Ett högre syfte är bra men Jag ser dig bättre

Under en långhelg på resa för några veckor sedan läste jag två helt olika böcker inom spänningslitteraturen; nya boken Jag ser dig av framgångsrika Mari Jungstedt och Malin Thunberg Schunkes debut med Ett högre syfte. Intressanta kontraster när erfarenhet möter debutantens upptäckarglädje, när den klassiska polisromanen möter något helt annat och när det svenskaste av svenska möter en internationell miljö.

För ett tag sedan funderade jag kring olika förhållningssätt till skrivandet och provade en kategorisering i gehörskrivare, arkitekter och byggmästare. För mig är nog Mari Jungstedt själva arketypen för skickliga byggmästare. Hon har byggt ett råstarkt fundament som är hållbart över lång tid. Kärnan i det fundamentet är människor; gärna en huvudfigur, en hjälte, och runt hen en grupp karaktärer med skillnader som gör dem särpräglade, alla läsare ska kunna hitta någon att identifiera sig med, men som också skapar en grund för dynamik inom gruppen, både i form av kompletterande samverkan och en del spänningar och konflikter. Tillsammans utgör de den ”familj” som läsare gärna återvänder till.

Karaktärerna är levande människor som vi kan följa över tid, se dem förändras och utvecklas, följa hur deras relationer stärks, skadas eller förändrar karaktär. I den enskilda bokens intrig är det också bra om handlingen kommer riktigt nära någon eller några av familjemedlemmarnas privatliv.

Hos Jungstedt är kärnan kommissarie Anders Knutas som hunnit fylla 64 och hans närmaste kollega i jobbet, numera även i privatlivet, Karin Jacobsson. Runt dem finns ett antal nära kolleger, de flesta välkända sedan tidigare men också några nya som påverkar relationerna i gruppen. Som vanligt får de besök av ständigt matglade kommissarien Martin Kihlgård som med några kolleger kommer från Stockholm för att förstärka teamet på Gotland. I deras närhet finns teamet från den lokala TV redaktionen med smarta, ihärdiga reportern Johan Berg och hans kollega, fotografen Pia Lilja som med ett fantastiskt lokalt kontaktnät ger dem snabb tillgång till det mesta.

Utöver familjen kräver fundamentet också en miljö, oftast en geografisk plats som jag som läsare kommer att känna mig hemma i (om miljön skrivs fram av en skicklig författare). Hos Jungstedt är miljön naturligtvis Visby och Gotland och det är en miljö som hon behärskar till fulländning. Att det fungerar riktigt bra visas av över fem miljoner sålda böcker i Sverige. Intressant är att spänningslitteratur från mycket lokala och väldigt svenska platser också är en stor del av det internationella svenska deckarundret; Jungstedts böcker läses i över 20 länder.

Jag har absolut inte läst alla 15 böckerna om Anders Knutas & Co som kommit ut sedan debuten 2003, men tillräckligt många för att det verkligen ska fungera på mig. Det är som att komma hem från en stressig dag, så fort de hemtama, bekväma tofflorna kommer på fötterna så blir det mycket lugnare och tryggare. Mari Jungstedt tillverkar fantastiska tofflor. Att öppna en ny bok av henne är som att komma hem, hem till familjen.

Det kanske kan låta tråkigt, men det är det inte. ”Familjeberättelsen” kombineras med en spännande intrig som naturligtvis är unik för varje bok. Upptakten till denna handlar om en grupp studenter som tillbringar helgen ensamma på den karga och ensliga Lilla Karlsö ön innan höstterminen tar fart på allvar. Efter en tupplur på stranden vaknar Frida upp på pojkvännens arm och gör en fasansfull upptäckt. Både han och kamraterna är döda. Hon är den enda överlevande.

Mordet skakar om hela landet och för varje dag som gärningsmannen går fri ökar oron och paniken sprider sig på högskolan. Är någon ute efter att mörda studenter eller råkade ungdomarna bara vara på fel plats vid fel tillfälle? Det blir många nervkittlande turer innan mysterierna så småningom reds ut av kommissarie Knutas och hans kolleger.

Marie Jungstedt är också en arkitekt med ett starkt språk där berättelsen drivs dynamiskt av växlande berättarjags sätt att se på skeendet samt olika tidsperspektiv som också ger ett djup åt berättandet.

En avslutande cliffhanger ger en tydlig signal om att serien kommer att fortsätta. Ett perfekt val för trevlig och underhållande semesterläsning i hängmattan!

Ett högre syfte av Malin Thunberg Schunke

Om byggmästare Jungstedt under drygt 15 år, och lika många böcker, skapat ett palä så påminner Malin Thunberg Schunkes debutkonstruktion än så länge mer om en friggebod. Det känns trist att säga för här finns verkligen så mycket spännande att bygga vidare på. Miljön är definitivt inte någon svensk ort. Det återkommande navet för den planerade serien finns i stället i Haag och hos Eurojust, en europeisk myndighet för samarbete på det rättsliga området (kommer snart att byta namn till Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete). Här finns seriens huvudperson, den svenska åklagaren Esther Edh, samt hennes kollega och chef, ordföranden Fabia Moretti. Detta som nav för en spänningsserie känns både nytt och spännande.

Ett högre syfte handlar om Amir Yasin, en framgångsrik svensk ekonom som tillsammans med några vänner, andra yngre män från Stockholms överklass, åker på en exklusiv svensexa till Cap d´Antibes på franska Rivieran, men av en tillfällighet hamnar mitt i ett blodigt attentat och blir misstänkt för terroristmord. Den ärelystne utredningsdomaren Philippe Duvernoy leder förundersökningen i Paris med järnhand, och Amir Yasin hamnar i häkte i ett av Europas mest brutala fängelser. Amirs vänner flyr direkt hem till Sverige. Då spåren efter attentatsmännen leder till utlandet blir Esther Edh och hennes chef Fabia Moretti på Eurojust i Haag inkopplade.

Ett grundtema i denna bok är det risker som finns när ändamål helgar medel i kampen mot terrorism. Det är ett bra tema som gestaltas väl i en skickligt konstruerad och spännande intrig. Det är också en välskriven text även om det ibland finns en överdriven vilja att förklara sådant som hellre bör få växa fram i läsarens huvud. Amir, hans familj och hans vänner växer fram som intressanta karaktärer att följa. Likaså Philippe Duvernoy och hans närmaste omgivning.

Men det som definitivt fattas är navet, kärnan som berättelsen ska rotera kring. Esther Edh är ingen Anders Knutas. Hon har en del intressanta komponenter i sitt privatliv, som man skulle kunna bygga vidare på, men i sin yrkesroll är hos så otroligt blek. Fabia Moretti är på ett ytligt sätt färgstark men inte heller hon väcks till liv, de två huvudkaraktärerna blir aldrig till levande människor som kan vara intressanta för läsare att följa.

Malin Thunberg Schunke Foto Anna-Lena Ahlström

Trots mina invändningar mot debuten finns det ändå mycket som gör den läsvärd. Författaren har så mycket kunskaper om den miljö hon skildrar. Jag kommer säkert att även läsa nästa bok i serien och hoppas innerligt att Esther och Fabia då väcks till liv på riktigt.

Anders Kapp, 2019-07-05

Bokfakta

  • Titel: Jag ser dig.
  • Författare: Mari Jungstedt.
  • Utgivningsdag: 2019-06-04.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 297.

Bokfakta

  • Titel: Ett högre syfte.
  • Författare: Malin Thunberg Schunke.
  • Utgivningsdag: 2019-04-25.
  • Förlag: Piratförlaget.
  • Antal sidor: 347.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...