Sara Strömberg

I augusti 2021 succédebuterade Sara Strömberg som spänningsförfattare för vuxna med Sly som utsågs till årets bästa debut. Uppföljaren Skred utsågs till årets bästa svenska kriminalroman 2022. Så hennes start inom genren är svåröverträffad. Nu finns också tredje delen i hennes serie ute, Skinn. Men hon har kommit ut med annat tidigare. Redan 2008 kom första barnboken om Birger – det lilla Storsjöodjuret, en serie som hon skapar tillsamman med maken och illustratören Anders Nilsson. Och skrivande har ”alltid” varit en central del i hennes liv, bland annat som mångårig journalist i Östersund. 

Sara Strömberg är född 1975 i Sävar i Västerbotten där hon också tillbringade sina första år innan familjen 1989 flyttade till Krokom i Jämtland.

Tidigt blev hon intresserad av ordens kraft och uppskattade bland annat poesi redan som barn. Då som nu var hon en riktig bokslukare, Maria Gripes böcker liksom Enid Blytons Fem-böcker och Martha Sandwall-Bergströms serie om Kulla Gulla tillhörde favoriterna.

De egna barnböckerna om Birger – det lilla Storsjöodjuret bottnar i idén om att göra myten om Storsjöodjuret mer lättillgänglig för barn genom att förmedla en upptäckarglädje och leklust.

– Birgers ständiga motto är ”Man får göra som man vill” som handlar om hur viktigt det är att vara sig själv och gå sin egen väg. Så är jag och Anders själva uppfostrade också.

Sara Strömberg har en fil.kand i litteraturvetenskap och är utbildad gymnasielärare, men har aldrig utövat yrket utan arbetat närmare tjugo år som journalist och kulturredaktör i Östersund. Hon kom in branschen när hon vann en reportagetävling i resemagasinet Vagabond och har älskat sitt jobb ända sedan dess. Men för några år sedan tog hon ett djärvt beslut: dags för ett års tjänstledighet för studier på Pennspetsen, en skrivarlinje med fokus på eget projekt i Bollnäs. Och hennes eget projekt var just det som skulle bli kriminalromanen Sly.

– Det som driver mitt skrivande, oavsett genre, har alltid varit en stor nyfikenhet på allt runt omkring mig, att ställa frågor om varför olika saker är som de är. Det gäller särskilt oss som människor; varför blir vi som vi blir och är som vi är?

Jag och Nisse Scherman samtalar med Sara Strömberg och Ulrika Rolfsdotter under Svenska Deckarfestivalen 2021.

I Sly ville hon utforska glesbygdens villkor och glesbygdens människor och då är Åre en bra miljö med de enorma kontrasterna mellan Åre by och omkringliggande byar.

– Många läsare har säkert semestrat i turistmagneten Åre, men jag vill få dem att upptäcka byarna runtomkring som i vissa fall saknar internetuppkoppling, telefontäckning och basal samhällsservice. Jag ville synliggöra glesbygdsmänniskornas verklighet och bortglömda platsers skönhet. Men framför allt vill jag naturligtvis underhålla läsarna med en spännande historia.

Titeln Sly var allt annat än en slump, det är en symbol för glesbygdens människor.

– Sly växer ofta på övergivna platser. Sly vill man röja eftersom den inte anses vacker, men det går inte att döda den. Den kommer tillbaka och den har en otrolig livskraft.

Det är många glesbygdsmänniskor som växer fram i texten och framför allt huvudpersonen Vera Bergström; en kvinna på väg mot sextio som alltid bott i området, som länge jobbat som journalist i Åre kommun men fått sparken när lokalredaktionerna slopades. Hon bor ovanpå den nedlagda tågstationen i Ånn (där författaren själv har bott). Hon är en kantig människa, ensam, ingen man och inga barn, ofta ledsen men i kärnan finns också en obändig styrka. Hon är motsatsen till storstadsmänniskans sönderstressade livspussel. Hon går i stället sönder av att ha alldeles för litet att göra.

– Jag tycker att det finns något vackert i alla skavanker, det är rätt tröttsamt med dagens ytlighet där alla ska visa upp sina perfekta liv. Alla har vi ju saker vi brottas med fajtas med och skavankerna förenar oss. Dessutom tycker jag att kvinnor i den åldern som säger vad de tycker är de mest intressanta människorna.

Hennes böcker har fått ett fantastiskt mottagande av recensenter och läsare, fina priser och de har också sålts till andra länder.

– Jag har fått många fina omdömen och är jätteglad för det. Det känns väldigt omtumlande faktiskt. Jag har fått en flygande start.

Nu har Sara Strömberg kommit ut med tre böcker med Vera Bergström i huvudrollen, men hon och maken kommer inte att överge det lilla Sjöodjuret Birger, barnboksserien med hittills åtta böcker som bland annat fått Östersunds kulturpris 2015.

– Vi vill fortsätta berätta om Birger men utgivningstakten kommer kanske att gå ner en smula.

Anders Kapp, 2021-10-13 (uppdaterad 2o23-11-09)

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...