Imponerande kamp om tronen

Efter fjolårets intressanta utflykt på delvis nytt territorium med dystopin Paradis City är Jens Lapidus med nya Mr Ett tillbaka på den hemmaplan som gjorde honom känd som författare: Stockholms kriminella värld som han på nydanande sätt och med ett nytt och eget språk skildrade med start i debuten Snabba cash från 2006, vidareutvecklad till kvartetten Stockholm Noir, för att sedan komma ut med trilogin Top Dogg 2014-2017. Fem år senare blir även denna trilogi till en kvartett med den nya boken. Han var nydanande inom ämnet för drygt femton år sedan men nu är gängbrottsligheten ett av de vanligaste teman som finns inom svensk spänningslitteratur så frågan är om han fortfarande sticker ut på något sätt? Det gör han faktiskt. Utöver de testosteronstinna manliga gangsterbossarna i kontrast med stormrika överklassmän, som vi känner igen från tidigare böcker, spelar kvinnor och barn stora roller i den nya berättelsen. Radikalfeministiska Grupp 8 startades av åtta kvinnor i Stockholm våren 1968 under parollen ”Det privata är politiskt”, en organisation som sedan växte med lokala föreningar i olika städer. Här återkommer Grupp 8 på ett helt annat sätt som är både intelligent och underhållande. Och kvar sedan tidigare finns en hög kunskapsplattform, en skicklig berättarteknik som driver spänning och imponerande språkliga kvaliteter. Dessutom en hel del humor.

Titeln Mr Ett syftar på den som har den starkaste maktpositionen bland Stockholmsregionens många kriminella nätverk. Tidigare var det Emilijan Mazer-Pavić, kallad Kum, men även om han trädde tillbaka har hans dotter Michaela, ibland kallad Nova Kuma, den nya gudmodern, fortfarande en viktig roll på distans från sin bas på Mallorca. Under senare år har det varit Isak Nimrod som varit Mr Ett från sin plattform i Södertälje men han vill nu gärna ta sig ur den rollen, sälja av alla sina tillgångar och bli vit. När detta blir känt uppstår en kamp om tronen och Kerim Celali är den som i första hand vill ta över rollen.

Vi återser Teddy, egentligen Najdan Maksumic, barndomsvän med Isak; de gjorde sin kriminella karriär tillsammans från barndomens snatterier till kriminalitet på hög nivå. Teddy åkte fast, var lojal, höll tyst och satt av åtta år av sitt tolvåriga fängelsestraff innan han släpptes fri. Han försökte verkligen hitta ett hederligt liv, sökte fåfängt massor av jobb; han älskar Emilie och deras lilla son Lucas, när hon går tillbaka till sitt advokatjobb försöker han bli hemmaman men det går bara inte, det är inte den han är.

Teddy har nära relationer till sin familj, särskilt systersonen Nikola som han är orolig för, kanske är han på väg att försöka följa sin morbror i spåren och det kan bli farligt. Teddy planerar att genomföra en mycket stor affär, ta in det största partiet någonsin, skapa resurser för att kunna ta hand om både Lucas och Nikola, men för att klara av distributionen måste han ha hjälp så han söker kontakt med Kerim Celali.

Emelie Jansson gjorde först karriär som affärsjurist på Leijon advokatbyrå, den klart ledande i landet, men bytte inriktning, hon ville göra något viktigare än att bara göra de rikaste ännu rikare, i stället hjälpa människor med problem, och blev brottmålsadvokat även om lönen gick ner en del. (Samma steg som författaren själv tog en gång i tiden.) Visst älskar hon Teddy men när han började spåra ur igen måste hon prioritera sonen Lucas och de separerar. Hon blir allt mer skeptisk till att låta sonen få träffa sin pappa alls. Emilie är riktigt bra på sitt jobb, kommer in i handlingen på olika sätt, och ger sina perspektiv i egna kapitel.

Isak Nimrod är en mycket förmögen man som nu vill sälja av sina tillgångar, tvätta dem vita och lämna kriminaliteten. Han har just tittat på en trehundra kvadrats våning på Grevgatan, som han planerar att köpa åt sig själv och älskade tonårssonen Max, när han kommer till Leijon advokatbyrå för att skriva på avtalet om försäljningen av ett större fastighetsinnehav. Chefen på byrån, Magnus Hassel, är huvudansvarig men den som egentligen gjort hela jobbet åt honom är advokaten Josephine, ”Jossan”. Köpare är Kim Barent som är på plats med sina advokater, knappast hederlig han heller men det struntar Isak i. Just när de ska börja skriva på alla handlingar ringer Max; det är kris och han måste ha hjälp omedelbart. Isak åker direkt, lämnar den stora affären.

Jossan och hennes sambo Peder har gott om pengar, hon är en skicklig och efterfrågad affärsjurist som jobbar jämt, kan fakturera tretusen timmar om året vilket är väldigt mycket även i den världen. Peder är framgångsrik ägare till företaget ScreenKit. Men de är inte ens i närheten av tokrika vännerna Fredrika och hennes man Conrad-Christoph von Königsmarck. Hon är arvtagare till en av Sveriges första riktiga dollarmiljardärer och han är schweizisk greve och tillhör den internationella jetseteliten (den senare är en riktigt kul karaktär med begränsad begåvning). De ekonomiska skillnaderna besvärar Jossan och Peder en del, kanske särskilt Peder som söker genvägar för att öka förmögenheten.

Polisinspektör Gabriel Dolk lever för sitt jobb inom Aktionsgrupp Åtta, ingen kan lika mycket som han om de kriminella nätverken i södra delarna av Stockholmsregionen. Han är vansinnig på alla de juridiska hinder som finns för att verkligen komma åt de kriminella ledarna och han går in i allt mörkare gråzoner för att nå resultat. Efter hustruns död i cancer är han ensamstående pappa till sextonåriga dottern Alma som han har svårt med; hon skolkar allt mer, han är orolig över vilka sammanhang hon kommit in i, men han vet inte vad han ska göra för att skydda sin älskade dotter. Hans chef är åklagare Cilla Frank, hon kan också ta egna vägar men andra än Gabriels, de är allt annat än öppna inför varandra. Alla tre, Gabriel, Alma och Cilla, har viktiga roller i berättelsen.

Dessa är de centrala aktörerna som på vägen blir allt mer intrasslade i varandra i ett berättande som hela tiden rör sig mellan dessa olika människors perspektiv. Det blir spännande med ett starkt driv genom historien fram till riktigt dramatiska upplösningar. Originellt är de starka rollerna för både barn och kvinnor i en genre som oftast domineras helt av män. ”Kvinnor som vinner. Det får man ändå uppskatta.” Roande är när poliserna i Grupp 8 inte förstår varför de heter just så, det finns ju varken någon Grupp 7 eller Grupp 9 inom polismyndigheten?

Det finns också återkommande och intressanta tankar kring varför det gått så illa med växande klyftor, helt olika världar, ett samhälle som går sönder.

Något att kritisera? Nja, möjligen en detalj som den här texten delar med många andra. Ordfloran förändras hela tiden; vissa arter breder ut sig samtidigt som andra är på tillbakagång. ”Nu kommer vi få se på grejer” kan man tycka skriker efter ett ”att” men tillbakagången för just det ordet är ett generellt fenomen.

Det här är riktigt bra läsning och det är imponerande att se hur författaren fortfarande kan utveckla en subgenre som han till stora delar själv skapat. Föga förvånande såldes den till fem andra länder redan innan den svenska utgivningen och fler lär det bli.

Anders Kapp, 2022-10-31

Bokfakta

  • Titel: Mr Ett.
  • Författare: Jens Lapidus.
  • Utgivningsdag: 2022-10-27.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 470.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...