Svartfågel flyger högt

Efter stora framgångar inom andra genrer gjorde Frida Skybäck en lyckad transfer till spänning förra året, De rotlösa var bra. Men uppenbarligen var hon själv inte riktigt nöjd för nu tar hon ett rejält kliv ytterligare uppåt inom spänningsgenren med nya Svartfågel, första delen i vad som ska bli en serie med polisen Fredrika Storm som huvudperson. Anrättningen är fylld av välkända ingredienser vilket inte ska tolkas som kritik, att de är välanvända beror på att de fungerar bra, och här tillagade med stor finess. Författaren stormtrivs uppenbarligen i sina egna hemtrakter, Lund med omnejd, här särskilt lilla byn Harlösa vid Vombsjön, knappa tre mil öster om Lund, där det knappast finns någon som Fredrika Storm inte är släkt med, varit klasskamrat med eller känner väl på något annat sätt. Återvändandet är en av de kända komponenterna som används skickligt liksom historiens mörka hemligheter som slår tillbaka i nutid samt ett fall vars trådar gång efter annan sammanvävs med huvudpersonens eget familjeträd. Till detta några nypor humor; den andra huvudpersonen, Storms närmaste kollega, heter Henry Calment, och deras efternamn etiketterar väl deras vitt skilda temperament vilket inbjuder till en hel del lustfyllda scener. Riktigt bra läsning!

Berättelsens prolog startar tisdagen den sjunde januari, en kall morgon vid Vombsjön. Någon snö har det inte kommit ännu denna vinter men kylan har givit sjön ett tunt istäcke. Här lekte Gun som barn, hon har bott i området hela sitt liv, det här är hennes trygga hem och hon kan inte riktigt förstå att hon kommer att fylla åttiofem senare under våren. Hon älskar lugnet och skönheten vid sjön men plötsligt är det något som bryter friden; på andra sidan sjön kommer en ung kvinna springande ut ur skogen och ner mot sjön, det ser ut som om hon är jagad av någon och i stället för att springa efter strandkanten viker hon plötsligt mot sjön och springer ut på isen. Gun skriker allt hon kan för att varna men det har ingen effekt alls; hon kan se kvinnan springa tills hon inte gör det längre, tills isen rämnar och hon försvinner i det kalla vattnet.

Fredrika Storm har haft ett bra liv i Stockholm med en framgångsrik karriär som skicklig kriminalpolis men så är det inte längre. Under ett uppdrag gjorde hon en allvarlig felbedömning med svåra konsekvenser vilket hotar hela hennes framtid som polis. Kvar vid Stockholmspolisen kan hon inte vara i alla fall men med en del stöd har hon i stället fått en tjänst som kriminalpolis i Lund, hon återvänder till den del av landet där hon växte upp.

På jobbet får hon träffa chefen Kent Holmström och den varierade grupp som är hennes nya kolleger. Särskilt Henry Calment som varken ser ut eller pratar som en polis; han är klädd i en elegant kostym, naturligtvis med väst, han pratar mer som en kulturredaktör och har vanor som få andra poliser. Henry äger också delar av textens berättarperspektiv. Fredrika är en rätt stormig människa, som efternamnet antyder, som ofta går egna vägar och ofta uppslukas av sina fall under alla vakna timmar. Henry tar allting väldigt lugnt och vill definitivt gå hem när arbetsdagen är slut. Ute på uppdrag oroar han sig alltid för om det finns någon tillräckligt bra restaurang i området så att han kan få en anständig lunch. De är varandras motsatser, blir partners i jobbet, och finner så småningom varandra på något sätt. De två åker ut på larmet om drunkningen.

När Fredrika och Henry kommer till Vombsjön har räddningstjänsten redan fått upp kroppen och vittnet väntar på att bli förhörd. När Fredrika kommer fram till Gun säger hon: ”Hej farmor”. Tillsammans med sin man Ingemar tog Gun en gång i tiden över familjegården efter hans föräldrar och de, främst Ingemar, hade stora ambitioner, de skulle skapa området största och mest framgångsrika jordbruk. De fick sönerna Anders och Lasse, två väldigt olika bröder. Anders gick i pappas fotspår och driver numera gården sedan hans pappa Ingemar dött. Lasse ville göra andra saker, var bland annat under en tid känd som en av landets bästa kortdistansare men några medaljer på de riktigt stora internationella mästerskapen blev det aldrig. Inget annat lyckades heller riktigt bra så nu är han tillbaka och arbetar åt sin bror Anders som äger gården. Lasse kämpar också hårt för att försöka hjälpa sin svårt sjuka fru Susanne.

Anders är Fredrikas pappa men hon växte upp minst lika mycket med farföräldrarna, särskilt Gun. Hennes mamma Annika lämnade familjen redan sommaren 1996 och har aldrig hörts av sedan dess. Hur och varför mamman försvann vet inte Fredrika, hennes pappa vägrar prata om det. Det finns en hel del ytterligare personer i Fredrikas släktträd som dyker upp i berättelsen. (En kul detalj är att vi längre bak i detta fiktiva familjeträd finner högst verkliga Albin Sturm, en av de ansvariga bakom Amaltheadådet i Malmö 1908. Familjen ändrade senare Sturm till Storm.)

Den unga kvinnan identifieras snabbt som Nomi Pedersen, född 1997, och hon har skador som inte verkar förenliga med en ren olycka. Hon var relativt nyinflyttad i området och anställd som städerska i ett bemanningsföretag som drivs av Lasses son Kristoffer, Fredrikas kusin, och hans hustru Linda. I Nomis lilla enkla lägenhet hittar polisen spår som visar att hon tydligen sökt information om en Tobias Falk. Det visar sig ha varit en småkriminell ung man, bland annat hade han under en kort period varit anställd av Anders på gården men ganska snabbt fått sparken. Han försvann från trakten sommaren 1996, enligt rykten ska han ha flytt till Australien, möjligen tillsammans med en flickvän, men ingen vet säkert.

Låter det krångligt? Ingen fara, författaren håller oss tryggt i handen genom denna vindlande historia som handlar om att ta reda på vad som egentligen hänt Nomi i berättelsens nutid, vad som egentligen hände sommaren 1996 och om det finns några samband mellan dessa olika händelser. Det är underbart välskrivet och under de timmar läsandet varar får vi leva bland fängslande människor med komplexa relationer, vistas i levande skånska miljöer och följa den intelligenta intrigen på vägen fram emot berättelsens upplösning. Naturligtvis lämnar författare en alldeles lagom stor och lös tråd som leder vidare mot seriens fortsättning. Det här är riktigt bra och det är bara att se fram emot nästa del.

Anders Kapp, 2022-08-25

Bokfakta

  • Titel: Svartfågel.
  • Författare: Frida Skybäck.
  • Utgivningsdag: 2022-08-25.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 421.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...