Mons Kallentoft

Mons Kallentoft är född 1968. Efter uppväxten i Ljungsbro utanför Linköping bodde han flera år i Stockholm. Idag är han och hans familj bosatt på Mallorca.

Mons debuterade år 2000 med thrillern Pesetas. Efter romanerna Marbella Club, 2002 och Fräsch, frisk och spontan, 2005, fick han sitt stora genombrott 2007 med den så kallade årstidsserien om kriminalinspektör Malin Fors: Midvinterblod, Sommardöden, Höstoffer, Vårlik och Den femte årstiden. I den andra serien om Malin Fors inspirerades Kallentoft av de fyra elementen, och Vattenänglar, Vindsjälar, Jordstorm och Eldjägarna fick alla ett mycket fint mottagande. Med Djävulsdoften, som följdes av Bödelskyssen, inledde Kallentoft en ny serie om Malin Fors, inspirerad av de fem sinnena. Den senaste och fjortonde boken i serien om Malin Fors är Blickfångarna. Serien har sålts i fyra miljoner exemplar i 20 länder.

2014 inledde han ett samarbete med Markus Lutteman och gav ut första delen i Herkulesserien, Zack. Serien är inspirerad av myterna om Herkules (Herakles i grekisk mytologi och Hercules i romersk) tolv stordåd så vi kan gissa att serien kommer att få tolv delar totalt. De första fyra delarna i serien skrev Mons Kallentoft tillsammans med Markus Lutteman, de följande två delarna skrev han tillsammans med  Anna Karolina. Därefter är han ensam författare. Den senaste och åttonde delen heter Grissly och kom ut 2022.

Se mig falla från 2019 var något helt nytt. ”När jag för fem år sedan flyttade till ön möttes jag av sol och stränder så klart, men också av en okänd, nattsvart baksida av droger, våld, prostitution och hämningslös korruption. Inom politiken, polisen och i princip samhällets alla institutioner. Jag har alltid haft en svår dragning till människans och världens mörker och kände direkt att här fanns en unik, spännande historia att berätta, och att det var jag som nog kunde göra det.” Uppföljaren, Hör mig viska, kom 2020.

Hösten 2022 kom han ut med Kärlekens algoritm, den första delen i den nya serien Underdogs som utspelar sig i ett mörkt Stockholm i en snar framtid.

Han har också skrivit en internationellt uppmärksammad reportagebok om mat, mord och myter: Food noir samt gastronomiska självbiografin Food Junkie. Livet maten döden.

Anders Kapp, 2019-05-02 (uppdaterad 2022-10-13)

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...