Frida Skybäck

Frida Skybäck är född 1980 i Göteryd men sedan dess har det mest blivit Skåne med en uppväxt i Örkelljunga fram till i dag när hon bor i Lund tillsammans med man och två döttrar. Hon är gymnasielärare i språk och historia men skrivandet, författandet, har haft en central roll i hennes liv ända sedan hon var riktigt ung och nu har hon etablerat en stark position inom tre genrer.

– Jag har drömt om att bli författare sedan jag var liten, skrev min första bok som femåring, den handlade om en hund som rymt. Några av mina starkaste minnen från barndomen är när andra människor läste något som jag skrivit.

Och så fortsatte det med många noveller under uppväxten, texter som hon ibland smugglade in i böckerna på biblioteket i Örkelljunga så att andra skulle läsa. Under gymnasietiden blev det bussresor tur och retur Klippan och hon kommer ihåg glädjen då några vänner agerade ut en av novellerna på vägen hem.

– Jag minns hur det pirrade i kroppen när en text var färdig och hur hjärtat nästan slutade att slå i väntan på att någon annan skulle ta in det som jag hade skapat.

Efter gymnasiet läste hon vidare för att själv bli gymnasielärare och utöver det ganska självklara huvudämnet svenska kunde hon då också fördjupa sig i ett annat stort intresse: historia.

Skrivandet fanns med hela tiden, men det dröjde tills hon var drygt trettio innan den publika debuten kom med Charlotte Hassel 2011. Den följer en ung kvinna i 1700-talets Stockholm och hennes kamp för upprättelse, självständighet och kärlek.

– Som historiker kändes det naturligt att skriva om det förflutna, att hitta beröringspunkter mellan då och nu och försöka förstå vad det är som formar oss som människor.

Det blev ytterligare fyra romaner i historisk miljö; fristående Den vita frun och sedan en trilogi om de tre systrarna Stiernfors liv kring mitten av artonhundratalet med handlingen i huvudsak förlagd till Skåne. Trilogin avslutades 2018 och samma år startade hon något nytt med feelgoodromanen Bokhandeln på Riverside Drive som slog igenom rejält hos både kritiker och läsare; stora upplagor och spridning till tiotalet andra länder. Det blev ytterligare två fristående, men ändå tematiskt närliggande, romaner som utspelar sig i nutid men med historiska delar. Hon blir under denna period också heltidsförfattare.

Tillsammans med kollegan Agnes Hellström startade hon Författarpodden som Dagens Nyheter utsåg till den bästa om litteratur och skrivande. Hon föreläser en hel del om skrivande och leder den svenska delen av den digitala skrivarutbildningen EasyWrite.

Efter de tre feelgoodromanerna var det dags för något nytt igen.

– Jag har alltid älskat deckare och thrillers, särskilt karaktärsdrivna berättelser om komplexa familjerelationer där någonting går riktigt fel.

Det resulterade i De rotlösa, hennes första spänningsroman som kom ut hösten 2021, och sedan en ny spänningsserie med poliserna Fredrika Storm och Henry Calment i huvudrollerna.  Svartfågel kom 2022 och Järnblomma 2023. Även om hennes böcker numera finns inom tre olika genrebeteckningar finns det något gemensamt som återkommer i de olika berättelserna.

– Mina texter handlar oftast om snåriga familjerelationer och grymma människoöden. För mig finns det inget som är mer spännande än att lära känna en karaktär på djupet, att förstå hur hen tänker och känner.

Och skrivandet kommer hon definitivt att fortsätta med.

– Det bästa jag vet är att sitta framför en dator med ett öppet worddokument och se hur mina karaktärer får liv. Jag har alltid älskat att berätta, älskat att skapa världar där mina huvudpersoner får känna, uppleva och slås ned för att sedan resa sig igen. När jag skriver slutar allting runtomkring mig att existera. Jag finns bara just där, just då.

Utgivna böcker

 • Järnblomma, 2023
 • Svartfågel, 2022
 • De rotlösa, 2021
 • Bokskåpets hemlighet, 2020
 • Bokcirkeln vid världens ände, 2019
 • Bokhandeln på Riverside Drive, 2018
 • Midnattssol (Systrarna Stiernfors 3), 2018
 • Polarnatt (Systrarna Stiernfors 2), 2015
 • Norrsken (Systrarna Stiernfors 1), 2014
 • Den vita frun, 2012
 • Charlotte Hassel, 2011

Anders Kapp, 2021-09-23 (uppdaterad 2023-08-23)

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...