag: 2020-05-06.
  • Förlag: Piratförlaget.
  • Antal sidor: 367.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...