Höga förväntningar som inte begravs

Ibland behöver man något som är tryggt och behagligt, något som man kan lita på, något gosigt och skönt som en värmande brasa i vintermörkret i närheten av favoritfåtöljen och just där och då passar tionde delen av serien Morden i Sandhamn, I hemlighet begravd av Viveka Sten, perfekt. För denna storsäljande författare kan verkligen sitt jobb; spänning och tempo utan tappade trådar eller andra misstag. På förhand vet man att detta är riktigt bra på många olika plan, det finns höga förväntningar och texten lever upp till dem.

Viveca Sten var med på årets upplaga av Svenska Deckarfestivalen i början av november och hennes nya bok kom ut i slutet av oktober. En av mina festivalkolleger läste den direkt så att vi kunde publicera en recension på utgivningsdatum på festivalens sida (även publicerad på hennes egen sida, Lottens Bokblogg). Det innebar att den blev liggande oläst ett tag hos mig, men nu är den läst. I favoritfåtöljen, Malmstens Jättepaddan.

Efterfrågan på hus i Stockholms skärgård är stort. Länge har Telegrafholmen utanför Sandhamn hållits obebyggd, men nu har man givit efter för exploateringsintressena. Här ska byggas, men först måste en del sprängningsarbete genomföras. Efter en sprängning upptäcks skelettdelar. Det är få och små delar, det går inte att avgöra hur gamla de är, inte ens om det är en eller flera personer och inte vilket kön det handlar om. Kommissarie Thomas Andreasson kallas till platsen och får ansvar för utredningen.

Efter en omfattande genomgång av registret på försvunna personer fokuseras intresset på två olika kvinnor, Astrid Forsell och Siri Grandin, som bägge försvann från trakten för tio år sedan.

Utöver Thomas är hans goda vän sedan många år, åklagaren Nora Linde, de återkommande huvudpersonerna i serien. Just nu är hon sjukskriven efter traumatiska händelser i den förra boken, I fel sällskap. Hon mår inte bra, har ständiga mardrömmar, dricker för mycket och äktenskapet knakar. Hon kände den ena av de försvunna kvinnorna, Astrid, som varit barnflicka hos dem. Nora blir allt mer upptagen av vad som kan ha hänt och inleder privatspaningar.

Strukturen är otroligt elegant och baseras på fyra perspektiv. Thomas och Nora har sina berättarröster, sina kapitel, i nutid. Astrid och Siri har sina berättelser, sina kapitel i dåtid för tio år sedan. Kompositionen med korta kapitel där de olika berättelserna successivt vävs in i varandra på ett varierat sätt präglas av en säker rytmkänsla. Observera gärna just sista meningarna i varje kapitel som så snyggt ger cliffhangers ibland och överraskande och intelligenta övergångar vid andra tillfällen. Som sig bör stegras tempot successivt mot en dramatisk upplösning med en hel del överraskande svängar på vägen.

Det är en komplex historia på mer än 450 sidor, men det går fort att läsa; det är med stor ovilja man tar en liten paus för att fylla på kaffekoppen. Det finns ingen som helst risk för läsaren att tappa tråden, Viveca Sten är en enormt välorganiserad författare som har råkoll på intrigens alla komponenter. Ibland kan jag till och med tycka att hon är överdrivet pedagogisk när hon än en gång tar mig i handen för att leda mig rätt i berättelsens vindlingar.

Annars har jag bara en invändning. Om författaren i stället hade haft namnet Victor Sten skulle han ha blivit kritiserad för sina svaga kvinnliga karaktärer. Alla längtar de efter tryggheten i en mans starka famn. De gråter ständig eller rodnar eller stammar eller är livrädda för än det ena än det andra och är i de flesta fall offer för olika saker. Jag har träffat Viveca Sten. Hon är en stark person, en stark kvinna. Intelligent, välutbildad, analytisk, smart. Hon känns som en väldigt naturlig ledare. Varför är då de kvinnliga karaktärerna mest våp som känns som hämtade från en helt annan tid, en sorts kvinnor som jag i alla fall träffar ytterst sällan i dag? Så till nästa bok önskar jag att det kan flytta in en ny kvinna på Sandhamn, en kvinna som mer liknar författaren själv.

Anders Kapp, 2019-12-08

Bokfakta

  • Titel: I hemlighet begravd
  • Författare: Viveca Sten.
  • Utgivningsdag: 2019-10-21.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 458.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...