Sextioårig förskollärare och hemlig agent

Gävles kulturfenomen Hans Carstensen är produktiv, han är verksam på många områden och förra året debuterade han även som spänningsförfattare för vuxna med tre böcker i två olika serier. Nu finns uppföljaren i Hökenserien ute, I hökens näste, och den är minst lika underhållande som seriens första del. Om man upprättar en skala för spionthrillers från John le Carré till Bondfilmerna så finns vi här definitivt på den senare delen av den skalan; en värld där realismen är obefintlig men underhållningsnivån desto högre. De resurser och förmågor som finns när det gäller avancerade aktioner och komplotter är oändliga på bägge sidor i kampen mellan ont och gott. Och nog är James Bond bara en tråkmåns jämfört med sextioåriga förskolläraren Anna Nilsson i Gävle, även landets skickligaste hemliga agent Daphne ”Daffy” Söderlund, som nu kämpar för att skydda sig själv, sin familj och världen från storskurken Håkan Lammer.

Bakgrunden till denna serie och dess grundkonstruktion skrev jag om i recensionen av den första delen, Under hökens vingar, och ska inte upprepa det, det finns en länk i slutet.

Efter händelserna i den förra boken är Daffy röjd. Under trettio år har hon levt som Anna Nilsson med sin familj i Gävle, i stort sett ingen har vetat vem hon egentligen är, men nu är det inte så längre. De flyr Gävle och gömmer sig i Klövsjö. Hon har berättat en del av sanningen för sin man Peter men inte för de vuxna barnen Hedvig och Manne. De undrar varför de tvingats fly från sitt vanliga liv, varför de hamnat på denna lilla ort i fjällvärlden och hon måste berätta.

Det enda sättet att återskapa någon sorts trygghet är att slå ut fienden, det stora internationella kriminella nätverk som leds av Håkan Lammer, vilket inte är enkelt. Nätverket har enorma resurser och är snart Daffy på spåren. En gång i tiden lyckades Daffy sätta Håkans pappa Tony Lammer i fängelse där han senare dog. Det innebär att Daffy är den person i hela världen som Håkan Lammer hatar mest av alla.

Lammer själv är skriven i Zürich men han rör sig hela tiden över världen, har bostäder och företag på många håll. Den grupp som Daffy tillhör, hemliga Campingen inom Säpo, inleder ett samarbete med den svenska militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must och underrättelsetjänster i flera andra länder som alla vill sätta stopp för Lammers framfart. Bland annat har hans nätverk kontroll över dominerande delar av den internationella vapenhandeln.

De lyckas ta reda på en del om hans privatliv. Han har en fru som heter Patrice, född i Genève och som numera är fyrtiosju år. Paret har en son, Antoine, som är nitton år men som har en ovanlig sjukdom vilken innebär att han stannat i växten, han ser ut som en tioåring. Daffy kommer på en komplicerad plan för hur de ska kunna komma åt Håkan via sonen och hans mamma. Den är faktiskt riktigt kul i sin extrema ickerealism.

Parallellt med nutidshandlingen våldsamma vindlingar under hösten 2019 får vi också åttiotalskapitel som ger mer kött på benen kring hur Daffy blev agent, vad som hände då och hur det kunde gå så illa att hon sedan måste gömma sig under trettio år.

Det finns gott om fantasirik kreativitet, vad sägs till exempel om idén att bygga om en stor tankbil till ett högteknologiskt och ambulerande kontor? Eller om att Lammernätverket egentligen stod bakom den planerade kidnappningen av justitieminister Anna-Greta Leijon på åttiotalet?

Det blir en riktigt underhållande resa på vägen mot flera upplösningar och även flera avslutande cliffhangers som tydligt visar att det kommer att bli fler delar.

Författaren

Hans Carstensen är född 1958, bosatt i Gävle, är en mångsysslare som utöver lärarjobbet vunnit nationella priser som dramatiker, komiker och spokenwordpoet. Han var med i ett av landets första punkband, Butter Utter. År 2007 grundade han ståuppklubben GASTA i Gävle och har turnerat med ståuppshowen Tänk Punk sedan 2016. Han driver Romanskrivarlinjen och på Youtube driver han Canal Carstensen där han delar med sig av kreativa tips för blivande och aktiva författare. Han har drivit flera olika poddar; aktiv just nu är Taktikpodden som han startade 2019 tillsammans med Josef Carstensen och John Wall. Tidigare har Hans Carstensen gett ut bland annat ungdomsromanen Poker Mongo. 2021 dubbeldebuterade han inom spänning för vuxna; dels med serien Biblioteksmysterierna där redan två delar är ute: Den osynlige mördaren och Den försvunna mamman (kommer ut enbart som ljud), dels med Under hökens vingar, första delen i Hökenserien, som nu följts upp av en andra del, I hökens näste.

Anders Kapp, 2022-09-28

Bokfakta

  • Titel: I hökens näste.
  • Författare: Hans Carstensen.
  • Utgivningsdag: 2022-09-27.
  • Förlag: Southside Stories.
  • Antal sidor: 379.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...