Malin Thunberg Schunke

Tidigt var Malin, numera Thunberg Schunke i efternamn, ett bokslukande barn. Hon är född 1969 och uppväxt i Skövde. Efter en karriär inom juridiken debuterade hon 2019 med Ett högre syfte och det blev en mycket uppmärksammad bok, bland mycket annat utsedd till årets debut av Svenska Deckarakademin. Efter De rättslösa, Bara ett spel och Blind vrede finns nu den femte delen ute, Priset för ett liv, en serie där hon etablerat en egen nisch inom spänningslitteraturen; gränsöverskridande brottslighet i Europa, med juridiken i centrum där huvudpersonerna är Esther Edh, svensk åklagare och hennes italienska chef Fabia Moretti, bägge på Eurojust i Haag, EUs organ för straffrättsligt samarbete

Det tidiga bokintresset fokuserades så småningom mot sådant som handlar om brott och straff. Efter gymnasiet var det naturligt för henne att välja juridik som huvudämne för fortsatta studier. Efter examen var det också självklart för henne att börja arbeta som åklagare, något som hon betraktar som ett drömyrke.

– Men ett års tjänstledighet från mitt jobb i Stockholm för studier i internationell straffrätt vid King’s College i London förändrade mitt liv. Först blev jag fascinerad av hur den nationellt präglade straffrätten höll på att globaliseras. Sedan blev jag än mer fascinerad av en tysk studiekollega. Resultatet blev att jag bosatte mig i Hannover, fick tre barn och skrev en doktorsavhandling om gränsöverskridande brottsutredningar inom EU.

Hon var inskriven som doktorand vid Uppsala universitet men arbetade med detta i huvudsak på distans från Hannover. Efter disputationen har hon också fortsatt med forskningen, skrivit flera böcker i ämnet och är i dag docent i straffrätt med en specialisering mot internationella rättsfrågor och just det internationella perspektivet intresserade henne mer och mer.

– Polis och åklagare i olika länder måste samarbeta för att jaga brottslingar över gränserna. Samtidigt krockar ibland kultur, mentalitet och inte minst lagstiftningen. Jag började med att skriva fackböcker, insåg hur spännande dynamik det finns i utredningar som bedrivs gemensamt från olika länder, och fick idén att skapa en skönlitterär serie med en europeisk bas. Jag tyckte att det saknades i genren som ofta har ett lokalt eller nationellt perspektiv.

Den idé som så småningom blev debutromanen startade med ett mycket realistiskt scenario:

– Tänk om du skulle åka på semester någonstans i Europa men plötsligt bli misstänkt för ett allvarligt brott? Om du skulle frihetsberövas långt borta från familjen? Bli förhörd på ett språk som du inte behärskar? Få kämpa för att bli trodd i en främmande rättslig process?

För att utveckla detta till en skönlitterär berättelse krävs en plattform och några huvudpersoner. Den naturliga plattformen för henne var Eurojust i Haag, EUs organ för straffrättsligt samarbete, och med tanke på hennes egen bakgrund blev den första huvudpersonen en svensk åklagare, Esther Edh, som arbetar i Haag. Hon tyckte det borde finnas en till huvudperson och hittade henne på Sardinien.

– För några år sedan köpte min familj ett förfallet sommarhus på Sardinien som vi började renovera och där föddes Esther Edhs chef, italienska Fabia Moretti, en färgstark kvinna fylld av italiensk livsglädje, kaos och en häpnadsväckande genialitet.

Resten är historia eller kanske snarare en massa jobb, som ledde fram till ett manus, som blev antaget av ett förlag, som blev succédebuten Ett högre syfte, bästa svenska spänningsroman 2019. Den andra den andra boken i serien, De rättslösa, handlar om hur fattiga immigranter utnyttjas, misshandlas och till och med mördas vid maffiastyrda fruktodlingar i Italien. Den tredje delen, Bara ett spel, tar oss in i den kriminella delen av fotbollsvärlden, den fjärde, Blind vrede, handlar och en växande populism med allt våldsammare tendenser och i den femte, Priset för ett liv, handlar det om internationell människohandel.

– Vi får se hur det blir med fortsättningen men jag har en del olika idéer till ytterligare böcker i denna serie.

Anders Kapp, 2020-10-15 (uppdaterad 2023-09-15)

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...