Mycket bra spänning på bokrean

Efter att ha givit en del tips om skönlitterära fynd på bokrean häromdagen är det dags att gå över till spänningslitteraturen. Sedan 2017 är jag med i den föreningen som årligen arrangerar Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall vilket innebär att jag läser fler sådana böcker än jag gjort tidigare och att jag också lärt känna en del av författarna. (Titlarna länkar till recensioner när det finns sådana på Kapprakt. När det gäller författare som medverkar på Deckarfestivalen skriver vi författarporträtt. De jag skriver publiceras både på Kapprakt och på Deckarfestivalens hemsida och när det finns, länkar författarnamnet till en sådan text.)

Bland de internationella stjärnor som finns med på rean har jag valt ut tre som jag tycker är värda att särskilt lyfta. Alla tre författarna kommer från England.

Sharon Bolton är en internationell stjärna och en av Storbritanniens mest hyllade deckarförfattare. Hon har en fantastisk förmåga att bygga upp trovärdiga miljöer där det mörka och hotfulla växer fram, både på den engelska landsbygden och i London. Hon har massor med priser och finns på många språk. Hon skriver i första hand fristående böcker, men den som finns på rean, Hantverkaren, är början på en serie om Florence Lovelady med ett delvis feministiskt perspektiv. Passa på att läs den nu, uppföljaren Giftmördaren kommer på svenska 5 juni.

Ray Celestin håller på med ett exceptionellt och beundransvärt projekt, denna engelsman skriver USAs 1900-talshistoria med fokus på gangstervälde och jazzmusik (särskilt Louis Armstrong som är en av karaktärerna). Celestin är en researchens mästare och skriver fantastiskt bra. På rean finns Gangsterns klagan som kom ut för ett knappt år sedan. Det dröjer till 2021 innan nästa kommer, med hans sätt att arbeta tar varje bok tid.

Elizabeth George är naturligtvis en av de största stjärnor som finns inom genren. Ibland kan man bli trött på de riktigt långa serierna, men med Det straff hon förtjänar, den bok som finns på rean, den tjugonde boken om Thomas Lynley och Barbara Havers, visar George att hon fortfarande kan utvecklas. Inte minst är utvecklingen av karaktären Barbara Havers intressant. De outtalade förväntningarnas tyranni tänkte jag en del på under läsningen.

Svenska författare

För att gå över till svenska författare, så hade jag svårt att välja, det finns så mycket bra med på rean. Men eftersom det bara blev kvinnliga författare när jag tipsade om den bästa skönlitteraturen på rean, så fokuserar jag nu på riktigt bra manliga författare.

Pascal Engman är en av mina stora favoriter i den nya generationen av svenska spänningsförfattare. Just nu finns han i sitt andra hemland Chile för att skriva färdigt manus till sin fjärde bok (något om islamistisk terrorism lär vara temat i den nya). Som få andra förenar han socialt patos med explosiv dramatik. Hans två senaste finns med på rean; Eldslandet, bland annat med ett tema om internationell organhandel, och Råttkungen, som har incelrörelsen och män som hatar kvinnor som tema. Rekommenderas starkt.

Niklas Natt och Dags debut 2017 med boken 1793 var något alldeles extra inom svensk spänningslitteratur. I höstas kom han med uppföljaren 1794 som faktiskt är ännu bättre. Hans inträngande skildringar av de svarta sidorna av det sena 1700-talets Sverige är en helt fantastisk läsning. Brutalt och spännande men samtidigt en otroligt intressant historielektion av ett slag som vi aldrig fick i skolan. Bägge böckerna finns med på rean och har du inte redan läst dem tidigare så passa på!

Två av våra stora svenska etablerade stjärnor kommer med nya böcker i vår. Anders de la Motte avslutar sin årstidsserie med Våroffer som kommer 30 mars och på rean har du den senaste, Vintereld. Arne Dahl kommer med Friheten 21 april och på rean finns den förra boken Mittvatten. Varför inte passa på att läsa in dig på dessa fantastiska författare innan de nya böckerna kommer.

Jag tror att Mons Kallentoft i år firar 20 år som författare. Han är mycket produktiv på hög kvalitetsnivå och är just nu igång med tre parallella serier. Det stora genombrottet kom 2007 med första boken om Malin Fors. Han är nu inne på tredje serien om henne och bok tolv, Himmelskriket, finns på rean. Parallellt pågår Herculesserien som han skriver tillsammans med andra, nu Anna Karolina, med kriminalinspektör Zack Herry som huvudperson. Del fem i den serien, Falco, finns på rean. (I fjol kom Kallentoft med Se mig falla, något helt nytt som jag tycker är det bästa han skrivit hittills. Finns inte på rean, men tipsar gärna om den ändå. Den finns i pocket som uppladdning för uppföljaren Hör mig viska som kommer 6 maj.)

Anders Roslund är en av landets största internationella stjärnor inom spänningslitteraturen. 2004 debuterade han tillsammans med Börge Hellström med Odjuret där huvudpersonen Ewert Grens introduceras. I fjärde boken, Tre sekunder, kompletteras denna buttre kriminalkommissarie med en till huvudperson, Piet Hoffman. Börge Hellström avled 2017, ett hårt slag för Roslund. Den bok som finns med på rean, Tre timmar, är den första där Roslund är ensam författare på omslaget. Bakom böckerna finns ett stort engagemang och betydande kunskap om dagens kriminalitet, ”hälften fiktion och hälften verklighet” är ett sorts motto och de är riktigt, riktigt bra. (Den senaste, Ja må hon leva, finns inte på rean men är nog den bästa hittills.)

Slutligen går det naturligtvis inte att undvika förra årets storsäljare nummer ett, Hon som måste dö, den sjätte delen i Millenniumserien och den tredje som David Lagercrantz skrivit. Det tycks vara helt klart att Lagercrantz inte kommer att skriva fler, men om det också innebär att hela serien är slut bedömer jag som mer tveksamt. Om du inte är en av dem som gjorde boken till listetta 2019 kan du passa på nu under rean för att en sista (?) gång möta Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander.

Jag ska också nämna Simon Häggströms Flickorna som sprang som är en riktigt intressant debut. Kan vara ett bra val om du söker nya författare inom genren. Passa på att köp den nu på rean, hans andra bok, I skuggan av Sektor 5, kommer 19 maj.

Men just nu ändrar jag mig, jag måste i alla fall nämna några av de fantastiska kvinnliga svenska författare som också finns med på rean. Camilla Grebe, Dvalan, Viveca Sten, I hemlighet begravd och I fel sällskap, Sofie Sarenbrant, Syndabocken och Skamvrån, Stina Jackson, Silvervägen, Emelie Schepp, Broder Jakob, Malin Persson Giolito, Bara ett barn och Bortom varje rimligt tvivel och Camilla Läckberg, En bur av guld.

Som sagt, väldigt mycket bra spänning att välja mellan på årets bokrea.

Anders Kapp, 2020-02-13

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...