Årets bästa spänning 2022

I dag är det dags för Svenska Deckarakademin att prisbelöna årets bästa nyutgivna spänningsromaner. Priserna offentliggörs i en direktsändning som startar 14.00 så jag passar på att publicera Kapprakts listor en stund innan dess. Här prioriteras två av kategorierna: bästa debutanter och bästa svenska nyutgivna böcker. Som vanligt har det kommit ut massor. Under det senaste decenniet har nog kvinnliga författare ofta dominerat i toppen men 2022 är det ovanligt många manliga författare som kommit ut med riktigt bra böcker, särskilt gäller det för debutanterna.

Genomgående länkar titlarna till Kapprakts texter om de olika böckerna. I vissa fall länkar namnen till Kapprakts presentationer av författarna. Jag tycker det är särskilt kul med nya författare så vi börjar med debutanterna.

Årets bästa svenska spänningsdebutanter

Under året har det kommit fram väldigt många riktigt bra svenska spänningsdebutanter. Redan 22 juli publicerade jag en topplista som faktiskt stått sig även om jag läst flera ytterligare debutanter under hösten.

 1. Samuel Åhman, Linnés arvinge
 2. Ulf Kvensler, Sarek
 3. Anton Marklund, Under falkens vingar
 4. Victor Pavic Lundberg, Den som överlever
 5. Magnus Abrahamsson, Underström

Gemensamt med Deckarakademins nomineringar finns Kvensler och Lundberg vilket är rätt naturligt, de två har nog uppmärksammats mest i år och lyckats bäst av debutanterna när det gäller försäljning av rättigheter till andra länder. Övriga nominerade av akademin är bra men inte tillräckligt för att komma in på Kapprakts topplista. Däremot finns de med i nedanstående lista med tips på riktigt bra läsning som en del av årets svenska spänningsdebutanter bjuder på. I bokstavsordning:

Årets bästa svenska spänning

Det blev sex väldigt olika böcker som tog sig i på Kapprakts lista över årets bästa svenska spänningstitlar:

 1. Anders de la Motte, Bortbytaren
 2. Malin Persson Giolito, I dina händer
 3. John Ajvide Lindqvist, Skriften i vattnet
 4. Kicki Sehlstedt, För din skull
 5. Katarina Bivald, Morden i Great Diddling
 6. Gustaf Skördeman, Wagner

De tre första finns även med bland Deckarakademins nomineringar. Liksom för debutanterna följer här en lista med tips på annan riktigt bra ny svensk spänning. I bokstavsordning:

Deckarakademin delar också ut priser för bästa till svenska översatta böcker samt böcker för barn men eftersom jag läser få sådana böcker har jag inga synpunkter.

Tillägg senare på dagen efter Deckarakademins prisutdelning.

Priset för årets bästa svenska gick till Sara Strömberg för Skred, andra boken i hennes serie där den första, Sly, fick debutantpriset förra året. Bra bok, men inte alls mitt val.

Debutantpriset gick till Ulf Kvensler för hans roman Sarek. ”Ett klaustrofobiskt kammarspel” säger akademin bland annat i sin motivering. Inte riktigt mitt val men en mycket värdig vinnare.

Priset för bästa översatta gick till Chris Whitaker för boken Slutet blir vår början översatt av Maria Lundgren. En brittisk författare men handlingen är förlagd till USA.

Bästa barndeckare blev Eva Apelqvists Mörker över Skateparken skriven för 9-12 år. Motiveringen: Högt tempo om skateboard och skejtarnas universum. Och om vänskap. Det finns ett mord att lösa, en skatt att söka, och en skatepark att rädda. Ungdomarna är levande och handlingen griper tag.

Jag har inte läst någon av de två senare och har inga synpunkter.

Dessutom delade akademin i år också ut en Grand Master, ett stormästarpris, som gick till Håkan Nesser. Även om jag inte älskat precis allt han skrivit är mycket fantastiskt bra och han är en mycket värdig mottagare.

Anders Kapp, 2022-11-20

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...